Vrije Tijd / Sport Leestijd: 4 minuten
Ben je lekker bezig in de sportschool? In dit artikel lees je de belangrijkste ongeschreven regels. Zo maak je geen vijanden meer! Lees het artikel

Op naar een zomerlijf: 5 ongeschreven regels in de sportschool

Leestijd: 4 minuten

Zoals je misschien wel hebt gehoord moet je in de winter al beginnen met sporten, anders ben je nooit op tijd in shape voor de zomer. Tijd om aan de slag te gaan dus! Om vervelende aanvaringen in de sportschool te voorkomen zijn hier een paar ongeschreven regels , die iedereen wel moet weten. Zo blijft het gezellig en houd je het langer vol!

De sportschool is geen catwalk

Je bent in de sportschool om te trainen en gaat zweten, mits je een beetje je best doet. De mooiste stukken uit je garderobe laat je dus in de kast hangen. Trek iets aan waarin je op je gemak bent. De nieuwste kleren, een blote buik of strakke broeken zijn nergens voor nodig. Kies iets wat schoon is, waar je goed in kunt bewegen en alles op zijn plek houdt. Voor fijne sportkleding kun je eens kijken bij Nike of Under Armour.

Laat je ego thuis

Het is belangrijk om te trainen met een juiste uitvoering, zo voorkom je blessures en boek je het beste resultaat. Dat de man naast je met meer gewicht aan het squatten is, wil niet zeggen dat jij ook meer gewicht moet gebruiken. Je bent voor jezelf aan het trainen en je zult op niemand indruk maken met zware gewichten als je uitvoering belabberd is.

Het is echt niet nodig om trainingsaccessoires, zoals straps, een liftriem of handschoentjes, te gebruiken bij iedere oefening die je doet. Gebruik ze omdat je ze écht nodig hebt, niet omdat het er stoer uitziet. Al zijn handschoentjes sowieso een no-go, een beetje eelt op je handen kan echt geen kwaad.

Sla je warming-up niet over, door je spieren rustig op te warmen met weinig gewicht of een rustige snelheid voorkom je blessures. Veel sporters slaan een warming-up over en gooien meteen 80 kilo op de bench press, de rest van de sportschool mag natuurlijk niet denken dat ze niet sterk zijn. Maar wees gerust, ook de breedste bodybuilders warmen hun spieren rustig op met dumbbells van 6 kilo en marathonlopers lopen rustig in.

Ruim je rotzooi op

Ben je klaar met je oefening of training, ruim dan gewoon netjes je spullen op. Leg je dumbbells op volgorde  terug in het rek. Haal je schijven van de barbell af en hang ze netjes op, dus niet een schijf van 25 kilo voor eentje van 5 kilo hangen, hè. Niets is zo vervelend om de hele sportschool af te zoeken naar dat ene waar jij naar op zoek bent of het gewicht van je voorganger van het apparaat te halen voordat je zelf aan de slag kan. 

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Ben je lekker aan de slag in de sportschool? Goed bezig! Bij MyProtein vindt je allerlei supplementen die een toevoeging zijn aan je gezonde voeding. Ook de hipste sportkleding en sportaccessoires zitten in de collectie. Neem zeker eens een kijkje!

Ontdek MyProtein.com

Gebruik je handdoek

In sommige sportscholen is het verplicht een handdoek mee te nemen, maar vaak wordt die niet gebruikt. Zo zijn er vaak fanatieke sporters die hard aan het zweten zijn en het apparaat na de laatste set niet even afvegen met een handdoek. Of zitten er nog een hoop zweetspetters op de hardloopband van degene die net een half uur voor zijn sprint heeft getraind.

Ligt er een handdoek, kledingstuk of een bidon op een apparaat of bankje dan is deze waarschijnlijk in gebruik door iemand. Gooi nooit zomaar andermans spullen op de grond zodat jij gebruik kan maken van het apparaat, maar vraag even rond van wie de spullen zijn. Misschien is de gebruiker even wat water halen of staat die een meter verder op te rusten. Vergeet je eigen spullen niet weg te halen als je klaar bent.

Laat je medesporters met rust

Tenzij iemand bijna zijn rug breekt met een oefening houd je gewoon je opmerkingen voor je. Iemand zit niet op jouw ongevraagde kritiek te wachten, willen ze hulp dan komen ze wel naar je toe. Zomaar iemand ondersteunen tijdens een oefening wordt dus niet op prijs gesteld, al helemaal niet als je zelf onder het zweet zit. Maar grijp vooral in als het wel fout gaat.
Maak niet zomaar een praatje met iemand, theeleuten doe je thuis. De sportschool is geen sociale aangelegenheid, de meesten zijn aan het focussen en willen ook zo snel mogelijk weer verder. Let op wat je zelf aan het doen bent, zodat je het uiterste uit je eigen work-out kunt halen.
 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. En nu op naar de sportschool! Weet jij nog een ongeschreven regel in de sportschool?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel