Vrije Tijd / Cadeaus Leestijd: 5 minuten
In de week van 6 tot en met 14 mei is het Fairtrade Week. Een mooi moment om eens stil te staan bij eerlijke handel. Wat is fairtrade? Welke producten zijn fairtrade en waar koop je deze? Wil je alles over fairtrade weten of zoek je nog een uniek en origineel cadeau? Lees snel verder! Lees het artikel

Koop een Fairtrade cadeau en help een ander zo!

Leestijd: 5 minuten

Max Havelaar, Fairtrade, je hebt er vast ooit van gehoord. Misschien heb je wel ooit in een supermarkt bananen, chocolade of koffie gekocht met het herkenbare Max Havelaar logo. Maar wist je dat er ook niet-consumeerbare producten verkocht worden met het Fairtrade keurmerk? Deze producten zetten we nu, met het oog op de Fairtrade Week van 6 tot en met 14 mei, eens extra in de spotlight.

De mooiste sieraden, uniek serviesgoed, meubels van gerecycled hout, geef zo’n bijzonder stukje handwerk cadeau en je maakt de ontvanger blij en je helpt er een ander mee. Twee vliegen in één klap!

Dé fairtrade cadeauwinkel

Waar vind je al deze unieke fairtrade artikelen? Tegenwoordig koop je ze op steeds meer plaatsen. Maar één van de bekendste en grotere verkooppunten is nog steeds de Wereldwinkel. De Wereldwinkel koopt op haar beurt weer haar producten in bij importeurs van fairtrade producten, zoals stichting Sawahasa en ECO Collection. De Wereldwinkel koopt alleen in bij partners die aan alle fairtrade criteria voldoen. Dat houdt onder andere in dat arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden een loon moeten krijgen waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Kleding, eten, onderdak en alles wat nodig is voor hun bedrijfje of werkzaamheden, moet ervan betaald kunnen worden.

Met het ontvangen van een eerlijk loon hebben boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden de kans om een betere toekomst op te bouwen. Koop een fairtrade cadeau in de Wereldwinkel of elders en je draagt bij aan een betere toekomst voor deze mensen.

Geen Wereldwinkel bij jou in de buurt? Bestel je cadeau via een van de webshops van Wereldwinkel.

Weetjes:

- Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk.
- Koop je een fairtrade product dan kunnen hardwerkende arbeiders en boeren wereldwijd een betere toekomst opbouwen.
- Wereldwijd zijn er 1240 Fairtrade gecertificeerde boerenorganisaties.
- Fairtrade producten zijn verkrijgbaar in 140 landen.
- Consumenten gaven in 2015 wereldwijd €7,3 miljard uit aan fairtrade. Een stijging van 16% tegenover 2014.
- Wereldwijd zijn er meer dan 35000 producten te koop.

Handgemaakte leren tas met geweven katoen

Fantastische tassen

Wil je een vriendin, je zus of misschien wel je lieve mama verrassen met een unieke, trendy tas? Een tas die niet zomaar in elke standaard winkel voorbij komt? Dan zit je met een exemplaar uit de Fairtrade collectie van de Wereldwinkel helemaal goed. Gehaakte tassen, schitterende leren tassen met of zonder handgeweven katoen… Stuk voor stuk unieke mode-accessoires die onder meer door Henry, een arbeider uit Guatemala met liefde en vakmanschap gemaakt worden. Door een goede samenwerking met fairtrade organisaties en de verkoop van zijn tassen op plaatsen zoals de Wereldwinkel, heeft Henry nu een eigen werkplaats die is uitgebreid met wel acht werknemers.

Wereldse woonartikelen

Loop een woonwinkel binnen of surf naar een online interieurwinkel en je vindt er tal van prachtige meubels en woonaccessoires. Net zo prachtig en wellicht net een tikkeltje specialer zijn de kastjes, dienbladen, schalen, vazen, boekenplanken, kussens en nog vele andere meubels en woondecoratie die door fairtrade ambachtslieden in ontwikkelingslanden worden gefabriceerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een poef geweven met jacquard weefgetouw? Het mooie is, doe je deze poef aan iemand cadeau, dan maak je niet alleen iemand hier heel blij, je helpt ook met de verdere ontwikkeling van familiebedrijf ABC in India. Dit bedrijf fabriceert metaal en textiel onder fairtrade omstandigheden.
Iets wat ook zeker een lust voor het oog is, zijn de kleinmeubelen gemaakt van scrapwood, oftewel sloophout. Al deze kleinmeubelen worden ambachtelijk gemaakt van oud, gerecycled hout. Ieder stuk is dus uniek en bovendien ook nog eens duurzaam, omdat er geen bomen voor gekapt hoeven worden.

Celebrate Fairtrade!
Hoera, vandaag de dag kopen we steeds meer en meer fairtrade producten. Om dit feit te vieren en het succes in de toekomst nog meer te kunnen zien groeien, wordt er tijdens de Fairtrade Week (6-14 mei 2017) de World Fairtrade Challenge georganiseerd. Iedereen, bedrijf, stichting of particulier kan meedoen! Zo worden er bijvoorbeeld op zaterdag 13 mei op de ‘eerlijk winkelen route’ in Alkmaar, Tony Chocolonely chocolaatjes uitgedeeld om zo het ‘eerlijk winkelen’ te promoten.
Wil je alle celebrations bekijken of zelf meedoen aan de World Fairtrade Challenge? Hier lees je er meer over!

Sierlijke sieraden

Een ketting, een armband, kun je een origineel sieraad wel waarderen of ken je iemand die heel vrolijk zou worden als je haar een bijzonder bijou cadeau geeft? Denk dan eens aan een fairtrade sieraad. Deze sieraden zijn zo bijzonder omdat ze niet met duizenden van de lopende band afrollen. Handgemaakte armbanden van gerecyclede glaskraaltjes of koeienvacht, een ketting van schelpjes, echte zilveren ringen…Tegelijkertijd schitterend en uniek.

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Op de tweede zondag in mei vieren we Moederdag! Zet jouw lieve mama eens extra in het zonnetje en help tegelijkertijd een mama in een ontwikkelingsland en koop een fairtrade cadeau. Snuffel eens rond in de Wereldwinkel of trakteer op (h)eerlijke Tony Chocolonely chocola. Mama helemaal blij en je helpt er zo ook een ander mee.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Koop je wel eens fairtrade producten?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel