Lianne
Eten & Drinken / Koken Leestijd: 4 minuten
Wat eten we vandaag? Geen vlees, geen vis, maar vegetarisch! Veel mensen denken al snel bij vegetarisch koken “dat is moeilijk”, “dat is saai” of “dat is duur”. Met het menu van de maand mei laten we zien dat dit zeker niet het geval is. Vegetarisch koken is namelijk lekker, budgetvriendelijk en heel gemakkelijk! Lees het artikel

Budgetmenu van de maand mei: lekker en vegetarisch koken!

Leestijd: 4 minuten

Waarom je vegetarisch wil eten kan allerlei redenen hebben. De een vindt het zielig voor de dieren, de ander doet het vanuit geloofsovertuigingen en weer een ander kiest om geen vlees/vis te eten voor een beter milieu.

Kan je een biefstukje op zijn tijd echter niet missen? Een goed alternatief is flexitarisch eten. Dit houdt in dat je tenminste één dag per week geen vlees eet. Wist je dat 4 van de 5 Nederlanders dit al doet?

Leuke weetjes:

  • Een vegetariër spaart in zijn leven gemiddeld maar liefst 727 dieren!
  • De veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5% van alle broeikasgassen.
  • Vleesproductie kost wel 43% van al het water, het totale huishouden is slechts 1%.
Gouden tip van Goedkoop.nl

Ook ons budgetmenu van maart is zeer geschikt voor vegetariërs. Hier presenteren we een heerlijk en voordelig menu door gebruik te maken van zo min mogelijk ingrediënten!

Ontdek het budgetmenu van de maand maart!

Gevulde tomaten vooraf

Feestelijk en eenvoudig! Dat is het voorgerecht van dit menu: gevulde tomaten. Hiervoor snij je het kopje van de tomaat (één per persoon) af en hol je de tomaat uit. Voor de vulling verkruimel je wat zachte geitenkaas en meng je deze met in stukjes gesneden olijven en klein snippertjes rucola. Meng de vulling vervolgens met een dressing gemaakt van olie, azijn en wat peper en zout. Vul de tomaten met het geitenkaasmengsel en je vegetarische voorgerecht is klaar om geserveerd te worden!

Couscous met een vegetarisch tintje

Vegetarische balletjes van falafel

Denk je bij een vegetarische maaltijd al snel aan kaas of ei als alternatief voor vlees? Er zijn tegenwoordig ook een heleboel leuke vleesvervangers te koop in de supermarkt. Zo bestaan er naast tofublokjes ook vega spekreepjes, kipblokjes, schnitzels of hamburgers. Voor dit gerecht gebruiken we vegetarische balletjes.

Dit recept is bovendien behoorlijk budgetvriendelijk. Voor vier personen ben je bij de gemiddelde supermarkt slechts €7,75 kwijt, per persoon zit je dus nog onder €2! De ingrediënten voor 4 personen zijn:

  • Een pak Marokkaanse couscous (We kiezen voor een maaltijdpakket; zo heb je gelijk de juiste kruiden en rozijnen. Wil je liever de ingrediënten los kopen? Dan heb je couscous, Marokkaanse kruidenmix en rozijnen nodig.);
  • Twee schalen vegaballetjes (ongeveer 400 gram in totaal);
  • Een pak diepvriestuinerwtjes (450 gram);
  • Twee blikken tomatenblokjes (ongeveer 800 gram in totaal);
  • Een ui;
  • 350 ml kokend water;
  • Olijfolie.

De bereiding bestaat uit de volgende stappen:

  • Spoel de bevroren tuinerwten af met koud water in een vergiet. Doe ze hierna samen met de couscous in een pan of een grote schaal. Voeg vervolgens het kokende water toe en dek de pan/schaal af. Nu komt het makkelijkste deel: laat de pan zo 10 minuten staan.
  • Doe ondertussen een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de ui 2 minuten.
  • Meng vervolgens de kruidenmix en de tomatenblokjes in de pan bij de ui. Laat dit mengsel ongeveer 3 minuten koken.
  • Voeg de vegetarische balletjes toe aan de saus en laat deze hierna nog 3 minuten door koken. Vergeet niet regelmatig even te roeren.
  • Na 10 minuten heeft de couscous het water opgenomen. Pak een vork en roer hiermee de couscous even goed door. Voeg vervolgens een scheutje olie toe.
  • Verdeel de couscous en de saus over vier borden.
  • Eet smakelijk!

Verkoelend toetje

Een vegetarisch toetje? Dat is niet zo moeilijk! Eigenlijk kun je voor alle toetjes gaan die je maar zou willen. Omdat het hoofdgerecht wat pittig is, kiezen we bij dit menu voor een dessert met kwark en vers fruit. Simpel, maar altijd lekker! Hiervoor heb je nodig:

  • Kwark
  • Fruit naar keuze (Tip: kies voor fruit van het seizoen, dit is vaak goedkoper. Wil je helemaal voordelig uit zijn? Dan kun je ook kiezen voor fruit uit blik.)
  • Lange vingers
  • Een theelepeltje honing
  • Glazen om het toetje in te serveren

Meng het theelepeltje honing door de kwark. Leg een laagje lange vingers op de bodem van elk glas. Bedek deze vervolgens met een laag van het kwarkmengsel. Voeg vervolgens het fruit toe en herhaal de stappen zodat je twee laagjes van alle ingrediënten hebt.

Tip: Dit gerecht is lekker met een muntblaadje als garneering.

Met dit menu ben je perfect voorbereid als je gasten krijgt die geen vlees en vis eten. Ook is dit de ideale manier om je gezin, huisgenoten of lief eens mee te verrassen. 

Voor dit artikel zijn recepten gebruikt van Albert Heijn en Wakker Dier.

Ook interessant

Geldig tot 1 jan 2018
tip!
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Ga jij vaker vegetarisch koken?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel