Shanice
Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 5 minuten
Verkoudheid, we krijgen het allemaal eens in de zoveel jaren. Of misschien ben jij wel die pechvogel die er elk jaar last van heeft. In ieder geval weten we hoe vervelend het is en hoe beroerd je jezelf erdoor kunt voelen. We hebben tips verzameld om te voorkomen dat je verkouden wordt én hoe je er zo snel mogelijk vanaf kan komen. Lees het artikel

Weg met die verkoudheid tijdens de koude dagen

Leestijd: 5 minuten

Zodra de herfst begint, hoor je iedereen om je heen sniffen, hoesten en niezen. Jawel hoor, iedereen is verkouden en jij wil vooral niet aangestoken worden. Het is namelijk geen pretje om verkouden te zijn, maar helaas het hoort bij de tijd van het jaar. Wij geven tips om ervoor te zorgen dat je de verkoudheid voorkomt én hoe je er het snelst vanaf komt.

Tips om verkoudheid te voorkomen

  • Dat hygiëne belangrijk is hoeven we als het goed is niemand te vertellen. Maar, als er iemand in je buurt verkouden is, is het nog belangrijker om constant je handen te wassen. Door hoesten, niezen en praten komen druppeltjes met het virus in de lucht en deze kun jij inademen. Helemaal voorkomen kun je het dus niet, maar dit virus kan ook op voorwerpen terecht komen. Was daarom extra vaak je handen én de voorwerpen, zoals deurklinken, afstandsbedieningen, toetsenborden en andere apparaten die vaak worden gebruikt door verschillende mensen. Kom ook pas na het wassen, met je handen bij je neus, mond of ogen in de buurt. Als je toch verkouden wordt is het nog steeds belangrijk om je handen genoeg te wassen, om zowel anderen als jezelf niet (opnieuw) te besmetten. Koop bijvoorbeeld een handzeep van Dettol, voor de ultieme hygiëne. 
     

     

  • Ook schone lucht is belangrijk, want binnen is de lucht vaak nog meer vervuild dan buitenshuis. Een raam op een kier hebben staan helpt al een hoop. Sommige planten kunnen daarentegen ook de lucht reinigen. De meest effectieve planten zijn de krulvaren of de ficus. Maar de beste is toch echt de klimop. Deze plant filtert allergenen uit de lucht en is daarom ook de juiste plant voor mensen die astma hebben.
     

     
Heb je toch de griep te pakken? Lees dan de tips hieronder om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen.

Zo snel mogelijk van je verkoudheid af

Eet de juiste producten

  • Neem 3x per dag twee theelepels vlierbessensiroop.Deze siroop boost je immuunsysteem. Het is daarom ook aan te raden om vlierbessensiroop te nemen, als je de verkoudheid op voelt komen. 
  • Ontbijt met eitjes en een kop thee met citroen en honing of met gember of geelwortel. Eieren bevatten namelijk aminozuren, welke tegen een infectie vechten. De thee met honing en citroen verzacht het hoesten en je keel. Bovendien heeft honing een antibacteriële en antioxiderende werking. De thee met gember of geelwortel werkt ontstekingsremmend. Dat kun je wel gebruiken als je verkouden bent.
     

     

  • Maak een pasta met de helft geelwortelpoeder en de helft honing en neem hiervan  om de twee uur een theelepel.
  • Zorg ervoor dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt, door producten te eten, als: paprika, chili peppers, broccoli, spruitjes, bloemkool, boerenkool, spinazie, zoete aardappel en natuurlijk citroen, sinaasappels en kumquats.
  • Zorg dat je meer dan genoeg water drinkt. Water is sowieso goed voor je gezondheid, maar als je verkouden bent, moet je nog meer drinken dan je normaal al gewend bent. Waarom? Vocht is belangrijk om je lymfestelsel goed te laten functioneren, want die zorgt er weer voor dat je een goede afweer krijgt tegen bacteriën en virussen. Daarnaast helpt veel drinken om het slijm in je neus en keel weg te werken. Vaak heb je naast je verkoudheid ook een kleine verhoging en dat zorgt ervoor dat je uitgedroogd raakt. Zorg dus dat je genoeg vocht binnen krijgt om de ziektekiemen weg te werken. Aangezien soep en thee in principe bestaan uit water, kun je daar ook mee afwisselen om genoeg te hydrateren. Elk kwartier een paar slokken warm water drinken is de beste manier om je lymfestelsel te ondersteunen. Wat je in ieder geval moet vermijden om je herstel te optimaliseren zijn: alcohol, sterke koffie en zwarte thee.
     

     

  • Over soep gesproken, vooral kippensoep helpt goed tegen verkoudheid, dit komt door de carnosine, deze geeft je immuunsysteem een boost en vecht ook tegen de ziektekiemen. 
  • Kikkererwten en pompoenpitten zijn ook goede voedingsmiddelen om te eten tijdens het gesnotter. Ze bevatten namelijk veel zink en dat zorgt ervoor dat je lichaam reageert tegen ontstekingen en infecties.

Blijf warm

  • Begin de dag met een hete douche, want dat maakt je sinussen -ook wel holten genoemd- open, waardoor je gemakkelijker kunt ademen.
  • Zorg dat je warm blijft, want je lichaam moet heel hard werken om jou warm te houden. Deze energie moet juist gestopt worden in het genezen van je lichaam. Kleed je dus warm aan met dikke wollen sokken en kruip lekker onder de dekens. Het is wel belangrijk dat er nog frisse lucht door de ruimte kan stromen, dus zet de verwarming niet te hoog.

Activiteiten die je beter laten voelen

  • Ga vooral wandelen of licht sporten als je een verkoudheid hebt, er zitten namelijk een paar voordelen aan. Je krijgt er sowieso meer energie door én je gaat dieper in- en uitademen. Door het intensieve in- en uitademen springt je neus weer open. Bovendien zorgt sporten dat je humeur verbetert, waardoor je je mentaal veel beter voelt.
  • Een goede reiniging is ook belangrijk. Er zijn verschillende middeltjes die je kunt gebruiken, zoals neusspray of een zoutoplossing. Maar, je kunt ook je holtes stomen door boven een bak heet water te hangen én dan het liefst met eucalyptusolie. Deze olie helpt alles los te maken. Óf gebruik één van deze tips.
  • Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, zodat je lichaam in rust de ziektekiemen de baas kan worden. Je hebt de grootste kans dat je weer fris en fruitig op staat als je minimaal 7 uur slaap hebt gehad. Probeer ook hoger te slapen met je hoofd, zodat je neusgaten open blijven.
     

     


Maak het niet erger

  • Probeer in plaats van snuiten, je neus op te halen. Het klinkt misschien minder hygiënisch, maar met snuiten zorg je er alleen maar voor dat er nog meer snot in de bijholten komt, wat de kans op bijholteontsteking vergroot.
  • Blijf weg van sigarettenrook, want deze rook irriteert de slijmvliezen. In plaats van dat je klachten minder worden, zullen ze alleen maar toenemen.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke middeltjes gebruik jij altijd om van die vervelende verkoudheid af te komen? Wij zijn benieuwd naar jullie tips!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel