Vakantie / Reizen Leestijd: 4 minuten
Je denkt er misschien niet als eerste aan bij het boeken van een vakantie, maar een fietsvakantie is heerlijk ontspannend. Landen ontdekken terwijl je op je fiets zit? Na het lezen van dit artikel weet je er meer over. Lees het artikel

Inspannen en ontspannen: alles over fietsvakanties!

Leestijd: 4 minuten

Het is weer zomer; tijd om de fiets weer uit de schuur te halen! Vooral in de zomer is de kans groter dat je liever de fiets pakt en wat vaker de auto laat staan. Zeker in combinatie met lekker weer is de fiets pakken een minder groot obstakel. Wist je dat je zelfs op vakantie lekker door kunt blijven fietsen? Er zijn genoeg plekken wereldwijd op de fiets te verkennen. Fietsen is avontuurlijk; je kunt je gemakkelijk verplaatsen tussen A en B en onderweg wordt er makkelijk contact gelegd tussen mensen die je spontaan ontmoet.

Wat houdt je nog tegen?

Hierboven zijn al enkele voordelen genoemd van het kiezen voor een fietsvakantie. Ten eerste is fietsen natuurlijk gezond voor de mens. Tijdens een fietsvakantie breng je vrijwel dagelijks een paar uur op de fiets door. Dit heeft een positief effect op je conditie en het maakt je sterker (voornamelijk in je onderlichaam), maar ook mentaal zal het voordelen opleveren. Voor fietsvakanties is het dubbelop: het idee dat men op vakantie is in combinatie met beweging zorgt ervoor dat je hoofd even lekker geleegd wordt. Daarbij zie je op de fiets vaak veel meer dan met elk ander vervoersmiddel. Veel plekken zijn met de fiets begaanbaar en je komt op plekken waar je met een auto nooit zou komen. Ook is het natuurlijk zo dat je met de fiets de hele dag in de binnenlanden door kunt brengen. Waar je met een auto of boot van begin- naar eindbestemming reist, kun je tijdens een fietsvakantie kleine tussenpaadjes in dichte bossen en duinwegen met prachtige uitzichten meepakken.

Waar?

Fiets met tas op het strand

De Nederlandse infrastructuur is natuurlijk erg gericht op fietsers, maar vrijwel elk land biedt je de mogelijkheid het per fiets te ontdekken. Zo heb je dichter bij huis in België een uitgebreid fietsnetwerk, maar ook over de Duitse grens zijn er talloze mogelijkheden. Denk hierbij aan de Moezel, het Zwarte Woud en de Eifel. Ook berggebieden als de Alpen en de Pyreneeën zijn populair onder de fietsers.

Verschillende touroperators bieden meerdaagse fietsvakanties aan in Europa. En het mooie: er is voor iedereen wat wils. Zowel voor de gevorderde fietsers als voor gezinnen met kinderen zijn er meerdaagse fietsvakanties samengesteld, individueel of in groepsverband. Doordat deze fietsvakanties zijn uitgestippeld door professionals, voeren ze je door de verschillende landschappen: mooie rivieren, burchten en kastelen, romantische dorpjes; het komt allemaal aan bod. De meeste van deze routes bevinden zich in Centraal-Europa: Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk.

Laat je deze informatie echter niet tegenhouden wat verder te kijken naar de wereld. Populaire landen om te fietsen zijn Bali (prachtige rijstvelden!) en andere Indonesische eilanden, Thailand (aanrader: Co van Kessel-fietstour in Bangkok), Vietnam, Costa Rica, Sri Lanka en zo kunnen we nog wel even door gaan. Je begrijpt de strekking van het verhaal: zowel overal kan er genoten worden van een heerlijke fietsvakantie.

Fietsgerij

Mocht je voor een verre bestemming (bijvoorbeeld buiten Europa) kiezen, dan ontkom je er bijna niet aan om op plaats van bestemming een fiets te huren. Mocht je voor een fietsvakantie dichterbij huis kiezen, is het een aanrader om je eigen fiets mee te nemen. Je bent vaak helemaal afgestemd op je eigen fiets en, in alle eerlijkheid, huurfietsen zijn niet altijd even stevig. 

Wanneer je de natuur verkent per fiets, is goed materiaal belangrijk. Ga voor comfortabele kleding en zorg dat je iets bij je hebt bij regenachtige en koudere weersomstandigheden. Pas je kleding tijdens een verre fietsreis aan naar het klimaat van het desbetreffende land. Met andere woorden: lees je goed in. Wanneer je voor een meerdaagse fietsvakantie kiest, neem dan alleen bagage mee die je écht nodig hebt; je moet immers alles zelf tillen. Zorg er tevens voor dat je je fiets goed kent en reparaties uit kunt voeren.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Heb je nog geen goede fiets tot je beschikking? Neem dan eens een kijkje op Matrabike.nl. Hier vindt je nu veel fietsen met wel 60% korting en ze verzenden je fiets gratis tot en met 30 juli 2017.

 

Naar Matrabike

Last but not least…

Trek voordat je voor een fietsvakantie kiest er zelf eens op uit op de fiets (en dan iets avontuurlijker en verder dan de gebruikelijke route naar de supermarkt). Wat vind je ervan? Het zou zonde zijn als je het fietsen na een aantal uur al beu bent en hier pas op vakantie achter komt. Daarbij bereid je je ook vast voor op wat komen gaat. Het beste is om de route steeds iets verder uit te stippelen. Zo voorkom je pijntjes en blessures op je fietsvakantie.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Dus, waar gaat jouw volgende fietsvakantie naartoe?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel