Elektronica / Multimedia Leestijd: 5 minuten
Tegenwoordig is alles 'smart', zelfs het televisietoestel ontsnapt niet aan de trend. Maar wat betekent het eigenlijk en waarom zou je zo'n smart tv in huis halen? Ik geef een antwoord op al je vragen over dit technologisch hoogstandje. Lees snel verder! Lees het artikel

De smart tv: een slimme kijk naar de buis

Leestijd: 5 minuten

Onlangs kwam ik bij iemand thuis waar de baas des huizes aan het staren was naar een televisie uit de tijd dat de A2 nog bestond uit zand en kiezels. Toen ik vroeg of ze niet toe waren aan een nieuwe televisie, zoals een smart tv, zei hij: “waarom? Ik hoef niet al die onzin op een televisie.” Ik overtuigde ze niet van het feit dat een slimme(re) televisie echt heel praktisch was, maar had eigenlijk het idee dat ze niet eens wisten wat zo’n smart tv nou inhoudt. En zo gek is dat niet, rekening houdend met het feit hoeveel soorten en modellen televisies er op de markt zijn. Laat ik daarom één specifieke soort in dit artikel uitlichten: de smart tv.

Wat is een smart tv?

Deze slimme tv is al een aantal jaren op de markt, maar is nog steeds in trek. Het is geen 'speciale soort televisie', maar eigenlijk een functie op een televisie. Je moet het zien als een televisie met een internetaansluiting, waarmee je kunt surfen op het internet (let op: bedienen met de afstandsbediening gaat traag en de meeste browsers zijn vrij langzaam) en gebruik maakt van applicaties op je televisie, net zoals op je smartphone. Laatstgenoemde functie is natuurlijk erg handig!

Je hoeft dus niet meer je tablet of laptop erbij te nemen om Youtube of Netflix te checken; je kijkt gewoon filmpjes rechtstreeks op groot scherm. Hierdoor ben je niet gebonden aan vaste zenderkanalen, maar bepaal jij zelf wat je kijkt en hoe je dat doet. Ook koppel je bijvoorbeeld de smart tv aan je tablet of smartphone. Gemiste programma’s terugkijken? Geen probleem: download de app en kijk ze gewoon terug!

Smart tv’s zijn er van verschillende merken (zoals Samsung, Sony of LG) en elk merk draagt zijn eigen besturingssysteem. Hierdoor ziet het scherm en hoe je de televisie bedient er van de ene smart tv anders uit dan van een andere. Raadpleeg online reviews voor goede raad over welk besturingssysteem voor jou het prettigst werkt. Let er ook op welke apps beschikbaar zijn voor welke televisie. De smart tv’s van LG, Samsung en Philips hebben de ruimste keuze aan apps. Omdat binnen elk tv platform functies sterk verschillen is het bijna onmogelijk alle features van een smart tv op te noemen. Het is dus aan te raden te checken wat voor mogelijkheden en over welke apps jouw favoriete keus beschikt.

Heb ik een smart tv nodig?

Het is natuurlijk hip en cool om dergelijke televisie met al haar features en mogelijkheden in huis te hebben, maar doe je er ook daadwerkelijk wat mee? Dat is de cruciale vraag die je jezelf moet stellen als je voor de keuze staat een smart tv te kopen. Wanneer je genoegen neemt met de zenderkanalen die ook gewoon beschikbaar zijn op een “normale” televisie, heeft de toevoeging van internetverbinding en apps voor jou weinig tot geen toegevoegde waarde. Je hebt echt een smart tv in huis nodig, wanneer je:

  • Geen genoeg krijgt van Netflix. Niets is namelijk zo handig als films rechtstreeks kijken op je televisiescherm, in plaats van dat kleine schermpje van je laptop of smartphone. Check de Netflix app op de smart tv en beleef films op bioscoopformaat (nouja, bijna dan).
  • Een druk leven buiten de televisie om hebt en je daardoor veel programma’s mist die je eigenlijk wel graag had willen zien. Met handige “gemist” en terugkijk-apps hoef jij je geen zorgen meer te maken dat je een keertje GTST mist. Je kijkt het gewoon terug wanneer jij dat wilt. Overigens, dit is niet nieuw: via je tablet of pc kun je al lange tijd programma’s terugkijken. Maar goed, liever rechtstreeks op een groot scherm! Let op: met digitale televisie heb je soms ook de mogelijkheid tot terugkijken, maar dit is niet altijd gratis.
  • Last hebt van medebewoners die andere programma’s kijken dan jij. Sommige fabrikanten van smart tv’s bieden namelijk de mogelijkheid om dingen die jij kijkt op je televisie te streamen naar je tablet of smartphone. Zo kun je een programma wat op televisie verschijnt (verder)kijken op je handheld. Lekker handig voor als je dochter liever naar Hotter Than My Daughter kijkt, terwijl jij graag Pauw checkt. Ook hier opgepast: deze mogelijkheid is afhankelijk van model en merk van zowel je smart tv als je tablet/smartphone. Kijk dit goed na!
  • Je verre buur in Australië wilt zien en spreken via je televisie. Huh, kan dat? Ja hoor, mits je een ingebouwde camera in je televisie hebt. In dat geval kun je bijvoorbeeld de Skype app gebruiken om videogesprekken te voeren via je televisie. Met een ingebouwde camera kun je videobellen, maar sommige doen ook aan gezichtsherkenning. Hiermee kunnen instellingen en voorkeuren van specifieke gebruikers worden geladen. Handig voor als iedere bewoner een eigen wil heeft!

Conclusie

Ben je enthousiast geworden van dit stukje technologie? Dat is méér dan begrijpelijk! Een televisie behoort in veel huishoudens tot het pronkstuk van de woonkamer, en met een vlotte smart tv beleef je televisie kijken als nooit tevoren. Houd met de aankoop van een (nieuwe) smart tv altijd rekening met de mogelijkheden en applicaties die voor jouw type tv beschikbaar zijn. Er zit ontzettend veel verschil in elk merk en model smart tv dat soms een overzicht moeilijk te zien is. Check wat je nodig hebt en graag wilt gebruiken en kies hierbij een passende, slimme tv. En vergeet geen popcorn in huis te halen; dat doet het altijd goed.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Overtuigd? Of heb je al lang een smart tv in huis?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel