Claudia
Mode & Verzorging / Beauty Leestijd: 4 minuten
Parfum is één van de meest populaire cadeaus. Voor anderen, maar ook voor jezelf. Iedereen is wel eens vol goede moed de stad ingelopen met als doel een heerlijke parfum scoren. Als dat het enige is dat je nodig hebt, ben je snel klaar, toch? Nou, niet dus! Zoveel keuze... Hoe kies je nou dé parfum uit? Lees het artikel

Parfum kopen: tips voor de beste geur

Leestijd: 4 minuten

Goed ruiken is wel een dingetje. Het kan je zelfvertrouwen geven en anderen zullen het ook zeker waarderen. Je voelt je er simpelweg aantrekkelijker door. Daarom is het voor de meeste mensen ondenkbaar om een parfumflesje in huis te missen. Tegenwoordig is het aanbod zo enorm. Want waar ben je nou eigenlijk naar op zoek? Vrouwen- of mannenparfum? Een eau de toilette of een eau de parfum? Een goedkoop of duur merk? Wij helpen je alvast op weg zodat je niet urenlang zit te vergelijken in de stad.

1. Voor wie koop je het?

Dit lijkt een duidelijke en overbodige stap, maar uit ervaring waarschuwen we je alvast graag. In de stad raak je snel afgeleid. Stel je gaat de stad in voor een geurtje voor je vriend of vriendin. Na het ruiken van een boel geurtjes heb je vast en zeker jouw favoriet ook wel even geroken. Of je bent een heerlijk geurtje tegengekomen die je nog helemaal niet kende. De verleiding om een extra geurtje voor jezelf of een ander te kopen is groot! Houd vooral voet bij stuk: ga naar de stad met één doel. Koop enkel het geurtje dat je in gedachte had voor je vriend of vriendin. Uiteindelijk thuis zul je trots op jezelf zijn, want dat extra geurtje was toch overbodig geweest. Dit heeft je weer wat geld gescheeld!

2. Wat voor soort luchtje wil je?

Of je voor een vrouwen- of mannengeurtje gaat is de minst moeilijke keuze. De echte vraag is naar welke soort parfum je voorkeur uitgaat. Elk soort luchtje bestaat uit alcohol gecombineerd met verschillende geurstoffen, maar de sterkte van de geur kan enorm verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld gewoon parfum. In parfum zit de hoogste geurconcentratie (20%-40%). Deze ruikt dan ook het sterkste vergeleken de rest. Eau de parfum (15%) bevat een hoge concentratie van aromatische ingrediënten en staat dus op de tweede plek, want ook deze geur blijft lang hangen. Vind je een iets milder luchtje ook prima? Dan heb je eau de toilette (5%-15%), een waterige formule, waarvan de geur binnen een paar uur verdwijnt. Als laatste heb je eau de cologne (3%-5%), een lichte en frisse geur, waarvan de geur nog sneller verdwijnt. Parfum blijft dus gemakkelijk de gehele dag hangen, maar dit is dan ook de duurste. Bedenk goed wat je belangrijker vindt: een duur parfum die je blijft ruiken of een goedkoop luchtje waarvan de geur snel oplost.

 

3. Waar moet je op letten?

Een miskoop is snel gemaakt. Al helemaal als je een gok waagt en een nieuw geurtje koopt puur om bijvoorbeeld het merk of het uiterlijk van het flesje. Zorg ervoor dat je daadwerkelijk weet hoe het geurtje ruikt en of het goed bij jou (of degene voor wie je het koopt) past. Enkel ruiken aan het flesje is niet genoeg. De geurstripjes staan er niet voor niets, want je ruikt pas echt hoe de parfum ruikt als je ‘m even laat inwerken. Dit geldt ook wat betreft je eigen huid. Na 10 minuten is de geur pas goed ingewerkt en is goed te ruiken of het luchtje bij je past. Niemand heeft natuurlijk zin om zo lang in de winkel te staan wachten, dus vraag vooral om advies!

4. Welke parfum is altijd goed?

Wil je een geurtje kopen voor iemand die je niet zo goed kent? In dit geval zijn er gelukkig geurtjes die eigenlijk altijd veilig zijn om te kopen. Zo heb je een eeuwige top 10 waarin klassiekers van Calvin Klein, Versace, Kenzo, DKNY, Armani en meer instaan. Voor mannen zit je al snel goed met een stoere en kruidige geur, terwijl vrouwen over het algemeen voor elegante en bloemige luchtjes gaan. Natuurlijk zijn er zowel vrouwen als mannen die geen voorkeur hebben. Zelfs dan wordt het je makkelijk gemaakt, want er is unisex parfum. Een voorbeeld hiervan is CK One van Calvin Klein: een perfect geurtje voor man en vrouw, en ook nog eens één van de goedkoopste.

5. Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Hierbij draait het niet om hoeveel geld iemand je waard is. Het is simpelweg verschrikkelijk om een boel geld uit te geven aan een klein flesje gevuld met alcohol en een geurtje. Wij voelen je. Alhoewel je hier dus ook flink op kunt besparen. Heb je de vorige stappen prima kunnen zetten en weet je welk geurtje je wilt scoren? Gouden tip: vergelijk! Parfum wordt bij oneindig veel verschillende winkels aangeboden. Vooral op webshops wordt parfum vaak goedkoper aangeboden. Kijk dus vooral eens online naar de superdeals op Parfumswinkel en bestel hetzelfde flesje misschien wel voor de helft van de prijs!

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe kies jij de lekkerste parfum uit?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel