Eten & Drinken / Boodschappen Leestijd: 4 minuten
Het is bijna Fairtrade Week. Maar weet jij wat fairtrade eten inhoudt en waar je fairtrade producten aan kan herkennen? Je leest hier alles over (voordelig) fairtrade eten! Lees het artikel

(H)eerlijk eten, wat je over fairtrade wilt weten

Leestijd: 4 minuten

Je hebt er vast wel eens van gehoord of het in de supermarkt gezien: fairtrade eten. Maar wat houdt het in en waar kan je fairtrade producten aan herkennen? In de week van 6 tot en met 14 mei organiseert Stichting Max Havelaar de Fairtrade Week en daarom gaan wij je alles vertellen over (voordelig) fairtrade eten! Lees je mee?

Wat is fairtrade eten?

Fairtrade is zowel een keurmerk, als een internationale beweging voor ‘eerlijke’ producten. Om boeren in derdewereldlanden een beter bestaan te bieden is Stichting Max Havelaar in Nederland opgezet. Door samenwerkingen aan te gaan met eerlijke en duurzame voorwaarden hebben de boeren een betere onderhandelingspositie. Hierdoor krijgen ze een betere prijs voor hun product en toegang tot de wereldmarkt. In deze video wordt aan je uitgelegd wat Fairtrade precies inhoudt:

Hoe herken je fairtrade eten?

In de supermarkt kan je fairtrade producten herkennen aan het Fairtrade keurmerk, ook wel Max Havelaar keurmerk genoemd. Dit keurmerk is in Nederland op bijna 2000 producten te vinden. Onder andere bij chocola, ijs, bananen, koffie en thee.

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

In een hoop supermarkten, waaronder grote supermarktketens Albert Heijn en Jumbo, zijn fairtrade producten tijdens de Fairtrade week in de aanbieding. Zo draag je een steentje bij aan de wereld en ben je extra voordelig uit. De beste aanbiedingen vind je in de Fairtrade Week actiefolder.

Naar de Fairtrade Week actiefolder!

Dat is geen zuivere koffie

Wakker worden met een bakje koffie, dat is voor velen toch wel een vast ochtendritueel. Helaas ziet het ernaar uit dat dit straks niet meer zo gewoon is. Volgens een rapport van het Australische Climate Institute zal in 2050 de koffieproductie zijn gehalveerd dankzij de klimaatverandering. En dus zijn ze bij Max Havelaar hard op weg naar klimaatneutrale koffie. Dit betekent dat door middel van reductie en/of compensatie van emissies de klimaateffecten in de koffieketen tot nul zijn gebracht. Geen uitstoot dus van CO2 bij het telen, verwerken, transporteren en branden van koffie.

Chocola(te) (h)eerlijk om te laten liggen

In 2005 komt Tony’s Chocolonely eerste slaafvrije chocoladereep op de markt. Sindsdien is het merk op weg naar 100% slaafvrije chocolade, over de hele wereld. Wist je dat Tony’s Chocolonely is ontstaan bij het tv-programma Keuringsdienst van Waarde? Journalist Teun van de Keuken ontdekte dat er nog veel (kind)slavernij voorkomt bij de productie van chocolade. Na het eten van een aantal chocoladerepen geeft hij zichzelf dan ook aan als chocoladecrimineel in het tv-programma en gaat aan de slag om een slaafvrij chocoladereep te produceren. In 2012 krijgen de Tony’s Chocolonely repen een metamorfose, ze worden verdeeld in ongelijke stukken. Ze vonden het namelijk niet eerlijk dat een chocoladereep uit gelijke stukjes bestaat, terwijl de chocoladewereld helemaal niet eerlijk en gelijk is.
Goed voorbeeld doet volgen: ook Verkade stapt in 2008 over op Fairtrade chocolade. En is daarbij het eerste A-merk dat Fairtrade chocoladerepen en -letters aanbiedt in de supermarkt.

Ice Ice Baby

Het eerste internationale merk in de Nederlandse markt met het Fairtrade keurmerk wordt in 2006 geïntroduceerd: Ben & Jerry’s. De missie van Ben & Jerry’s? Het bedrijf zo innovatief mogelijk inzetten om een betere wereld te maken, met een duurzame financiële groei (die ook goed is voor de boeren) terwijl ze het (h)eerlijkste ijs maken. Met de beste en duurzaamste ingrediënten maakt Ben & Jerry’s de lekkerste ijssmaken. Krijg jij al trek in een bak Caramel Chew Chew, Cookie Dough of Sofa So N’ice?

Van 6 tot en met 14 mei kan je deel uitmaken van de Fairtrade challenge. In deze week wordt gevierd dat er steeds meer fairtrade producten zijn en deze ook vaker worden gekocht. Trakteer je vrienden, familie en collega’s op fairtrade producten en organiseer je eigen Fairtrade Celebration.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Koop jij wel eens fairtrade producten?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel