Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 4 minuten
Als je een huis koopt, is het belangrijk de bijbehorende verzekeringen af te sluiten. Wat zijn precies de verschillen en mogelijkheden van een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering? In dit artikel zetten we het overzichtelijk voor je op een rijtje. Lees het artikel

Verzekeringen voor huis en haard: Van opstal tot inboedel, dit zijn ze waard!

Leestijd: 4 minuten

Verzekeren, het hoort er nu eenmaal bij. Van een auto- en zorgverzekering tot een aansprakelijkheidsverzekering, je hebt ze in alle soorten en maten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het verzekeren van je huis… Brand- of stormschade, brokken tijdens een verbouwing, een lekkage, er kan van alles gebeuren!

Het kiezen van jouw ideale woonverzekering kan nog best een lastige klus zijn, want de keuzes in wat je precies wil verzekeren zijn eindeloos. Wij geven je graag tips om het samenstellen van je woonverzekering te vergemakkelijken.

huis verzekeren

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Als je net een huis hebt gekocht of gaat samenwonen, dan is het belangrijk om je woonverzekering in orde te brengen. Een woonverzekering bestaat uit verschillende onderdelen.

  • Inboedelverzekering: voor de spullen in je woning.
  • Opstalverzekering: voor de schade aan je woning en bijbehorende roerende zaken.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: voor schade aan anderen.

Bij de verschillende onderdelen zijn er ook weer diverse mogelijkheden van wat je wilt verzekeren en hoe hoog je het eigen risico wilt. We gaan er wat verder op in.

Inboedelverzekering

De kans op diefstal is altijd aanwezig. Verzeker daarom de spullen in je woning met een inboedelverzekering. Maar ook wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt of een storm je huis verwoest, wordt de waarde van je spullen vergoed. Wat dacht je van die dure sieraden of het vervangen van de sloten na een inbraak? Het wordt allemaal voor je vergoed!

Overigens vallen diefstal, storm- en brandschade vaak onder de standaarddekking. Daarnaast kun je nog uitbreiden naar dekking voor andere risico’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontploffingen, blikseminslag of hagelschade en vandalisme. Zelf nogal een kluns of wil je gewoon voor de zekerheid alle risico’s uitsluiten? Met een ‘complete inboedelverzekering’ ben je ook gedekt als je zelf per ongeluk schade aanricht. Dat noemen we dan geluk bij een ongeluk! Dat geluk koop je dus in dit geval wel af, natuurlijk.

Opstalverzekering

Je huis is een kostbaar bezit, waar we allemaal heel trots op zijn. Mocht er dan toch iets mee gebeuren, dan wil je natuurlijk wel verzekerd zijn, zodat je je huis weer kunt (laten) maken. Met een opstalverzekering, oftewel woonhuisverzekering, verzeker je je huis tegen allerlei schade. Heb je zonnepanelen? Geen probleem, ook die zijn gedekt. Zelfs schade aan glas is meeverzekerd.

overstroming

Ook hier kun je je verzekering weer uitbreiden naar bijvoorbeeld dekking tegen ontploffing, omvallende bomen, vandalisme, regen- en hagelschade en blikseminslag. En verzeker ook zeker ‘door eigen schuld’ mee, voor het geval je zelf (of je huisgenoot) per ongeluk een huisbrandje sticht. Immers, die huisgenoten van jou zijn ook de handigste niet…

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is erg belangrijk, want deze dekt de schade die jij per ongeluk bij anderen aanricht. De verzekering is geldig voor het hele gezin, dus stel dat je zoontje per ongeluk een voetbal door het raam van de buurman trapt. Oeps! Een ongeluk zit in een klein hoekje! Wel zo’n prettig idee dat dit gewoon vergoed wordt dus. Ook in ernstigere gevallen, zoals letselschade bij een ander, zal de verzekering uitkeren.

Zelf een verzekering afsluiten

Ben je zelf op zoek naar een voordelige en betrouwbare inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij AllSecur. Hier sluit je alle verzekeringen in één keer af aan een aantrekkelijke maandpremie. Het standaard eigen risico is daar €0, wel zo fijn als je schade hebt dat je niet ook nog eens een deel van de kosten zelf moet betalen.

Overweeg zelf goed waarvoor je je wilt verzekeren. Schade door eigen schuld is natuurlijk wat duurder, maar je loopt dan minder risico. Waar je ook afsluit, lees altijd goed de polisvoorwaarden en uitzonderingen van de uitkering door en maak op basis daarvan een doordachte keuze. We wensen je veel succes met het samenstellen van je verzekeringen!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij een aanvullende verzekering, zodat ook schade die je zelf veroorzaakt verzekerd wordt?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel