Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 5 minuten
Heerlijk toch om deze lente-en zomermaanden lekker buiten bezig te zijn? Maar let wel op! Er schuilt klein gevaar in de buitenlucht. Heel klein wel te verstaan; namelijk teken! Waar zitten teken, hoe voorkom en herken je een tekenbeet en hoe kun je zo'n beestje verwijderen? Ontdek hier snel alles over teken en laat je zo niet beetnemen deze zonnige dagen! Lees het artikel

Laat je niet beetnemen: alles over teken!

Leestijd: 5 minuten
Van 16 t/m 22 april is het weer ‘De week van de teek’. Deze week wordt ieder jaar aan het begin van het voorjaar georganiseerd door een collectief van samenwerkende organisaties, waaronder het RIVM, Staatsbosbeheer en GGD Nederland. Tijdens de week van de teek wordt er stilgestaan bij de risico’s van tekenbeten. Of je nu werkt in de natuur of je vrije tijd graag buiten spendeert, iedereen heeft kans op een tekenbeet. De kleine beestjes kruipen op mensen en dieren en zuigen zich vast aan de huid om bloed te zuigen.  De week van de teek heeft als doel om extra informatie te geven over teken. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we beschermd zijn tegen deze nare beestjes.

Veel buiten betekent veel kans op teken

Vooral in het voorjaar en in de zomer komen teken veel voor. Ze leven voornamelijk in struikgewassen en hoog gras. Je kunt ze dan ook gemakkelijk oplopen tijdens een wandeling met de hond, een spelletje golf of een middagje tuinieren. Als je veel buiten bent, is het slim om jezelf regelmatig te controleren op teken. Teken kunnen zich overal op de huid vastbijten. Meestal kiezen ze warme plekken als liezen, oksels, knieholtes of achter de oren. Een tekenbeet doet geen pijn, het gaat meestal onopgemerkt. Daarom is het belangrijk  jezelf en eventuele kinderen of huisdieren regelmatig en nauwkeurig te controleren op tekenbeten.

Wil je de kans op een tekenbeet verkleinen? Draag beschermende kleding als je bijvoorbeeld het bos ingaat. Stop ook broekspijpen in je sokken. Bestel ook hier bij Drogisterij.net teekwerende spray of crème met DEET. Zo is de kans al een stuk groter dat deze vervelende beestjes wegblijven.

Teken herkennen

Controleren op teken kun je het beste doen in een lichte omgeving. Je kunt het doen met je handen, of met een kledingroller met plakkende velletjes. Teken die zich nog niet hebben vastgebeten kun je op deze manier gemakkelijk te pakken krijgen.  Het is niet altijd makkelijk om een teek te herkennen. De beestjes zijn erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter groot. Wanneer je een teek hebt, zie je een klein zwart puntje op de huid. Doordat de teken bloed zuigen, zwellen ze binnen een paar dagen op tot een grijsblauw bolletje, ongeveer de grootte van een erwtje.

Teken verwijderen

Hoe eerder je de teek vindt en verwijdert, hoe beter. Als de teek lang in de huid zit, is de kans namelijk groter dat hij gevaarlijke ziekteverwekkers overdraagt. Het verwijderen van een teek is eigenlijk heel makkelijk. Je doet dit met een scherp pincet of een speciale tekentang, waarmee je de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastpakt en hem eruit trekt. In sommige gevallen blijft de kop of een pootje van de teek achter in de huid. Dit is niet erg, deze zullen er vanzelf weer uit vallen. Na het verwijderen kun je het wondje ontsmetten met bijvoorbeeld alcohol of jodium. Ben je dus veel buiten te vinden en heb je nog geen tekentang in huis? Slim om hier bij Bever direct een tekentang of tekenkit te bestellen.

Goed in de gaten houden

Na het verwijderen van de teek ben je er nog niet: het is belangrijk om het plekje huid rondom de beet gedurende drie maanden goed in de gaten te houden. Als een besmette teek te lang in de huid heeft gezeten kan dit nare gevolgen hebben, zoals de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Dit is een bacterie die wordt meegedragen door ongeveer één op de vijf teken. Het kan uiteraard ook zo zijn dat je helemaal niet in de gaten hebt dat je bent gebeten door een teek. Hou dit dan ook in het achterhoofd als onder andere de volgende symptonen optreden:

  • Een rode kring op de huid die steeds groter wordt
  • Griepachtige verschijnselen zoals koorts, gewrichtspijnen, hoofdpijn, gezwollen klieren,
  • Vermoeidheid
  • Verlies van eetlust
  • Ontstekingen aan de gewrichten
  • Verlammingen in gezicht
  • Hartproblemen

Doe gewoon buiten de dingen die je leuk vindt, maar blijf altijd alert en wacht bij twijfel nooit af. Koop hier bij Drogisterij.net een Easy Home Lyme Tekenbeet Test en/of neem contact op met je huisarts. Hoe eerder je dat doet hoe groter de kans is dat je bij besmetting goed geholpen wordt met antibiotica.

Veilig naar buiten

In Nederland houden we van buiten zijn. We genieten van iedere zonnestraal door lekker buiten te gaan sporten, zwemmen, kamperen of wandelen. Frisse lucht is goed voor lichaam en geest. Wel is het slim om in het tekenseizoen extra alert te zijn op tekenbeten. Met name wanneer je veel buiten in de natuur bent. Door dagelijks een uitgebreide tekencontrole te doen, voorkom je dat je te lang rondloopt met een teek. Wanneer je de teek snel opspoort en direct verwijdert maak je de kans op een Lyme besmetting zo klein mogelijk. Zo kun je lekker buiten blijven genieten van het lente- en zomerweer, zonder risico te lopen op ziektes. Meer informatie over de week van de teek vind je op: Weekvandeteek.nl.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat doe jij eraan om teken te voorkomen en heb je al eens een teken moeten verwijderen? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel