Vrije Tijd / Ontspanning Leestijd: 5 minuten
Je hebt er vast ook wel eens mee te maken gehad; stress. Een beetje stress is helemaal niet erg, dat is juist gezond. Maar heb je nu regelmatig flinke stress, dan kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Wat kun je doen om stress op eenvoudige wijze te verminderen. Wij zetten hier alvast een aantal simpele tips voor je! Lees het artikel

Minder stress? Met deze tips wordt het zeker een succes!

Leestijd: 5 minuten

Een goede baan, kinderen, het huishouden en dan ook nog een leuk sociaal leven erop nahouden. Wordt het jou ook weleens even te veel? Gelukkig ben je niet de enige! Uit een enquête onder ruim 850 bezoekers van de website Gezondheidsnet blijft dat ruim de helft van de ondervraagden weleens last heeft van stress gerelateerde lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen variëren van een gespannen nek en schouders tot concentratieproblemen, slapeloosheid of zelfs depressies. Dat het ervaren van veel stress slecht is voor je gezondheid wist je vast al. Maar hoe voorkom je dat je toch weer in de stressmodus schiet?

Helemaal stressvrij bestaat niet

Een geheel stressvrij leven is helaas niet mogelijk. Een beetje stress kan zelfs voordelig zijn. Een lage mate van stress zorgt er namelijk voor dat je adrenaline aanmaakt, waardoor je optimaal functioneert. Een belangrijke presentatie, een renwedstrijd, zonder een greintje stress zou je het er een stuk minder goed vanaf brengen. Het is echter de kunst om je stressniveau binnen de perken te houden. Met slechts een paar simpele wijzigingen in je leven en het opvolgen van enkele simpele tips, kun je al vrij gemakkelijk stress verminderen. Zo  zorg je dat jouw stressniveau niet te hoog wordt en voorkom je lichamelijke klachten en vervelende situaties als een burn-out.

Zorg goed voor jezelf!

Het allerbelangrijkste: zorg goed voor jezelf! Vermijd schadelijke en verslavende stoffen als cafeïne, suiker en nicotine. Deze zorgen ervoor dat je lichaam een tijdelijke boost krijgt waardoor je even vol energie bent. Na een periode gaat de alertheid echter over en zak je in elkaar. Na enkele uren hebben ze dus juist het tegenovergestelde effect. Dit verstoort je energiebalans, waardoor deze ‘snelle oppeppers’ dus geen oplossingen zijn voor de lange termijn. Het is even wennen om af te kicken van snoep, suikerhoudende drankjes, koffie en sigaretten, maar wie het doet zal wel degelijk verschil merken.

Niet alleen de inwendige mens moet je goed verzorgen, ook je buitenkant mag je best wel eens een oppepper geven. Dat kan bijvoorbeeld met een heerlijk gezichtsmaskertje. in ons artikel 'Zelf je verzorgingsprodcuten maken: goedkoop, gezond én gemakkelijk!' lees je er alles over! Heb je geen zin of tijd om dit zelf te maken, het kan natuurlijk ook gemakkelijker. Klik hier door en bestel bij The Body Shop heerlijke gezichtsmaskers die je zeker goed zullen doen!

Beweeg!

Blijf goed voor jezelf zorgen en combineer goede voeding met lekker veel bewegen, het liefst in de buitenlucht. Door veel in beweging te zijn kun je je hoofd leegmaken en even alleen maar bezig zijn met je lichaam. Door alle stress produceert je lichaam het hormoon adrenaline. Door sporten wordt dit hormoon afgebroken, waardoor je direct een relaxter gevoel zult hebben. Een ander voordeel van intensief bewegen is de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Dit hormoon geeft signalen van geluk af aan je hersenen, waardoor je meteen meer ontspannen bent. Sporten is goed, maar wees niet te streng voor jezelf! Het gaat erom dat je actief bezig bent. Je hoeft jezelf niet af te beulen in de sportschool voor de aanmaak van endorfine. Ook een lange wandeling in de frisse buitenlucht doet wonderen voor je gemoedstoestand.

Niks rustgevender dan een stevige wandeling in de natuur. Kom meteen in actie en klik hier door naar Bever. Bestel een degelijke wandeluitrusting met flink wat korting en snuif die frisse buitenlucht op. Je zult zien, dit zal de stress aanzienlijk verminderen!

Relativeer en orden je gedachten

Wanneer je gedachten even overlopen, pak dan eens een pen en papier en schrijf op wat er precies in je omgaat. Waar ben je mee bezig, waar probeer je je aandacht allemaal over te verdelen en waar maak je je precies druk om? Door je gedachten op te schrijven krijg je meer overzicht en controle. Dit helpt je met het stellen van prioriteiten en met het relativeren van je gedachten. Zet op een rijtje wat er allemaal moet gebeuren en maak een takenlijst voor jezelf. Door je to-do list zo te ordenen creëer je ruimte in je hoofd, wat een heleboel stress kan schelen.

Even de boel de boel laten en je hoofd helemaal leegmaken? Hoe kan dat nu beter dan met een dagje wellness! Goed idee? Reserveer hier bij Sanadome of bij Thermae 2000 meteen jouw ontspannen dagje met korting!

Alles uit voor het slapen gaan

Behalve het veranderen van je eet- en beweegpatroon en het ordenen van je gedachten zijn er nog enkele kleine tips die jou een hoop stress kunnen besparen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat multitasken stress verhogend werkt. In plaats van tien dingen tegelijk te doen, kun je je beter op één taak tegelijk focussen. Zo werk je sneller en efficiënter en ervaar je minder stress. Een andere tip voor mensen die veel stress ervaren is om ’s avonds alle apparaten uit te zetten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een uur voordat je gaat slapen geen elektronica meer aanraakt. Zet je telefoon, tablet, laptop en televisie uit en kom even helemaal tot rust. Neem een bad, lees een boek of maak een avondwandeling. Dit geeft je de kans om je hoofd even helemaal leeg te maken voor het slapen gaan, wat je slaaprust gegarandeerd ten goede komt.

Een klein steuntje in de rug, in de vorm van supplementen, moet kunnen. Hier, bij Holland & Barrett bestel je de nodige supplementen die de slaap en rust bevorderen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat doe jij om de stress te verminderen? Deel jouw tip in een reactie onder dit artikel.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel