Eten & Drinken / Boodschappen Leestijd: 4 minuten
Als je hebt over typische herfstmaaltijden denk je al snel aan stoofpotjes. Hoe je het traditionele stoofpotje rundvlees en nog vele andere varianten het beste maakt, dat ontdek je hier! Lees snel verder en maak er een heerlijke herfst van! Lees het artikel

Dé maaltijd voor dit najaar; zo maak je de lekkerste stoofpotjes klaar!

Leestijd: 4 minuten
Het is weer herfst: de bomen beginnen kaal te worden en de zon laat zich steeds minder zien. Niets lekkerder op koude dagen dan lekker binnen opwarmen met een dampend bord eten voor je neus. Heb jij ook zin om lekker te gaan kokerellen deze herfst? Stoofpotjes zijn dé maaltijd voor tijdens de gure herfst- of wintermaanden. Je moet er even voor in de keuken staan, maar dan heb je ook wat. Gezellig met het hele gezin aan tafel, genieten van elkaars gezelschap. Zo wordt de herfst ineens een heel stuk leuker. Zo bereid jij een heerlijk stoofpotje waar je maag gegarandeerd goed mee gevuld wordt.

De juiste pan

Een goede stoofpot bereiden is een hele kunst. Naast genoeg geduld (bij de meeste recepten moet je minimaal zo’n anderhalf à twee uur rekenen voor het stoven) heb je ook de juiste pan nodig. Een goede stoofpan moet van goed geleidend materiaal zijn. Veel stoofpannen zijn gemaakt van gietijzer. Echter is gietijzer een relatief trage geleider, waardoor het lastig is om je stoofpot goed op temperatuur te houden. Een goed geleidende pan schroeit het voedsel sneller dicht. Hierdoor blijft het eten sappiger en brandt het minder snel aan. Het beste materiaal voor een stoofpan is koper of hard-geanodiseerd aluminium. Een andere goede keuze zijn roestvrijstalen pannen met een laag aluminium of koper aan de binnenkant.

Zoek je nu net nog naar een nieuwe aanwinst voor in de keuken, vergeet dan ook niet om hier eens bij Blokker het aanbod pannen te bekijken. Gietijzer, koper of hard-geanodiseerd aluminium, Blokker heeft een enorme keuze in pannen. Bovendien geniet je in de Blokker webshop meer dan eens van stevige korting op diverse pannen. Snel profiteren!

Traditionele runderstoofpot

Wanneer je eenmaal de juiste pan hebt gevonden, kun je lekker aan de slag. Je hebt ruim de keuze uit verschillende stoofpotjes om te maken. De meest bekende is natuurlijk de traditionele runderstoofpot. Hiervoor gebruik je runderlappen, bijvoorbeeld sukade of ribstuk, die je in kleine dobbelstenen snijdt. Je kunt zelf kiezen welke groenten je in het gerecht verwerkt. Denk hierbij aan sperziebonen, wortel of bijvoorbeeld champignons. Je begint door het vlees een paar minuten aan te bakken, samen met 100 gram spekblokjes. Voeg dan een ui toe en vervolgens de andere groenten. Na nog enkele minuten bakken kan het stoven beginnen. Doe rode wijn aangelengd met water in de pan en voeg hier een bouillonblokje, tijm en een paar laurierblaadjes aan toe. Doe de deksel op de pan en drie uur later is het gerecht klaar. Wachten werd nog nooit zo goed beloond.

Indisch stoofpotje: Rendang

Dit heerlijke Indische gerecht brengt een hele andere dimensie aan het stoven. Je kunt kant-en-klare boemboes kopen in de supermarkt, of zelf je eigen kruidenpasta maken. Het allerlekkerste is natuurlijk een geheel zelf gemaakte Rendang. Hiervoor blend je 6 rode pepers, 3 cm gemberwortel, 6 sjalotten en 4 el kokosmelk in een keukenmachine tot een glad mengsel. Schep de kruidenpasta in de stoofpan en voeg hier sukadevlees en twee blikken kokosmelk aan toe. Voeg vervolgens 4 salamblaadjes, 1 steeltje sereh (citroengras), 2 cm fijngehakte laoswortel, 4 fijngehakte knoflookteentjes, 2 tl koenjit en zout toe aan de Rendang. Laat alles 2 uur lang op laag vuur sudderen en schep regelmatig om. De kokosmelk geeft het vlees een heerlijke volle smaak. Gecombineerd met een rijsttafel is dit gerecht uit de Indische keuken een gegarandeerde hit.

Waar je ook heel goed stoofgerechten in kunt maken, is een tajine. Deze traditionele Marokkaanse pot van aardewerk staat en leuk op tafel én je maakt er de meest verrukkelijke stoofpotjes in. Zelf hebben, hebben, hebben of een keukenprins(es) in je omgeving verrassen met een culinair cadeau? Bekijk snel hier bij Xenos het aanbod tajines.

Vegetarisch stoven met een Marokkaanse twist

Ook vegetariërs kunnen deze herfst lekker aan de slag met een stoofpot. Een kleurrijk gerecht met grote diversiteit aan smaken: dat is deze Marokkaanse groenten-stoofpot. Bak een ui samen met een halve pompoen, een aubergine en een groene paprika in drie eetlepels olijfolie. Voor een unieke smaak voeg je hier een paar eetlepels Marokkaanse kruiden aan toe (zoals Ras el Hanout of Marokkaanse stoofgroenten kruiden van Euroma). Na een paar minuten bakken voeg je een blik tomatenblokjes, een glas water en 150 gram rode linzen toe. Laat het geheel zo’n 25 minuten koken, en voeg vlak voor het serveren fijngesneden gedroogde abrikozen toe. Even doorroeren en genieten maar!

Smaakt dit wel naar meer? Het najaar duurt nog wel even. Tijd genoeg om dus nog vele andere stoofpotjes uit te proberen. Om je nog wat meer inspiratie mee te geven hebben we al eens rondgesnuffeld en we vonden bij BookSpot dit boek met boordevol geurige stoofpotjes.

1 Reactie
  1. Stan Stan

    Hi, Wat een super leuk artikel zeg! Mijn favoriete stoofpotje is een combinatie van koken met bier en kip.
    Je hebt een aantal basis recepten nodig zoals kip, bier, groenten en koken maar. Een goed idee om snel wat te maken.

Reageer ook op dit artikel

LET OP Je reageert op het volgende bericht

Annuleren Stan

Hi, Wat een super leuk artikel zeg! Mijn favoriete stoofpotje is een combinatie van koken met bier en kip.
Je hebt een aantal basis recepten nodig zoals kip, bier, groenten en koken maar. Een goed idee om snel wat te maken.