Vrije Tijd / Online Leestijd: 5 minuten
Kun je wel een extra zakcentje gebruiken, wil je thuis eens flink opruimen of ben je juist op zoek naar een interessant koopje? Al eens aan online (ver)kopen gedacht? Met deze slimme, niet te missen trucjes, ben je in een mum van tijd een succesvol, online (ver)koper. Lees het artikel

Online verkopen met succes: onmisbare tips voor het hele proces!

Leestijd: 5 minuten

Een groot deel van je centen opgegaan aan bijvoorbeeld een heerlijke vakantie of heb je geïnvesteerd in een woning? Dan is een extra centje wellicht op dit moment meer dan welkom. Dat extra centje is makkelijk te verdienen; je doet gewoon al je oude spullen van de hand. Duik de schuur en kasten in en verzamel alles wat je al in tijden niet meer gebruikt hebt. Ook makkelijk als je eens flink wilt opruimen in huis.

Een hele dag op de rommelmarkt staan om je gerief kwijt te raken, dat doe je alleen als je dit leuk vindt. Nodig is het niet meer, er kan tegenwoordig online verkocht worden. Wat de beste manier is om succesvol online te verkopen, dat en meer niet te missen online verkooptrucjes, ontdek je hier.

Makkelijk vindbaar en snel verkopen

Je bent niet de enige die voor een leuk bedrag van z’n oude spullen af wil. Duizenden, misschien wel miljoenen mensen maken gebruik van websites zoals Marktplaats en eBay. Hoe val jij dan nog met jouw product op tussen die vele, vergelijkbare advertenties? Je vindbaarheid en daarmee ook de kans tot snel verkopen vergroot je door de volgende stappen te volgen:

 1. Houd rekening met de tijd van het jaar. Dat paar schaatsen bied je het beste niet aan in hartje zomer. Wacht daar liever mee totdat de winter nadert. Denk niet alleen aan bepaalde seizoenen, maar ook aan onder andere feesten. Midden november kijkt men bijvoorbeeld al massaal uit naar voordelige sinterklaascadeautjes en tijdens de communieperiode zijn kinderfietsen erg in trek.
 2. Gebruik een goede titel waarin je een hele duidelijke omschrijving geeft van het aangeboden artikel. Dat wil niet zeggen dat de titel super lang moet zijn. Integendeel, hou het kort en krachtig. Kijk eens via de Google zoekfunctie waar veel naar gezocht wordt en verwerk die zoekwoorden in je titel.
 3. Spel alle woorden goed. Is de schrijfwijze niet juist, dan is er een kans dat je niet (snel) gevonden wordt.
 4. Wees in je omschrijving eerlijk. Heeft het product wat mankementjes, vermeld dit dan, maar blijf hier niet te lang bij stilstaan.
 5. Probeer toch zeker een aantal trefwoorden in de eerste regel van je beschrijving te verwerken.
 6. Duidelijke foto’s zijn erg belangrijk. Zo krijgt een geïnteresseerde meteen een beeld van wat hij mogelijk in huis haalt. Zorg dat de foto’s scherp zijn en fotografeer vanuit verschillende hoeken. Zorg er ook voor dat de achtergrond rustig is. Te veel spullen op de achtergrond kunnen voor de nodige afleiding zorgen.
 7. Bepaal een goede prijs. Advertenties waar geen vraagprijs bij staat, worden minder goed bekeken. Ben je niet helemaal zeker wat te vragen? Bekijk eens gelijksoortige advertenties. Ga nooit ver onder de gemiddelde vraagprijs zitten, dit wekt wantrouwen op.
 8. Zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent via een e-mailadres en/of telefoonnummer. Maak een nieuw account aan als je jouw alledaagse e-mailadres liever niet gebruikt.
 9. Maak duidelijke afspraken over de afhandeling van de verkoop. Wie betaalt voor de verzendkosten, waar en wanneer kan het opgehaald worden en welke betaalmethode heeft je voorkeur? Spreek dit duidelijk af en voorkom zo vervelende misverstanden.
 10. De eerste paar weken geen succes met je advertentie? Haal het offline en plaats het opnieuw. Zo kom je automatisch weer bovenaan te staan en spring je meteen weer meer in het oog. Verander eventueel nog wat aan de titel en omschrijving, zodat je advertentie nog meer opvalt.

Waar verkopen?

Je spullen kun je vandaag de dag via verschillende kanalen te koop aanbieden. Een greep uit het aanbod:

 • Je kunt een gratis advertentie plaatsen op Marktplaats
 • Ook op eBay kun je gratis je (tweedehands) spullen aanbieden
 • Steeds populairder worden de specifieke Facebookgroepen
 • Facebook lanceerde een Facebook Marketplace; via de Facebook-app kun je tweedehands spullen verkopen en kopen,

Marktplaats

Een advertentie plaatsen op Marktplaats.nl is heel eenvoudig en in de meeste gevallen gratis. Je maakt een account aan kiest voor de optie ‘een advertentie plaatsen’. Maak een succesvolle advertentie met bovenstaande tips en niet veel later staat jouw advertentie online.

eBay

Iets verkopen op eBay werkt eigenlijk net zo eenvoudig als dat je gewend bent bij Marktplaats. Je schrijft je in als lid en maakt een verkopersaccount aan. Vervolgens wordt je stap voor stap door het gehele proces gegidst.

Facebookgroepen

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen; een Facebook koop- en verkoopgroep. In deze groepen worden door andere Facebookgebruikers spullen aangeboden. Ruilen, kopen en verkopen, gratis af te halen, alles is mogelijk via deze groepen. Een groep waarbij mensen uit jouw omgeving zijn aangesloten, vind je gemakkelijk door gebruik te maken van de functie ‘Verkoopgroepen’.

Wil je iets aanbieden of zoek je bijvoorbeeld naar een goedkope kinderfiets? Word lid van de desbetreffende groep en kies bij het aanmaken van een bericht voor de ‘Verkoopfunctie’. Je voegt gemakkelijk alle informatie over het product toe en nog een mooie bijkomstigheid, in een muisklik verander je de status van ‘beschikbaar’ tot ‘verkocht’.

Facebook Marketplace

Onlangs werd de Facebook Marketplace gelanceerd, die je zou kunnen zien als een concurrent van Markplaats. Facebook Marketplace is te gebruiken via de app en via de site. De werkwijze is precies hetzelfde als bij een Marktplaats. Je zorgt voor een goede foto en de juiste informatie en locatie. Bij ‘Je artikelen’ vind je de producten die je wil (ver)kopen terug.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Ontbreken hier nog tips om je beter vindbaar te maken op verkoopsites? Vul gerust aan.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel