Eten & Drinken / Koken Leestijd: 4 minuten
Vegetarisch is hip en happening en dat zie je onder andere terug in de volgende foodtrends van dit moment. Van een kleurrijke zeewiersalade tot bakken met kikkererwtenmeel, lees snel verder en laat je verrassen! Lees het artikel

Hip en happening; vegetarische foodtrends

Leestijd: 4 minuten

De vegetarische keuken is meer en meer aan populariteit aan het winnen. Steeds vaker wordt vlees een paar dagen per week achterwege gelaten of zelfs voor altijd uit de keuken verbannen. Dat kan vandaag de dag prima, want er zijn tegenwoordig voldoende uitstekende alternatieven.

Vegetarisch is hip en happening en dat zie je onder andere terug in de volgende foodtrends van dit moment. Lees snel verder en laat je verrassen!

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Glutenvrije melen, glutenvrije pasta of rijst, sojamelk, kokosolie, superfoods.... Ga je (vaker) vlees en vis laten staan en zoek je naar vegetarische producten of naar bepaalde voedingssupplementen die je nu minder binnenrkrijgt? Bij gezondheidswinkel Holland &, Barrett zit je aan het juiste adres. Bovendien staan hier zeer regelmatig interessante aanbiedingen voor je klaar.

Naar de shop

Zee op je bord

Het lijkt in eerste instantie wat raar, zo’n bordje met zeewier, maar oh, wat is het gezond. Zeewier is rijk aan allerhande voedingsstoffen zoals eiwitten, jodium, calcium, magnesium, ijzer en vitaminen B. Vitaminen B komen verder alleen voor in dierlijke producten, dus als je een vegetariër of veganist bent, dient dit product als goede aanvulling of vervanger.

Je hebt verschillende soorten zeewier, bijvoorbeeld Nori zeewier, Hijiki zeewier en Wakame zeewier. Deze verschillende soorten zeewier worden weer verwerkt tot de meest uiteenlopende producten. Denk onder andere aan zeewierspaghetti, zeewierchips en zeewierbacon.

Zelf eens koken met zeewier? Pik hier alvast een recept voor een salade mee.

Voor 4 kleine porties:

  • 30 gram droge zeewier (Wakame)
  • 1 eetlepel en 1 theelepel rijstazijn
  • 1 eetlepel geroosterde sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • Zout naar smaak
  • ½ theelepel gembersap
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1 lente-ui (fijngehakt)

Doe de zeewier in een grote kom met koud water en laat deze tussen de 5 en 10 minuten weken (5 als je van knapperig houdt en 10 als je de zeewier liever wat zachter hebt).
Mix de rijstazijn, sesamolie, sojasaus, suiker, het zout en gembersap in een kleine kom tot een dressing.

Haal vervolgens het zeewier uit het water en knijp deze met je handen zo goed mogelijk uit. Doe de zeewier in een kom en meng deze met de sesamzaadjes en dressing. Garneer met de lente-ui. Smakelijk!

Gebakken zitten

Met de kikkererwtenmeeltrend zit de vegetariër gebakken. Dit meel, gemaakt van gedroogde Indiase kikkererwten, heeft namelijk een hoog eiwitgehalte. Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten wil nog wel eens lastig zijn als je geen vlees en/of vis meer eet. Een pannenkoek of een stuk brood dat gemaakt is van kikkererwtenmeel is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Het meel is bovendien ook nog eens glutenvrij!

De deur open voor Japanse ramen

De deuren gaan in 2017 wagenwijd open voor ramen. Een Japanse soep met noedels, die vele varianten kent. Zowel qua bouillon als vulling. Ook een vegetarisch variant behoort tot de mogelijkheden. De soep kun je eten wanneer jij dat wilt. Als lunch, maar ook perfect voor op het avondmenu.

Dit heb je nodig voor vegetarische Japanse ramen 2 porties:

  • Halve paksoi
  • Half bosje lente-ui
  • 1 groentebouillonblokje
  • 90 gram boekweitnoedels
  • 165 gram tofublokjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 150 gram paddenstoelmix
  • (Kokos)olie

Snijd de lente-uitjes en de groene gedeeltes van de paksoi in fijne reepjes en breng ondertussen een halve liter water aan de kook. Laat hier het bouillonblokje in oplossen. Wok de paddenstoelen in de (kokos)olie gaar (ongeveer 7-10 minuten). Haal de paddenstoelen uit de pan en bak vervolgens in deze pan de tofu totdat deze goudbruin is. Neem de pan van het vuur en giet de sojasaus over de tofu.
Verdeel vervolgens de noedels over twee kommen, leg er de paksoi en de paddenstoelen bij en giet de bouillon erover. Garneer met tofu en lente-uitjes.

Bron: ilovehealth.nl

(V)is toch lekker?

Wil je vlees laten staan, maar vind je een moot vis op z’n tijd toch wel lekker? Dan moet je zeker kennismaken met deze trend (mocht je dat nog niet gedaan hebben): de Poké Bowl. De Poké Bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii. Het is traditioneel een combinatie van rijst, rauwe vis en groenten. Nu dit gerecht ook ons land heeft bereikt, zijn er al verschillende soortgelijke varianten op bedacht.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Ken jij nog vegetarische trends waarmee we zeker kennis moeten maken? Deel ze gerust met ons!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel