Vrije Tijd / Ontspanning Leestijd: 5 minuten
De lucht is blauw, het zonnetje schijnt. Tijd om die tablet aan de kant te leggen en televisie vaarwel te zeggen. Er kan weer volop buiten gespeeld worden. Wippen, zandtaartjes maken, schommelen, spetten en spatten… Het leukste buitenspeelgoed hoeft niet veel te kosten, dat maak je zelf. Ontdek hier alvast de nodige inspiratie, ga aan de slag en de kids zullen niet meer naar binnen willen! Lees het artikel

Van zandbak tot schommel; maak buitenspeelgoed van afval en rommel!

Leestijd: 5 minuten

Het opnieuw gebruiken van materialen en spullen is helemaal hip: we horen steeds vaker termen als ‘cradle-to-cradle’ en ‘duurzaamheid’, we scheiden en recyclen ons afval beter, kringloopwinkels zijn helemaal hot en economen praten meer en meer over een ‘circulaire economie’. Het is natuurlijk ook hard nodig, dit zuiniger omgaan met materialen, want onze leefomgeving heeft door onze wegwerpcultuur en zucht naar spullen al meer dan genoeg moeten doorstaan.

Het hergebruiken van spullen is overigens helemaal niet vervelend of moeilijk, het is juist tof! Met wat reparaties, aanpassingen en een likje verf maak je van oude materialen de tofste eyecatchers voor in je huis of tuin. Ontdek in dit artikel hoe gemakkelijk en leuk het is om creatief te zijn met afgedankte spullen en zo je tuin om te toveren tot een waar speelwalhalla voor je kids. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat dit recyclen ook heel goed is voor je portemonnee. Gauw aan de slag dus!

Recyclen ‘aan de lopende band’

Laten we het even hebben over autobanden. Je kijkt er waarschijnlijk niet zo vaak naar om, tot ze een keer versleten zijn en vervangen moeten worden. De meeste mensen brengen hun banden dan naar een autosloperij of milieustation, maar heb je er ook al eens aan gedacht om er speelgoed van te maken?

Snijd bijvoorbeeld een band doormidden, neem één helft en bevestig een plank op de uiteindes van de halve band. Maak met resthout een simpel stuur of handvat aan de plank en klaar is je zelfgemaakte wipstoel! Eventueel kun je het geheel ook nog een likje verf geven.

Van een andere autoband maak je een hangmat of schommel door de uiteindes met twee of vier sterke touwen aan bijvoorbeeld een boom vast te maken. Op autosloperijen of oude boerderijen vind je vaak ook grotere afgedankte banden, zoals tractorbanden. Deze doen uitstekend dienst als zandbak. Verf hem in een kleur die je mooi vindt, vul hem met zand, schepjes en auto’s en klaar is Kees! Je kunt deze banden ook prima als opbergruimte gebruiken: zaag dan een cirkel uit een houten plaat in de maat van de band en je hebt je deksel klaar. Verf vervolgens het geheel en vul de band met al het speelgoed dat rondslingert in je tuin. Opgeruimd staat netjes!

Een echte doe-het-zelver kan natuurlijk niet zonder een goed bouwmarkt. Verf, planken, gereedschap, touw, zandbakzand... Bestel meteen al je klusbenodigdheden hier bij Praxis.

Waterpret met plastic flessen

Met oude plastic flessen kun je eindeloos knutselen. Je kinderen kunnen hierbij gemakkelijk meehelpen, dan heb je ook meteen een leuke activiteit waar ze zich een hele middag mee kunnen vermaken.

Maak bijvoorbeeld een toffe waterbaan: het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn diverse plastic flessen zonder achterkant, een houten plaat en bevestigingsmaterialen. Bevestig de flessen zodanig op de plaat, dat water via de flessen van boven naar beneden kan lopen. Eventueel kun je een stuk tuinslang, bakjes, trechters of andere vondsten uit je garage gebruiken om de baan mee te pimpen.

Je kunt ook een heleboel gaatjes prikken in een plastic fles en deze met tape aan het uiteinde van je tuinslang bevestigen. Als je dan de kraan aanzet en de slang op het gras legt of over een boomtak hangt, heb je een zelfgecreëerde watersproeier waar je kinderen vast graag doorheen rennen. Laat de pret maar beginnen!

Gouden tip van Goedkoop.nl

Ben je niet zo’n creabea? Niet getreurd, bij Intertoys shop je leukste buitenspeelgoed aan super scherpe prijzen. Bovendien staan er zeer regelmatige flinke kortingen voor je klaar. Skelters, schommels, trampolines, waterbanen… Klik meteen door, bestel al je favorieten en maak er samen met de kinderen een klein feestje van!

Naar Intertoys

Houten buitenspeelgoed

De meerwaarde van oude steigerplanken is inmiddels alom bekend. Toch delen we nog graag wat leuke ideeën met je, want dit materiaal is niet voor niets zo populair: het is oerdegelijk, gemakkelijk te bewerken en het staat nog mooi ook. Ideaal materiaal dus voor het maken van stijlvol buitenspeelgoed! Al kun je natuurlijk ook met ‘gewone’ oude planken werken.

Zaag bijvoorbeeld uit wat planken een heleboel rechthoekige stukken, waarvan de lange helft twee keer zo lang is als de korte helft, en beschilder de delen vervolgens eenvoudig als dominostenen door er strepen en bollen op te verven. Eventueel kun je voor jouw reusachtige dominostenen ook nog een mooie bewaarkist timmeren van resthout en klaar is jouw prachtige buitenspel! Je kunt de stukken hout ook omtoveren tot een tof Jenga spel. Verf dan de stukken in allerlei kleuren met de restjes verf die je nog in je garage hebt staan en creëer zo in een handomdraai een kleurrijk houten Jenga spel.

Een lange houten plank kan ook gemakkelijk tot een wip worden omgetoverd door er twee handvaten aan te maken van stukken leer of resten hout en vervolgens de plank vast te maken op een halve autoband of op een stuk boomstam, net wat je hebt liggen.
 

Je ziet het, met simpele handelingen tover je jouw oude spullen om tot het leukste buitenspeelgoed. Door creatief met je spullen om te gaan bespaar je niet alleen geld, je interieur krijgt er ook een speelse uitstraling door en het is daarbij hartstikke leuk om te doen. Veel recycle-plezier!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog een voorbeeldje van zelfgemaakt buitenspeelgoed wat zeker op dit lijstje moet? Vul aan en geef jouw tip mee in een reactie hieronder!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel