Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 4 minuten
Denk jij er ook regelmatig over om weer aan een nieuw dieet te beginnen? Niet tijdens de Internationale Anti-Dieet Dag op 6 mei! Er zitten namelijk niet alleen maar voordelen aan diëten, maar ook zeker een aantal nadelen. En het nadenken hierover is nu precies het doel van deze dag. Lees het artikel

Even helemaal klaar met diëten: Internationale Anti-Dieet Dag

Leestijd: 4 minuten

Elk jaar, elke maand of elke week weer dezelfde gedachten: vanaf nu moet ik echt afvallen! Maar in plaats van op een gezondere manier te gaan leven, storten mensen zich op crashdiëten of obsessief sporten. Op 6 mei is het weer Internationale Anti-Dieet Dag. Dit is de dag waarop je juist even niet moet lijnen, maar je stil moet staan bij de eventuele gevaren van diëten. Deze dag is in het leven geroepen omdat een vijftienjarig Engels meisje zelfmoord pleegde, omdat ze zichzelf te dik vond. Dit laat niet alleen zien dat diëten een aanslag kan zijn op je lichaam, maar ook mentaal voor problemen kan zorgen.

Stop met crashdiëten

Radijs snijden in plakjes

Er zijn ondertussen zoveel diëten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Natuurlijk zijn niet alle diëten slecht voor je, maar voor de zogenaamde crashdiëten moet je oppassen. In het begin is het leuk: je bent nog gemotiveerd, de kilo’s vliegen eraf en na een aantal weken zie je al duidelijk verschil. Er is alleen een groot probleem: vaak zijn dit soort diëten helemaal niet gezond. Tijdens een crashdieet krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen. Alles wat je dagelijks nodig hebt aan voedingsstoffen, haal je namelijk uit gevarieerd eten. Tijdens het lijnen of crashdieet moet je vaak erg selectief zijn met wat je eet, waardoor er in bijna elk dieet wel een tekort is aan een bepaalde voedingsstof. Wanneer je langdurig bezig bent met een crashdieet, kan dit voor serieuze problemen zorgen!

Jojo-effect

Behalve dat diëten lang niet altijd goed voor je gezondheid is, bereik je uiteindelijk vaak niet het gewenste resultaat. Diëten zijn vaak effectief op korte termijn, maar zodra je ermee stopt is de kans groot dat alle kilo’s er weer aanvliegen. Hierdoor creëer je een jojo-effect. Dit ontstaat doordat je lichaam anders gaat reageren op het (gebrek aan) voedsel dat je binnenkrijgt. Wanneer je stopt met diëten, duurt het weer even voor je lichaam zich hierop heeft aangepast. In die tussentijd wordt juist alles opgeslagen als lichaamsvet, waardoor je opnieuw moet beginnen met lijnen. En dat is nu precies wat je niet wilt.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Gezond eten, zonder echt te hoeven lijnen? Overweeg dan zeker eens een abonnement van HelloFresh. Je ontvangt zo iedere week een foodbox van HelloFresh vol heerlijke gerechten met verse ingrediënten. Uiteraard zit het recept er ook bij!

 

Je krijgt bovendien een mooie korting van €25 op je eerste box met de kortingscode die je op onze HelloFresh pagina vindt!

Maak gebruik van de HelloFresh kortingscode!

Slecht zelfbeeld

Het draait er bij de Internationale Anti-Dieet Dag natuurlijk niet alleen om dat mensen een dag niet bezig zijn met afvallen. De dag staat ook in het teken van een evenwichtig en gezond leven. Helaas zijn er genoeg mensen die denken dat ze aan een bepaald ideaalbeeld moeten voldoen en daardoor volop aan de slag gaan met diëten of andere ongezonde afslankmethoden. Een reden hiervoor kan zijn dat mensen een verkeerd zelfbeeld hebben. De media zendt vaak verkeerde boodschappen uit over hoe een lichaam eruit moet zien en ook de sociale media helpt niet altijd mee. Op 6 mei wordt er daarom extra stilgestaan bij het idee van een gelukkig leven zónder diëten.

Broodje met kaas, tomaat, sla en andere groenten

Hoe leef je dan wel gezond?

Hoewel we op de Internationale Anti-Dieet Dag niet bezig zouden moeten zijn met diëten, betekent het niet dat je niet gezond mag eten of niet mag sporten. Gezond en gevarieerd eten is natuurlijk altijd goed. Hetzelfde geldt voor sporten. De enige voorwaarde is dat er op de Internationale Anti-Dieet Dag stil wordt gestaan bij de gevolgen van diëten. Eet dus gezond omdat het lekker is en sport omdat je het leuk vindt. Zo is het niet alleen een stuk makkelijker, maar creëer je een gezonde levensstijl waarbij je langdurig resultaat zult zien!

Aangezien er op Internationale Anti-Dieet Dag niet teveel stil moet worden gestaan bij wat je precies eet, is het een goed idee om een dagje niet te koken. Kijk eens op Thuisbezorgd.nl voor alle ongezonde én gezonde opties!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat ga jij eten op 6 mei?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel