Eten & Drinken / Koken Leestijd: 4 minuten
Je zou het misschien niet verwachten, maar wist je dat je heel gezond kan koken door alleen de magnetron gebruiken? In dit artikel lees je hoe je dat doet! Lees het artikel

Maaltijden uit de magnetron: gezond, voordelig én snel!

Leestijd: 4 minuten

Het is 6 uur ’s avonds, je hebt een lange dag werken achter de rug en staat in de file. Als je straks thuiskomt weet je wat je te wachten staat… Jij mag je weer staan uitsloven in de keuken. *Zucht*, het liefst zou je op de bank neerploffen en even tot rust komen. Herken je dit scenario? Of je nu een ware keukenprins(es) bent of niet; het is niet gek dat je af en toe totaal geen zin hebt om te kokkerellen.

Gelukkig hoeft het ook niet iedere dag, er zijn alternatieven genoeg! Je kunt een leuk restaurantje opzoeken, Chinees afhalen of

online een maaltijd bestellen en thuis laten bezorgen. Allemaal leuk en aardig, maar denk je ook aan je portemonnee? Er is nog een manier om snel, voordelig én gezond te eten… Maaltijden uit de magnetron!

Hè, voedsel uit de magnetron gezond?

Ja, zeker! Misschien nog wel gezonder dan eten koken. Wanneer je bijvoorbeeld broccoli kookt in een pan met water gaan er veel vitaminen verloren door de hitte. In een magnetron blijven deze vitaminen keurig op hun plek. Bovendien gaan bij koken veel smaakstoffen verloren, die je in de magnetron wel behoudt. Je hoeft dus minder zout en/of smaakmakers toe te voegen aan je magnetronmaaltijd; weer een pluspunt. Tot slot kun je ook die flinke klont boter achterwege laten in de magnetron. Je maaltijd bevat meer vitaminen, minder zout en minder vet. Klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn? Toch is het zo!

Maar hoe zit dat dan met die elektromagnetische golven?

Je hoort inderdaad vaak dat magnetronvoedsel ongezond zou zijn vanwege de straling waar het eten aan wordt blootgesteld. Wat blijkt? Eén grote fabel! Onderzoekers aan de Harvard universiteit hebben aangetoond dat deze elektromagnetische golven totaal onschadelijk zijn. Een klein scheikundelesje: deze straling gaat op zoek naar de watermoleculen in voeding, waarna de microgolven ervoor zorgen dat deze moleculen flink gaan trillen. Door de trilling ontstaat wrijving die de warmte veroorzaakt. Je maaltijd is warm in een handomdraai en heeft niets geleden!

Oké… Dus, wat kan ik allemaal in de magnetron bereiden?

Meer dan je denkt! Bijna alles zelfs. We hebben een lijstje voor je samengesteld met diverse groente die je in de magnetron kunt bereiden (nu we toch over gezond eten bezig zijn). Lees verder en ontdek van populaire groente hoe je ze bijtgaar maakt in de magnetron.

  • Bloemkool / Broccoli: Snijd de groente in roosjes, was ze goed en verdeel ze over een schaal. Voeg een klein beetje water toe en dek de schaal af. Verwarm deze op ca. 700 watt voor ongeveer 4-7minuten en laat het nagaren.
  • Sperziebonen: Afhalen. wassen en samen met 2 eetlepels water over een schaal verdelen. Dek de schaal af en verwarm deze op ca. 700 watt voor ongeveer 5-7 minuten.
  • Spruitjes: Schoonmaken, wassen en met aanhangend water over een schaal verdelen. Dek de schaal af en verwarm deze op ca. 700 watt voor 4-6 minuten. Laat de groente nagaren.
  • Worteltjes: Schrappen indien nodig, wassen en een paar keer schuin doorsnijden. Voeg 2 eetlepels water toe en verdeel ze in een schaal. Verwarm deze vervolgens op ca. 700 watt voor 4-6 minuten en laat de groente nagaren.
  • Courgettes: Snijd de steelaanzet af, was de courgette en schil deze (indien gewenst) in plakjes of blokjes. Verdeel deze in een passende, afgedekte schaal op ca. 700 watt voor 4-6 minuten en laat nagaren.
  • Spinazie: Was de spinazie en laat deze goed uitlekken. Verdeel het over een afgedekte schaal met aanhangend water. Verwarm de spinazie op ca. 700 watt, 6-8 minuten, zodat deze slinkt. Keer tussentijds eenmaal om en laat het nagaren.

Niet alleen groenten, ook aardappelen, vlees, kip, vis, soep en meer bereid in een mum van tijd in de magnetron. In de onderstaande tabel ontdek je wat je kunt verwarmen op welk vermogen.

Wat maak je klaar op welk vermogen?
Vermogen magnetron (in watt) Waarvoor?
100 Het warm houden van gerechten, zacht maken van ijs en boter, en het (langzaam) ontdooien van producten zoals vis. 
250 Ontdooien, stoven en sudderen.
350 Het bereiden vlees, eiergerechten, het doorkoken van soep of snel ontdooien.
500 Het bereiden van kip, vis en gerechten met kaas.
650 Het koken van groente en aardappelen
1.000 Het verwarmen van vloeistoffen en kliekjes.

Bron: Voedingscentrum

Benieuwd naar complete recepten? Er zijn genoeg kookboeken voor magnetronmaaltijden verkrijgbaar. Bekijk bijvoorbeeld deze eens op Bol.com: magnetron kookboek.

Voor dit artikel in informatie gebruikt van de volgende bronnen: Gezondheidsnet, National Geographic & Smulweb

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Geen zin om te koken? Het kan absoluut geen kwaad om gebruik te maken van de magnetron. Succes!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel