Shanice
Elektronica / Computer Leestijd: 5 minuten
Altijd maar die chagrijnige opmerkingen terug van je kind als ze de spelcomputer af moeten sluiten. Alles is te veel gevraagd als ze met hun telefoon bezig zijn. Ben je als ouder ook klaar met die verslaving? Bekijk dan eens deze activiteiten en trek er op uit met het hele gezin. Lees het artikel

Houd je puber weg bij spelcomputers

Leestijd: 5 minuten

Iedereen heeft er waarschijnlijk wel last van, de internet- en computerspelverslaving van onze jongere generatie. Constant zijn ze verbonden met elkaar, maar thuis wordt de omgeving een beetje vergeten. Ben je ook klaar als ouder met dat gezeur en het chagrijnige gedrag als de (spel)computers uit moeten? Wij hebben hieronder een aantal activiteiten die leuk zijn om te doen en waar je geen internet bij nodig hebt. Zijn jullie klaar om het roer thuis om te gooien?

Uitstapjes

Miniworld Rotterdam

Voor nog geen tientje bezoek je Miniworld in Rotterdam. Je kunt hier Rotterdam in het klein bewonderen en het is ook nog eens leerzaam. Je leert er namelijk alles over de geschiedenis van Rotterdam, haar architectuur en de maritieme traditie. Je ziet typische dorpen, windmolens en échte Nederlandse landschappen.

DAF-museum

Is jouw zoon of dochter helemaal weg van auto’s? Bezoek dan eens het DAF museum in Eindhoven. Het is de moeite waard om daar eens te zijn geweest en te leren over de geschiedenis van DAF. Jullie zijn toch ook benieuwd wat DAF heeft doorstaan de afgelopen 90 jaar?

 

FutureLand

 

Op de Maasvlakte is het informatiecentrum FutureLand gebouwd, waar je alles kunt leren over de nieuwste havens van Rotterdam. In vijf jaar is een grote oppervlakte zee omgetoverd tot een immens havengebied. Niet alleen het ontstaan van deze havens wordt verteld, je kunt er namelijk ook van allerlei dingen beleven. Maak bijvoorbeeld een rondrit met de FutureLand Express om de containerterminal te zien. Je kunt met een VR-bril de haven van 2066 zien, zand verplaatsen met een baggerschip en zelf containers op een vrachtschip plaatsen. De toegang tot Futureland is gratis. Je betaalt echter wel voor de rondvaart met de Ferry en de rondrit met de FutureLand Express.

Escape Room

Bezoek met het gezin eens een escaperoom. Het is een leuk uitje met z’n alle en werkt mee aan de teambuilding. Erg belangrijk in deze tijd, waar iedereen in zijn eigen beeldscherm zit. Bundel jullie krachten en zorg dat jullie kunnen ontsnappen! In Nederland zijn wel 800 escaperooms om uit te kiezen met veel verschillende thema’s, jullie vinden als gezin vast de geschikte escaperoom die bij jullie interesses past.

Apple museum

Zitten jouw kinderen constant op hun iPhone/iPad te gamen? Neem ze dan eens mee naar het Apple museum in Westerbork. Je echt, wij hebben een Apple museum in Nederland en jij kunt daar naartoe. Je koopt een kaartje voor €5 en kunt dan alles te weten komen over de macbooks die door de jaren heen zijn uitgebracht. Dit museum is erg speciaal, je mag er namelijk niet alleen kijken, maar je mag de computers ook zelf testen. Wil jij jouw favoriete spelletje nog een keer spelen? Dat kan! Laat jouw kinderen zien hoe blij jullie vroeger waren met die kasten van computers.

Oertijdmuseum

Neem een bezoekje aan het Oertijdmuseum in Boxtel. Dit museum staat ook wel bekend als het dinosaurusmuseum. Je wandelt hier tussen veel verschillende fossielen uit verschillende tijdperken en ziet er levensechte dinosaurussen staan.

PIT museum

Droomt jouw zoon of dochter er al sinds kleins af aan van om bij de politie te gaan? Of is hij/zij meer van een brandje blussen? Bezoek dan eens samen met het gezin het PIT veiligheidsmuseum in Almere. Je kunt er alles leren over politie, brandweer en ambulance. Je scoort een toegangskaartje voor €10 en kunt hiervoor veel beleven, van speurtochten tot interactieve games. Voor andere leuke en voordelige uitjes kun je hier op kijken.


Buiten

Vrijwilligerswerk

Laat je zoon of dochter eens langsgaan bij de eenzame buurvrouw op de hoek. Misschien kan hij/zij helpen met de boodschappen opruimen of mee boodschappen doen. Er zijn heel veel kleine dingen waar mensen hulp bij kunnen gebruiken en iets voor een ander doen kan nooit kwaad! Denk anders bijvoorbeeld aan de kinderboerderij in de buurt. Die hebben vast wel een hulpje nodig voor 1x in de week. Al is het maar een uurtje of twee.

Heitje voor karweitje

Je kunt ze natuurlijk ook langs de deuren sturen om heitje voor karweitje te doen. Ze kunnen dan klusjes doen voor een klein bedrag. Neem bijvoorbeeld de hond van de buurman uitlaten of de auto wassen van de overbuurvrouw. Of vraag eens in de familie rond, kan jouw zoon of dochter misschien op een klein neefje of nichtje passen voor een paar uurtjes? Is jouw zoon of dochter oud genoeg, laat ze dan eens op zoek gaan naar een leuke bijbaan. Het is niet verkeerd om je eigen centen te gaan verdienen, ze maken nieuwe vrienden en zijn met andere dingen bezig dan computerspellen.

Binnen

Kamer opruimen

De kamers van kinderen en pubers kunnen altijd onder handen worden genomen, bekijk hier handige tips. Laat hem of haar eens al zijn speelgoed uitzoeken. Alles waar niet meer mee gespeeld wordt kan dan gedoneerd worden aan een goed doel. Of geef het aan je kleine nichtje/neefje als die er iets mee kunnen. Op die puberleeftijd hebben ze waarschijnlijk niet veel speelgoed meer, maar denk dan eens aan schoolspullen die weg kunnen of spullen van een uit de hand gelopen hobby, waar nu niets meer mee wordt gedaan. Andere spullen kunnen opgeborgen worden. 

Kamer opnieuw inrichten

Als het speelgoed dan is uitgezocht kan de kamer ook eens heringericht worden. Zet het bed eens tegen een andere muur aan en print wat leuke foto’s uit voor op de kast. Haal leuke spulletjes bij de Action/Xenos/Hema om je kamer weer helemaal op te fleuren. Denk aan wat leuke kaarsen of fotolijstjes voor op je nachtkastje. Misschien nog een nieuw dekbed? Iedereen wordt toch blij van een opgeruimde kamer?)

Spelletjesavond

Houd maandelijks een spelletjesavond met het gezin. Iedereen levert zijn telefoon in, alle apparaten gaan uit en de bordspellen verschijnen op tafel. Veel plezier met een avond mens erger je niet, potje kaarten, Monopoly en een heleboel andere leuke familiespellen

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe houd jij jouw puber van alle apparaten weg? Deel je tips met ons door ze achter te laten in de reacties!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel