Eten & Drinken / Uit eten Leestijd: 4 minuten
Heb je zin om lekker uit eten te gaan, maar is je budget beperkt? Let dan eens op de onze 10 slimme tips! Restaurants hebben namelijk verschillende trucjes om je onbewust meer geld uit te laten geven dan je van plan was. Lees het artikel

Uit eten duur? 10 tips om te besparen op restaurant!

Leestijd: 4 minuten

Met de volgende 10 tips ga jij voortaan bewust op restaurant. Lekker eten en drinken zonder blut thuis te komen, genieten is dat!

1. Het veel te dure gerecht

Huisgerookte zalm uit Noorwegen op een bedje van Japanse eikenbladsla? Op bijna elke menukaart staat wel een gerecht dat een enorm hoge prijs heeft. Dit wordt vaak aangeprezen als een gerecht met exotische ingrediënten en een speciale bereidingswijze waardoor de prijs extreem hoog is. De rest van de menukaart lijkt hierdoor in verhouding goedkoper en een slimmere keuze voor je budget. Je kiest zo sneller voor gerecht dat eigenlijk nog steeds een tikje te duur is.

2. Geen €-teken op de kaart

Bij het symbool van het euroteken denk je snel aan geld. In een restaurant is dit niet anders. Hierom wordt er vaak gekozen om het €-teken weg te laten bij de prijsaanduiding. De menuprijs associeer je zo minder snel met budget en dat is precies het doel van restaurants.

3. Menu of losse gerechten?

Wil je een voorgerecht, een hoofgerecht en een dessert bestellen? Vaak is de keuze voor een menu dan een stuk voordeliger dan verschillende losse gerechten. Bovendien passen de gerechten in een menu vaak ook goed bij elkaar. Neem de menu’s dus zeker in overweging voor je je keuze maakt.

 

4. Aantrekkelijke afbeelding

Het menselijk brein werkt zo dat beeld beter blijft hangen dan tekst en eetgelegenheden spelen hier slim op in. Hoe vaak zie je niet dat de kaart vol staat met foto’s van heerlijk ogende maaltijden? Trap er dan niet in!

Slechts een klein deel van de menukaart wordt afgebeeld en dit zijn niet per se de voordeligste opties. Je wordt dus in de richting van een bepaalde keuze gestuurd zonder dat je het door hebt. En wees eerlijk, hoe vaak ziet de maaltijd er in het echt net zo aantrekkelijk uit als op de foto?

5. Latere opties

Een kaart lees je normaal gesproken niet van achter naar voren. Toch zou je dit beter wel doen. Mensen kiezen namelijk onbewust voor een van de laatste opties die ze hebben gelezen, simpelweg omdat ze de eerdere opties al weer vergeten zijn. De laatste opties op de kaart zijn bijna altijd de duurdere keuzes en dus slechter voor je portemonnee.

6. Verkooptermen

De tip van de Chef-kok, grootmoeders recept en vele andere mooi termen. De menukaart staat er vol mee. Je denkt dat je zo een authentiek recept bestelt, maar niets hoeft minder waar te zijn. Grootmoeders appeltaart kan net zo goed kant en klaar uit de vriezer komen. Wat natuurlijk nog steeds heerlijk kan zijn, maar wees op je hoede: deze mooie termen verkopen goed!

7. Extraatjes

Voor slechts een kleine prijs bestel je een extra ingrediënt naar keuze op je pizza, een extra portie gebakken aardappeltjes bij je hoofdgerecht of een extra topping voor in je salade. Klinkt als een goede deal, maar deze kleine bedragen hogen uiteindelijk je rekening flink op.

8. Kies voor meerdere kleine gerechtjes

Verschillende dingen uitproberen is een groot feest! Bovendien kan dit ook nog eens flink schelen in de kosten. Voorgerechten, bijgerechten en kleine gerechten zijn een stuk goedkoper dan de hoofdgerechten. De hoeveelheid is daarentegen vaak niet eens heel veel kleiner. Meerdere kleine gerechtjes bestellen kan dus enorm schelen in de kosten.

9. Grote of klein portie?

Hoe vaak heb je al gekozen voor de grote portie van een gerecht terwijl je na een half bord al vol zit? Je ogen zijn vaak groter dan je maag en daar spelen restaurants maar wat graag op in. Een kleine portie is meestal meer dan genoeg. Mocht je toch nog honger hebben dan kun je altijd nog eens extra genieten van een heerlijk toetje.

10. Kies een licht restaurant!

Opvallend onderzoek laat zien dat je meer eet in een restaurant waar het donker is en laat dat nu bij bijna alle restaurants het geval zijn. Kaarsjes, sfeerverlichting en gedimd licht zorgen er allemaal voor dat je je minder bewust bent van wat je eet. In een lichte omgeving zal je daarom eerder voor de gezonde opties kiezen en stop je ook eerder met eten omdat je vol zit.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd.

Staat je volgende etentje buiten de deur al gepland? Een avondje uit met vrienden, een romantisch diner voor twee of een familieaangelegenheid?  Hou deze tips dan in het achterhoofd en bespaar een hoop geld op de rekening. Het enige wat dan nog rest, is heerlijk genieten van de lekkerste gerechten. Smakelijk eten!

 
Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel