Eten & Drinken / Koken Leestijd: 5 minuten
Schuiven familie en vrienden tijdens de paasdagen aan om gezellig een vorkje mee te prikken? En wil je ze wat lekkers voorzetten op een mooi gedekte tafel? Lees snel verder een doe verrassende EIspiratie op! Lees het artikel

5x ei: van deze paasbrunch wordt iedereen blij!

Leestijd: 5 minuten

Zeg je Pasen, dan wordt er al snel gedacht aan paaseieren. Maar tegenwoordig staat tijdens deze feestdagen ook de paasbrunch centraal. Gezellig weer even met z’n allen bij elkaar, genieten van een hapje en een drankje.

Schuift de hele familie aan om een vorkje mee te prikken? Dan mag er alvast nagedacht worden over een menu en wat sfeervolle tafeldecoratie. Je wilt je ‘gasten’ toch immers iets lekkers voorzetten op een mooi gedekte tafel? Lees snel verder en doe hier alvast de nodige EIspiratie op.

Hoe lang houdbaar?

Een ei hoort erbij. Uiteraard wel een ei dat nog goed is. Maar hoe weet je nu of je een ei nog kunt eten? Als je een omeletje maakt of kiest voor roerei, kluts je het ei eerst in een glas kapot. Je ruikt dan vanzelf of het nog eetbaar is. Met een gekookt eitje zit het natuurlijk net even wat anders. Koop je eieren in de supermarkt dan vind je op de doos de houdbaarheidsdatum. Na deze datum kun je de eieren nog enkele dagen consumeren. Haal je een doosje eieren bij de boer? Dan kun je met het volgende trucje testen hoe vers ze zijn. Doe het ei in een glas met water. Zinkt het ei naar de bodem? Dan kun je het met een gerust hart eten. Blijft het ei drijven? Beter dat je het niet meer opeet!

Eieren kleuren

Geinig hè, die gekleurde eieren die je waarschijnlijk wel eens in de supermarkt hebt zien staan. Je kunt ze zo kant-en-klaar meenemen uit de winkel. Veel leuker en wellicht ook een stuk voordeliger is het om zelf aan de slag te gaan. Dat kan op verschillende manieren. Met onderstaande ideeën doe je alvast de nodige inspiratie op.

Wat nodig?

  • Hardgekookte eieren (het liefst witte)
  • Witte azijn
  • Kleurstof voor voedsel of eierverf
  • Keukenpapier
  • Spuitflesje
  • Elastiekjes, stickers, penseel of tandenborstel

Tie-dye eieren

Spetter witte azijn met de penseel of de tandenborstel op het ei. Vervolgens dompel je het ei in een kleurbadje. Het bespetterde gedeelte blijft wit. Met als resultaat een grappig motiefje.

Je kunt het ook anders aanpakken. Besprenkel een stukje keukenpapier dat groot genoeg is voor 1 ei, met de kleurstof (leg op iets wat vies mag worden). Vul een spuitflesje met ongeveer 1 deel azijn en 3 delen water en maak met dit mengsel het keukenpapier vochtig. Wikkel vervolgens het keukenpapier helemaal om het ei en stop ze in plastic zakjes. Laat dit voor een bepaalde tijd intrekken. Hoe langer je het laat intrekken, hoe intenser de kleur.

Eieren met motiefje

Bind wat elastiekjes om het ei, totdat er een grappig dessin ontstaat. Dompel het ei onder in een verfbadje of verf het ei. Wacht tot het droog is en trek vervolgens de elastiekjes eraf. Klaar is kees!

Hetzelfde effect krijg je met stickers. Knip bijvoorbeeld bolletjes of hartjes uit een stickervel en creëer een vrolijk effect.

Frittata

Iets lekkers op tafel toveren, maar geen zin om de dagen voor Pasen urenlang in de keuken te staan? Maak gewoon een heerlijke frittata uit de oven. Frittata is een van oorsprong armeluisgerecht uit Italië. Restjes van vorige dagen werden vroeger weer nieuw leven ingeblazen met een paar gekluste eieren erdoor. En die restjes kun je er nog steeds in verwerken.

Duik dus je koelkast in en kijk eens wat je nog hebt staan. Gekookte of gebakken groenten, aardappeltjes, vis of vlees… Alles kan erin en het is in een handomdraai gemaakt. Ideaal voor de paasbrunch.

Heb je geen restjes meer staan? Met deze ingrediënten maak je vast en zeker een smakelijke frittata:  eieren, aardappelen, uien, courgette, paprika’s, champignons, spekjes, zongedroogde tomaatjes, cherrytomaatjes, Parmezaanse kaas, feta, gedroogde Italiaanse kruiden, wat olijfolie en peper en zout.

Schattig gevulde eieren

Hoe lief zijn deze kuikentjes! Super leuk én lekker om deze gevulde eieren op tafel te zetten tijdens de paasbrunch. Voordelig en heel erg gemakkelijk om te maken. Kook de eieren (4 stuks), haal het eigeel eruit en meng dit eigeel met een halve theelepel paprikapoeder, twee eetlepels mayonaise en een halve theelepel mosterd. De oogjes kun je maken van peperkorrels, de snavel van wortel.

Chocolade kommetjes

Tijd voor wat zoetigheid, tijd voor chocolade! Deze chocoladebakjes in de vorm van een half paasei maak je gemakkelijk zelf met een ballon en niet te vergeten chocolade. Heerlijk met bijvoorbeeld ijs en slagroom.

Je blaast enkele ballonnen op. Zorg ervoor dat ze niet te groot worden. Vervolgens verwarm je een deel van de chocolade (zoveel als je nodig denkt te hebben) au bain-marie op. Is de chocolade gesmolten, dan haal je het van het vuur en voeg je de overige stukjes chocolade toe. Roer het goed door, totdat het een glad geheel is.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en maak met een lepel kleine rondjes van chocolade op het bakpapier. Let erop dat ze ver genoeg uit elkaar liggen. Hierna dip je de ballonnetjes in de chocolade en zet ze vast op de chocolade stipjes. Zet dit voor ongeveer 30 minuten in de koelkast. Laat de bakjes nog 5 tot 10 minuten staan en prik uiteindelijk voorzichtig de ballonnen lek. Laat de ballon heel rustig leeglopen en probeer de ballon voorzichtig los te halen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat zet jij deze paasdagen op tafel?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel