Vrije Tijd / Online Leestijd: 5 minuten
Heb je altijd al gedroomd van een eigen bedrijfje of onderneming? Laat het niet bij dromen, maar maak er dit jaar echt werk van! Waar te beginnen en waar moet je op letten? In deze 10 tips geven we je alvast een duwtje in de juiste richting als succesvolle ondernemer! Lees het artikel

In 10 tips naar een succesvolle start als ondernemer!

Leestijd: 5 minuten

Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf en ook in de toekomst zullen er alleen maar meer ondernemers bijkomen. Maar hoe zorg je er als starter nu voor dat je onderneming succesvol is? Wat moet je allemaal regelen, hoe werkt het met de belasting en hoe kun je je bedrijf het beste promoten? Met deze tips maak jij als ondernemer een vliegende start!

#1. Zorg voor een goede boekhouding

De boekhouding, het minst leuke onderdeel van ondernemen. Toch is het belangrijk om die vanaf het begin op orde te hebben. Bij veel ondernemers gaat het mis door onwetendheid: ze werken met de verkeerde cijfers of kennen de regels en uitzonderingen niet. Zonde! Verdiep je dus goed in het bijhouden van een boekhouding.

boekhouding

Voor starters is de boekhouding vaak nog eenvoudig, die groeit als het ware mee met het bedrijf en zo kun jij er ook langzaam ingroeien. Je kunt natuurlijk de hulp inschakelen van een professioneel boekhouder, maar wil je het helemaal zelf doen en ontbreekt het nog aan voldoende kennis? Volg bijvoorbeeld via NHA een cursus boekhouding.

#2. Volg een cursus

Het kan je als starter helpen om een cursus te volgen. Denk aan cursussen over boekhouden, bedrijfspromotie, social media, fotograferen, Engels of tekstschrijven. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen, kennis en professionaliteit, blijf je bij de tijd en vernieuw je jezelf. Een goede investering dus!

Nieuwe kennis opdoen of juist up-to-date blijven? Bij NHA heb je een ruime keuze in cursussen en opleidingen. Van ondernemen tot wellness en taalcursussen, check meteen hier het NHA aanbod en wie weet heb je je morgen al ingeschreven.

#3. Investeer in de juiste zaken

Over investeren gesproken: vaak moet je als ondernemer eerst investeren, voordat je winst kunt maken. Het is goed om te durven investeren, maar wees ook realistisch.
Kijk naar je budget en beslis wat je direct nodig hebt en welke zaken kunnen wachten. Het is bovendien slim om investeringen te spreiden: ieder jaar weer is het voordelig om genoeg aftrekposten te hebben, zodat je je inkomstenbelasting laag houdt.

#4. Creëer je ideale werkplek

Wat voor werkplek heeft jouw onderneming nodig? Heb je een werkplaats nodig of dien je mensen te ontvangen voor afspraken? Is het nodig om een locatie te huren? Welke spullen zijn onmisbaar? Denk goed na over de essentiële onderdelen van jouw werkplek en zorg dat je die realiseert. Een goede werkplek is noodzakelijk om goed werk te kunnen leveren!

#5. Reken het juiste tarief

Veel starters vinden het moeilijk om hun tarieven te bepalen. Ze vragen te weinig uit onzekerheid of omdat ze eerst veel opdrachtgevers willen verzamelen. Daarbij vergeten ze bovendien dat een ondernemer geen pensioen krijgt en niet wordt doorbetaald tijdens vakanties, verlof of ziekte. De regering hanteert een minimum uurtarief voor ondernemers van 18 euro per uur. Wees dus professioneel en vraag voldoende! Informeer ook eens bij andere ondernemers in jouw sector wat ze vragen.

#6. Vraag om advies van anderen

Twijfel je over je service, producten of aanpak? Vrienden en familie zijn altijd bereid om mee te denken, je klanten kunnen jouw onderneming vanuit een ander perspectief beoordelen en collega-ondernemers hebben vaak goede tips. Sta open voor feedback.
Zie het niet als verwijten, maar als kansen en doe er je voordeel mee.

Tip: Ook bij de Kamer van Koophandel kun je terecht voor nuttige informatie en adviezen. Op hun website lees je bijvoorbeeld onder andere wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een eigen onderneming. Ook worden er regelmatig startersdagen georganiseerd waarvoor je je gratis kunt inschrijven. Een bezoekje waard; baadt het niet, dan schaadt het niet.

promotiemateriaal

#7. Wees zichtbaar

Een goede website is tegenwoordig onmisbaar voor ondernemers. Er zijn veel (gratis) programma’s beschikbaar waarmee je in een handomdraai een mooie website maakt, maar je kunt het ook uitbesteden. Wees verder goed zichtbaar op social media met mooie foto’s, bedrijfsinformatie en correct taalgebruik. Onderschat ten slotte ook het lokaal reclame maken niet. Flyers op openbare plekken, een advertentie bij de bioscoop, in de krant of langs de weg. Probeer het eens uit en kijk wat het oplevert!
Niet geschoten is altijd mis…En het nodige promotiemateriaal hoeft geen fortuin te kosten. Laat hier via Vistaprint je visitekaartjes, flyers of briefpapier drukken en je bespaart al snel tot -50%!

#8. Leer netwerken

Misschien vind je het een vies woord, netwerken, maar het is maar net hoe je het interpreteert. Het komt in feite neer op betrokken zijn bij wat er gebeurt binnen jouw vakgebied. Waar bevinden jouw concullega ’s en klanten zich? Zorg dat je daar ook bent en dat je de mensen aldaar leert kennen. Zie het als een win-winsituatie: Zij kunnen wat voor jou betekenen en jij voor hen, waarom zou je elkaar niet opzoeken?

#9. Geef het tijd

Letterlijk. Alle bedrijven moeten ergens beginnen en hebben vervolgens tijd nodig om te groeien. Wees niet ongerust als je nog niet meteen winst maakt, het is normaal dat het zo’n vijf jaar duurt om succesvol te worden. Houd dus vol en maak een ondernemingsplan voor de lange termijn. Zo houd je je hoofd koel en kun je gericht naar dit doel toewerken!

#10. Durf anders te zijn

Tips van andere ondernemers zijn vaak handig, maar als jij het gevoel hebt dat je iets echt op je eigen manier moet doen, doe dat dan. Ook al doet niemand anders het zo. Ook al loop je tegen weerstand aan. Luister naar je gevoel en blijf, waar nodig, bij je principes. De geschiedenis leert dat succesvolle ondernemingen zijn ontstaan dankzij de standvastigheid, creativiteit en het anders-zijn van de ondernemers achter het bedrijf. Houd dus vol! Het duurt misschien even voordat je vruchten kunt plukken, maar wie het laatst lacht…

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Waar zou jij als startende ondernemer nog vraagtekens bij hebben? Deel jouw reactie gerust onder dit artikel.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel