Vrije Tijd / Online Leestijd: 3 minuten
Ben je altijd het beste uit met het goedkoopste internetabonnement? Zeker niet! Houd ook rekening met de zaken in dit artikel, zoals service en internetsnelheid. Be prepared! Lees het artikel

Be prepared: waar op te letten voor goedkoop internet

Leestijd: 3 minuten

Met het goedkoopste internetabonnement ben je het beste uit zou je denken, toch is dat niet altijd het geval. Let ook op zaken als de te verwachten internetsnelheid, hoeveel snelheid je werkelijk nodig hebt en de service van de provider bij het vergelijken van internet.

Internetverbinding: kabel of glasvezel?

Uit welke internetverbindingen je kunt kiezen op jouw adres is afhankelijk van welke kabels er naar je huis liggen. Kabelinternet via de tv-kabel is doorgaans wat duurder, maar wil je een beetje snelheid dan is dit vaak ook de enige optie. Kabelinternet wordt geleverd over dezelfde kabel als waar het tv-signaal over binnenkomt. Woon je in een wat oudere woning, dan is dit vaak midden in de woonkamer, hier moet dan ook het modem worden geplaatst.

Glasvezel is nog sneller, maar is in slechts 30% van Nederland aangelegd. Er wordt op het moment weinig bijgelegd, alleen nieuwbouwwijken worden vaak standaard aangesloten op glasvezel.

Goedkoop internet.. VDSL

Wil je echt goedkoop internet, dan kom je doorgaans uit bij VDSL. Dit is internet over de telefoonlijn en tegenwoordig in het optimale geval bijna net zo snel als kabelinternet. Op VDSL is er ook het meeste concurrentie wat zorgt voor lagere prijzen. Keuze genoeg dus uit allerlei providers en pakketten eventueel inclusief interactieve tv en vast bellen.

Investeringen van netwerkbeheerder KPN hebben ervoor gezorgd dat veel VDSL wijkcentrales en straatkasten zijn aangesloten op glasvezel. In de praktijk is dan alleen het laatste stukje naar je huis nog de ouderwetse koperdraad. De werkelijke snelheid die je echter krijgt is wel afhankelijk van dit laatste stukje. De lengte en kwaliteit van die koperdraad kan er voor zorgen dat je uiteindelijk bijvoorbeeld maar 10% van de geadverteerde snelheid waar je voor betaalt ontvangt.

Let bij het vergelijken van internet dus goed op de te verwachten internetsnelheid die je uiteindelijk gaat ontvangen. Providers, maar ook vergelijkingssite zoals Breedbandwinkel tonen deze snelheid altijd voordat je bestelt. Het zou immers zonde zijn te betalen voor 100Mb, terwijl je in werkelijkheid wellicht maar 30Mb ontvangt.

Hoeveel snelheid heb ik nodig?

Wat betreft die snelheden, het is lastig in te beelden welke snelheid je werkelijk nodig hebt. Een normaal gezin met een PC, een laptop en wat mobiele telefoons op Wifi heeft doorgaans voldoende aan bijvoorbeeld een snelheid van 50Mb. Razendsnel is het niet, maar voor normaal gebruik zoals mailen, surfen en af en toe een video is het ruim voldoende. Kijk je echter op meerdere tv’s Netflix of Videoland, download je veel en wil je gewoon nooit hoeven wachten, kijk dan naar abonnementen vanaf 100Mb. In de praktijk kom je dan al snel bij het wat duurdere glasvezel of kabel uit.

Service is ook belangrijk

Als laatste adviseren we ook te kijken naar reviews. Hoe scoort een provider qua stabiliteit en service? Mocht er iets misgaan wil je niet een uur aan de telefoon hangen om vervolgens te horen dat het niet is op te lossen. Ondanks dat veel providers gebruikmaken van dezelfde netwerken, is er in de praktijk veel verschil te zien in hoe er wordt omgegaan met klachten. Ook zijn er providers met bijvoorbeeld Wifi-service. Heb je slecht bereik op zolder of in de slaapkamer, dan zorgen zij ervoor dat er een repeater wordt geplaatst, of dat je modem anders wordt ingesteld zodat je zorgeloos overal in huis van draadloos internet kunt genieten.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat voor internetabonnement heb jij?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel