Thuis / Binnen Leestijd: 4 minuten
Gordijnen kiezen, het is best een lastige klus. Weet je welke soorten er op de markt zijn? Ken je de verschillen? Hoe laat je de gordijnen matchen met de rest van je interieur? We geven je vandaag heel wat nuttige tips om de gepaste gordijnen te kiezen. Lees het artikel

Kies het gepaste gordijn met deze 6 tips!

Leestijd: 4 minuten

Mooie gordijnen vinden is nog best lastig. Er zijn honderden verschillende kleuren en patronen. Dan zijn er ook nog eens verschillende soorten gordijnen, zoals inbetweens en verduisteringsgordijnen. Hoe moet je nu weten wat je nodig hebt? En waar moet je op letten als je gordijnen zoekt? Dit zijn 6 tips bij het kiezen van het juiste gordijn.

1. Betaalbaar? Ga voor gewone gordijnen

Er zijn heel veel soorten raambekleding die als ‘gordijn’ te boek staan. Denk bijvoorbeeld aan plisségordijnen, rolgordijnen of vouwgordijnen. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. We focussen hier vooral op klassieke hangende gordijnen. Waarom? Omdat deze vele malen goedkoper zijn dan de andere gordijnsoorten en dus ook het vaakst worden gekozen.

 

2. Verschillende soorten gordijnstoffen

Zoals aangegeven zijn er veel verschillende soorten gordijnstoffen. De dikste variant is het verduisteringsgordijn. Hier valt vrijwel geen licht doorheen. De middelste variant is het gewone gordijn. Deze laat wel wat licht door, maar niet zo heel veel. De dunste variant is de inbetween. Dit is een gordijn dat iets dikker is dan een vitrage, maar dunner dan een gewoon gordijn. Inbetweens laten veel licht door, maar zijn niet doorzichtig.

3. Welke gordijnstof in welke kamer?

De verduisterende gordijnen zijn met name bedoeld voor de slaapkamer. Het is fijn als je het ook in de zomer goed donker kan maken, zodat je beter en rustiger slaapt. De gewone gordijnen worden veel gebruikt in andere ruimtes. Maar de laatste jaren zijn de inbetweens echt populair geworden. Zij worden gebruikt in de woonkamer, omdat ze een prettige lichte sfeer geven. Inbetweens laten licht door, waardoor je vanaf buiten het licht binnen ziet branden. Toch geven ze wel privacy in huis omdat er verder niets doorheen kan worden gezien. Ben jij milieubewust? Er zijn ook gordijnstoffen en gordijnvoeringen die een isolerende werking hebben en zo heel wat energie besparen.

4. Kies je ophangsysteem

Er zijn verschillende systemen voor het ophangen van gordijnen. De twee bekendste zijn het gebruik van gordijnrails of gordijnroeden. Gordijnrails worden gebruikt voor gordijnen waarin haakjes zijn genaaid om ze op te hangen. Gordijnroeden worden gebruikt voor gordijnen waarin ogen zitten. Deze laatste gordijnen hebben vaak standaard afmetingen en zijn daardoor goedkoper. Maar Kwantum heeft regelmatig acties waarbij gordijnen gratis op maat worden gemaakt. Daardoor zijn Kwantum gordijnen op maat niet duurder dan de standaard gordijnen (en soms zelfs goedkoper).

5. Wil je een patroon?

Nu je eenmaal weet welke gordijnsoort je wilt, kun je gaan kijken naar het uiterlijk van je nieuwe gordijn. De eerste vraag die je jezelf stelt is: wil je een patroon? Gordijnen zonder patroon zijn wat saaier, maar ook een stuk rustiger. Terwijl patronen vaak levendiger, maar soms wat te druk kunnen zijn. Dit hangt voor een groot deel af van de ruimte waar ze worden gehangen, je persoonlijke smaak en je interieurstijl. Weet je niet wat je moet kiezen? Vaak zijn gordijnen zonder patroon een wat veiligere keus en met patroon wat meer gewaagd.

6. Geschikte kleurcombinaties

Nu je weet wat je wilt, kun je gaan zoeken naar jouw ideale gordijn. Dit doe je het beste in een fysieke winkel. Online is het heel lastig om kleuren goed in te schatten. Ga eens naar een bekende winkel die veel gordijnen heeft en kijk daar eens rond. Kies tinten die ook in andere spullen in huis terugkomen. Heb je bijvoorbeeld blauw als hoofdkleur? Zoek dan gordijnen die daar goed bij passen. Ook de stof en de textuur moeten natuurlijk goed passen in je interieur.

Gordijnen kopen is meestal niet zo’n makkelijk klusje. Ze moeten goed bij de rest van je interieur passen. En als je een beperkt budget hebt, wordt ook de keus een stuk kleiner. Toch is het ook weer niet een vreselijk moeilijk karwei. Er zijn behoorlijk wat winkels met een uitgebreide collectie gordijnen. Daar zit vast een kleur (met of zonder patroon) tussen die jij mooi vindt.

1 Reactie
  1. Jan Dijkstra Jan Dijkstra

    Bedankt voor deze tips voor het kopen van de juiste gordijnen. Ik zoek namelijk gordijnen voor mijn slaapkamer en ik weet nog niet wat ik precies wil. Interessant dat er ook gordijnen zijn die isolerend werken. Wellicht is dat wat voor mij.

Reageer ook op dit artikel