Geldzaken / Betalen Leestijd: 6 minuten
15 maart is het weer Internationale Consumentendag, een dag die centraal staat voor de basisrechten van de consument. Je wilt natuurlijk zorgeloos online shoppen, maar hoe weet je of een webshop betrouwbaar is? Je leest het hier! Lees het artikel

6 tips: zo check je of een webshop betrouwbaar is!

Leestijd: 6 minuten

Aanstaande woensdag 15 maart 2017 is het Internationale Consumentendag. Deze dag staat centraal voor de basisrechten van de consument. Een van die rechten is dat je zorgeloos bij webshops kunt bestellen. Maar hoe weet je nu of een webshop betrouwbaar is? Ik zet hier een aantal richtlijnen voor je op een rijtje die je helpen bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een webshop.

Internationale Consumentendag

Jaarlijks vindt op 15 maart Internationale Consumentendag, oftewel World Consumer Rights Day, plaats. Deze dag is ontstaan naar aanleiding van een toespraak van John F. Kennedy, die op 15 maart 1962 bij een Amerikaans congres de consumentenrechten aan de orde stelde. Sindsdien wordt op deze dag extra aandacht besteed aan onder andere:

  • Eerlijke handel/waar voor je geld;
  • Transparantie/juiste informatievoorziening;
  • Betrouwbaarheid en gehoord worden bij klachten.

Bovenstaande punten zijn echter altijd een belangrijke factor voor consumenten. Als koper wil je natuurlijk niet bedrogen worden.Als je in een fysieke winkel iets koopt, dan is dat direct tastbaar. In een webshop weet je echter vooraf niet of het product naar wens is en of de webshop betrouwbaar is. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten, zodat jij geen kat in de zak koopt.

 
 

Controleer de informatie op de website

De meeste webshops zijn (gelukkig!) betrouwbaar. Toch zijn er helaas nog een aantal neppers op het internet die maar al te graag jouw centen hun kant op zien komen. Zo zijn er webshops die veel te veel geld vragen voor producten. Anderen leveren zelfs helemaal niet.

 

Om geen risico te nemen kun je bijvoorbeeld bij grote webwinkels als Sarenza of MediaMarkt bestellen. Bij dit soort shops kun je ervan uitgaan dat ze betrouwbaar zijn. Heb je nu echter net dat ene leuke paar schoenen of die mooie jurk bij een kleine, voor jou onbekende webshop, gezien? Controleer dan altijd even de contactgegevens. Heeft dit bedrijf een bestaand adres? Zijn er genoeg mogelijkheden om contact op te nemen als er iets mis gaat met de bestelling? Kun je het KvK-nummer opzoeken? Dit zijn tekens die de positieve richting in wijzen, maar willen nog steeds niet zeggen dat de webshop betrouwbaar is.

Lees reviews

Om meer te weten te komen over de webshop, Google je simpelweg eens op reviews van de webshop. Waarschijnlijk krijg je een hele lijst met reviewwebsites waarop je tal van klantenbeoordelingen vindt. Lees deze rustig door en laat ze op je inwerken. Levert de webshop volgens de voorwaarden die op hun website staan? Is het retourbeleid in lijn met de informatie op de website? Hoe meer positieve beoordelingen, hoe beter natuurlijk. Houd echter wel in het achterhoofd dat vooral mensen met een negatieve ervaring hun reactie zullen plaatsen. Dit is dus enkel een hulpmiddel om bijvoorbeeld je onderbuik gevoel te bevestigen of niet.

Bekijk de keurmerken

Reviews zijn de mening van andere klanten en geven dus niet per definitie een realistisch beeld van de webshop (al geven ze natuurlijk wel een richtlijn). Om meer te weten te komen over de betrouwbaarheid, is het slim om te kijken naar de keurmerken van de webwinkel. Een bekende keurstempel is bijvoorbeeld ‘Thuiswinkel Waarborg’. Indien een webshop dit keurmerk heeft, mag je ervan uitgaan dat het een shop is die eerlijk handelt. Je krijgt deze kwaliteitsstempel namelijk alleen als je als winkel voldoet aan 35 belangrijke criteria op het gebied van wetgeving, financiële stabiliteit en veiligheid.

Naast ‘Thuiswinkel Waarborg’, zijn er nog andere kwaliteitsstempels die over het algemeen wijzen op betrouwbaarheid van de webshop. Wil je een webshop beoordelen aan de hand van de keurmerken? Klik dan even op het betreffende keurmerk om te zien wat de precieze eisen zijn om deze stempel te kunnen ontvangen.

Kijk of de prijs eerlijk is

Heb je besloten dat je het veilig vindt om bij de webshop te bestellen? Voor je je artikelen koopt, kijk je altijd even of de prijs wel eerlijk is. Je wilt immers niet te veel betalen. Hiervoor kijk je bijvoorbeeld bij vergelijkbare webshops. Is de prijs ergens anders lager? Dan bestel je natuurlijk liever ergens anders. Kijk ook altijd even of er een kortingscode beschikbaar is voor de betreffende webshop, want je wil vast geen dief zijn van je eigen portemonnee.

Kun je geen kortingscode vinden of twijfel je of de prijs van het door jou gewenste product te hoog is? Je mag ook altijd even contact opnemen met het team van Goedkoop.nl. Wij helpen je graag zoeken naar de laagste prijs. Laat je bericht achter onder dit artikel en wij gaan voor jou op zoek naar de beste prijs.

Check of de betaling veilig verloopt

 

Als je bij een webshop bestelt, dan is er nog een ding waar je altijd extra goed op moet letten. Tijdens het betalingsproces is het namelijk van groots belang om op de adresbalk van de website te controleren. Het adres moet beginnen met https://. Daarnaast moet de adresbalk een dicht slotje bevatten. Is dit het geval? Dan kun je veilig een betaling doen.

 

Heb je betaald? Maak dan altijd een kopie van de betaalpagina, bijvoorbeeld door middel van een screenshot of door de pagina af te drukken. Check ook altijd even je bankrekening of het correcte bedrag is afgeschreven. Mocht het niet kloppen, neem dan direct contact op met de webwinkel (en eventueel met je bank).

Retourneren is altijd een optie

Heb je iets besteld, maar ben je onverwachts niet tevreden? Onthoud dat retourneren altijd een optie is. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat je een bedenktijd hebt van veertien dagen. In die tijd mag je de aankoop zonder reden terugsturen. Als je verzendkosten hebt betaald en je hele bestelling retour stuurt, dan krijg je zelfs dat bedrag teruggestort. Eventuele retourkosten zijn wel voor eigen rekening. Veel webshops houden zich echter niet aan de officiële regels van retourneren. Ondervind je problemen en krijg je het niet opgelost met de betreffende webwinkel? Dan kun je contact opnemen met een onafhankelijke geschillencommissie.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Alle winkels die wij op Goedkoop.nl presenteren zijn naar ons weten betrouwbaar. Je kunt er dus met een gerust hart shoppen. Snuffel hier door alle winkels en pak meteen mooie korting mee. Alvast veel shopplezier gewenst!

Naar winkeloverzicht
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb je zelf nog tips over het veilig bestellen bij webshops?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel