Vakantie / Vervoer Leestijd: 4 minuten
Rij je veel met de auto, dan weet je vast dat die auto heel wat kosten met zich meebrengt en ook in waarde vermindert. Wist je echter dat een stilstaande wagen ook in waarde vermindert? Ik leg het je graag even uit! Lees het artikel

Besparen op je auto: de afschrijving

Leestijd: 4 minuten

Wie veel met zijn of haar auto rijdt, verbruikt meer brandstof en dus gaan de autokosten omhoog. Dit is een berekening die makkelijk te maken is, want wanneer je aan het einde van de week de tank leeg hebt, weet je precies hoeveel geld je hebt uitgegeven. Waar veel mensen de mist mee ingaan is de afschrijving. Een auto die stilstaat, vermindert nog steeds in waarde.

Hoe werkt het verloop van de afschrijving?

Hoe meer er wordt gereden met de auto des te sneller er wordt afgeschreven op het voertuig. Echter is het aantal gereden kilometers niet de enige factor die invloed heeft op de afschrijving. Iedere auto heeft een dagwaarde. Die is gebaseerd op het aantal gereden kilometers, het bouwjaar en het autotype.

Jaarlijks wordt er een nieuwe waardebepaling gedaan voor iedere auto. Dat betekent dat wanneer je jouw auto het hele jaar niet gebruikt deze na een jaar toch minder waard is geworden. Enkele berekeningen van de afschrijving zie je op Wijkopenautos.nl. Hier is een overzicht te zien van verschillende voertuigen in de segmenten stadsauto’s, stationwagons, MPV’s en Cabrio’s. Er zijn verschillende auto’s onder de loep genomen, zodat er duidelijk te zien is welke modellen zorgen voor de meeste afschrijving.

De afschrijving verloopt in de eerste paar jaar het hardst. Bij sommige auto’s kan de afschrijving in de eerste jaren oplopen tot wel 40%. Hierna gaat het minder hard. Kortom een auto die langer rijdt, schrijft relatief minder af per jaar. Daarnaast is het merk een factor die bepalend is voor de afschrijving. Er zijn merken die bekend staan om de duurzaamheid. Zo wijdt Volkswagen bijvoorbeeld hele reclamespots aan de duurzaamheid van hun voertuigen. Verder is een gewild merk ook simpelweg meer geld waard dan een auto die minder gewild is op de markt. Koop jij een automerk dat erg gewild is op het moment dat jij hem aanschaft, maar verliest dit merk, of het model van het merk, populariteit na verloop van tijd? Dan zal de auto eveneens in waarde dalen.

De afschrijving verminderen

Afschrijving op je auto voorkomen is helaas niet mogelijk, maar je kunt de afschrijving wel verminderen. Onderstaand lees je de tips waarmee je dit bereikt.

  • Veel mensen zien de onderhoudsbeurten als een hoge kostenpost. Er wordt daarom geregeld voor gekozen om de auto minder onderhoud te geven. Nadeel is dat dit kan zorgen voor problemen met het voertuig, waardoor er mogelijk reparaties nodig zijn. Reparaties zijn in vrijwel alle gevallen duurder dan het onderhoud.
  • Zorg dat de auto altijd een geldige APK heeft. Goede voorbereiding op de APK zorgt voor lagere kosten om de keuring zonder problemen door te komen. Combineer een keuring met een onderhoudsbeurt indien mogelijk. Overigens ontvang je een stuk minder geld voor je auto bij het verkopen wanneer deze geen geldige APK heeft.
  • Gebruik je auto alleen wanneer dit nodig is. Zo bespaar je op brandstofkosten en heeft je auto minder last van slijtage. Let er wel op dat het voertuig ook geen lange tijd stilstaat. Door het voertuig met regelmaat te gebruiken blijft deze in een betere conditie.
  • Koop geen nieuwe auto, maar een auto die minstens enkele jaren oud is. In de eerste jaren schrijft een auto de meeste waarde af. Wie een auto nieuw koopt krijgt snel met hoge afschrijving te maken.
  • Ga zuinig met het voertuig om. Naast het nodige onderhoud is het uiteraard belangrijk om rustig met de auto te rijden. Een middagje driften over de dijk zal de autowaarde niet ten goede komen.
  • Tot slot bespaar je het meeste door je auto te verkopen. Ten eerste ontvang je geld voor je auto en ten tweede heb je geen last meer van waardevermindering. Naast het waardeverlies ben je ook geen geld kwijt aan de verzekering, wegenbelasting en andere autokosten.

Ziezo, een verwittigd man of vrouw, bespaart heel wat extra!

Dit artikel werd geschreven door Maarten Lagerweij die zicht voor de Berlijnse Auto1 Group GmbH bezighoudt met het creëren van content die te maken heeft met de autobranche. 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog meer tips om de afschrijving te verminderen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel