Shanice
Thuis / Binnen Leestijd: 4 minuten
Heel veel banen maken het mogelijk tegenwoordig én daarom doet ook een groot deel van de bevolking het, namelijk thuiswerken. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen ervan? Wij zetten ze voor je op een rijtje. Lees het artikel

De voor- en nadelen van thuiswerken

Leestijd: 4 minuten

Thuiswerken is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Wij Nederlanders zijn zelfs koploper in Europa. En dat is ook niet zo gek, want je kunt heerlijk ontsnappen aan de file in de spitsuren én kunt tussendoor een keer een wasje draaien of de vaatwasser aanzwengelen. Maar, wat zijn nou de voor- en nadelen van thuiswerken? Is het voor iedereen even prettig of verschilt dat per persoon?

De voordelen

Productiever

Uit onderzoek blijkt telkens weer dat je productiever bent als je thuiswerkt. Dit komt omdat je vaak langer doorwerkt dan wanneer je op kantoor tussen collega’s zit. Daarnaast ben je ook veel meer geconcentreerd, want je wordt niet gestoord door mensen aan je bureau. 

Bespaart kosten én tijd

Je baas bespaart kosten als op jouw werk de reiskosten worden vergoed, want je hoeft nu niet te reizen met het openbaar vervoer of met de auto. Dat is niet alleen groot voordeel voor het bedrijf, maar ook erg duurzaam voor het milieu. Helaas scheelt één auto minder op de weg helemaal niets, maar dan nog. Tevens bespaar je meer tijd, omdat je niet vast staat in de spits, je kunt dus veel eerder beginnen met werken vanuit huis, wat ook ideaal kan zijn bij het hebben van kinderen.

Minder snel ziek melden

Als het mogelijk is om van huis uit te werken, zullen werknemers zich minder snel ziek melden. Met een blessure of verkoudheid, zijn mensen wellicht niet in staat om naar kantoor te reizen, maar in de eigen omgeving thuis kan daarentegen wel werk worden verzet.

De nadelen

Moeilijk om werk en privé te scheiden

Dit geldt natuurlijk niet voor elke flexwerker, maar voor sommige mensen is het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Aangezien je thuis werkt, is het uitnodigend om snel een huishoudelijke taak tussendoor te doen, maar hier kun je in doorslaan. Je kunt je misschien beter concentreren thuis, omdat je niet wordt afgeleid door andere collega’s of klanten, maar je kunt thuis weer afleiding hebben van andere zaken. Het is daarom ook geen slim idee om thuis te werken, als je kinderen thuis zijn. Die hebben nou eenmaal veel aandacht nodig, waardoor jij je niet volledig kunt focussen op je werk. Het kan voorkomen dat je door deze prikkelingen van buitenaf je werk niet afkrijgt, waardoor je het op andere momenten in moet halen. Overspannen worden zit dan in een kleine hoek.

Je voelt je sneller eenzaam

Op kantoor zit je nu eenmaal constant tussen de mensen, thuis zit je toch vaak alleen voor een betere concentratie. Dat contact met je collega’s ga je op den duur missen. Je merkt dan pas hoe belangrijk een praatje bij de koffieautomaat is én hoe ontspannen dat kan zijn. Die 5 minuten zijn namelijk heel kostbaar als je snel iets wil bespreken, iemand wil feliciteren of je promotie enthousiast wilt delen.

Je kunt moeilijker stoppen met werken

Vooral als je in een ontspannen ruimte zit, zul je sneller door blijven werken. Je bent dan zo geconcentreerd en gefocust dat je de tijd vergeet. Op kantoor heb je nog collega’s die je mee vragen om te gaan lunchen of die naar huis vertrekken, waardoor jij weet dat jouw tijd er ook wel op zit voor die dag. Maar thuis, heb je dat niet, daar wordt je nergens door getriggerd. Ook kan het moeilijker zijn om je werk helemaal los te laten, omdat je de woonkamer bijvoorbeeld als werkruimte gaat zien. Het is daarom ook beter om een échte werkkamer in te richten, wat jouw plekje is en waarvan je ‘s avonds de deur gewoon dicht kan doen. Net ofdat je kantoor verlaat, maar dan in huis. Om zo’n werkkamer in te richten, heb je een goede bureaustoel en laptop nodig. Maar ook een huiselijk plantje op je bureau of in de hoek van de kamer doet wonderen. Kijk hier voor meer inspiratie.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Ken jij nog andere voor- en/of nadelen van thuiswerken?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel