Eten & Drinken / Koken Leestijd: 5 minuten
Eigenlijk weten we allemaal wel dat we teveel zout binnenkrijgen, maar hoe vaak staan we écht stil bij de gevolgen hiervan? Wat doet te veel zout met ons lichaam en in welke producten zit veel zout verscholen? In dit artikel nemen we ons zoutgebruik eens kritisch onder de loep, bespreken we wat de gevolgen zijn van te veel zout en vind je hier handvatten om je dagelijkse zoutconsumptie te verminderen. Lees het artikel

Mag het ietsje minder zijn? Koken met zout en tips om te matigen

Leestijd: 5 minuten

Eigenlijk weten we allemaal wel dat we teveel zout binnenkrijgen, maar hoe vaak staan we écht stil bij de gevolgen hiervan? Wat doet te veel zout met ons lichaam en in welke producten zit veel zout verscholen? Enne, weet jij eigenlijk precies hoeveel zout je dagelijks binnenkrijgt?

De feiten liegen er niet om: volgens de Nierstichting krijgt 85% van de Nederlands meer zout binnen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Veel mensen denken dat ze al goed bezig zijn wanneer er geen zoutpotje meer op tafel staat, maar dat is in de meeste gevallen niet voldoende. In dit artikel nemen we ons zoutgebruik eens kritisch onder de loep, bespreken we wat de gevolgen zijn van te veel zout en vind je hier handvaten om je dagelijkse zoutconsumptie te verminderen.

De ongezouten waarheid

Het eten van te veel zout zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Doordat ook het bloed dan meer zout bevat, komt er meer druk op de aderen te staan en op de lange termijn ontstaan hierdoor een hoge bloeddruk en andere hart- en vaataandoeningen.

Ook je nieren hebben te leiden onder een te hoge zoutinname: ze regelen namelijk de hoeveelheid zout in je lichaam en maken dus constant overuren als jij te veel zout inneemt. Op de lange duur leidt dit tot diverse nierziekten. Verder brengt te veel zout onder andere schade toe aan maag, darmen en botten. Je staat er misschien niet zo bij stil als je nog jong bent, maar je lichaam heeft wel al te leiden onder jouw hoge zoutinname! Als op oudere leeftijd de klachten ontstaan, ben je namelijk vaak te laat om er iets aan te doen. Het zou beter zijn om nu al bewust de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt te verlagen. Maar hoe pak je dat slim aan?

Gouden tip van Goedkoop.nl

Je zoutinname verminderen, maar heb je geen trek in flauw eten? Geen probleem, bestel hier gewoon meteen bij Drogisterij.net je zoutvervangers.

Bestel direct

Opzouten met dat zout

De eerste stap is bewustwording: via de zoutmeter van de Nierstichting krijg je heel snel inzage in je eigen zoutconsumptie. Dan zie je meteen heel duidelijk dat in bijna alle producten die je dagelijks eet zout zit! Wist je bijvoorbeeld dat ook in brood, kaas en andere zuivel vrij veel zout zit? Nu zitten er ook gezondheidsvoordelen aan het eten van deze producten dus het is vrijwel onmogelijk om helemaal geen zout in je dieet op te nemen, maar door slimme keuzes te maken kun je wel veel minder zout binnenkrijgen.

Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om bij de snackbar te vragen om geen zout op je portie friet te strooien? Dit doen ze namelijk achteraf, dus dit kunnen ze ook achterwege laten. Verder zit er behoorlijk veel zout in gemarineerd vlees, maar je kunt ook heel gemakkelijk zelf je vlees marineren met kruiden, uien, pepers en olijfolie: dit scheelt een hoop zout! Sowieso is een vuistregel: hoe meer bewerkte producten je eet, hoe meer zout je binnenkrijgt. Kies dus zo vaak mogelijk voor een zelfgemaakte, verse maaltijd. Dat hoeft helemaal niet moeilijk, duur of minder lekker te zijn! Denk aan soep bijvoorbeeld: een kant-en-klare-soep is vaak duurder en veel minder lekker dan een zelfgemaakt soepje en hoeveel moeite kost het om wat groente met olie te bakken en er water en kruiden aan toe te voegen? Jouw heerlijke, zoutarme soep staat in no time op tafel! En ik begrijp dat je van pizza houdt, maar heb je ook al eens zelf een pizzabodem belegd met verse tomaten, groenten en kaas? Zo’n eigen pizza vult vaak veel meer, is gezonder, lekkerder en bevat een stuk minder zout!

Op zoek naar nog meer inspiratie om te eten met minder zout? Bestel hier bij BookSpot bijvoorbeeld 'Lekker eten met minder zout' van het Voedingscentrum.

Ga de uitdaging aan

Ten slotte is het belangrijk om jezelf de tijd te geven om te wennen aan minder zout. Je smaakpapillen zijn nu eenmaal gewend geraakt aan het eten van veel zout en hebben tijd nodig om zich aan te passen. Bouw je zoutconsumptie langzaam af en je zult zien: na verloop van tijd ga je steeds meer smaken ontdekken buiten de smaak ‘zout’ en heb je er ook veel minder van nodig om je smaakpapillen tevreden te stellen! Gun jezelf daarnaast de ruimte om te experimenteren met recepten. Het kost wellicht eerst wat oefening en het mislukt ook vast een paar keer, maar heb geduld en na enige tijd heb jij uitgedokterd hoe je zelf de allerheerlijkste pastasaus maakt en ben je trots op je zelfgemaakte boemboes!

Om jezelf een duwtje in de rug te geven, kun je nu meedoen met de Zout Challenge van de Nierstichting die wordt georganiseerd van 10 tot en met 24 maart. Je gaat twee weken lang zoutbewust eten en krijgt allerlei tips en handvaten om deze uitdaging met succes te volbrengen. Ga naar Nierstichting.n/zoutchallenge en doe mee! Zo weet ik zeker dat jouw zoutarme levensstijl een succes wordt, en dat moet je zonder een korreltje zout nemen!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. En wat vertelt de zoutmeter jou? Zit je met je zoutinname goed? Wij zijn benieuwd!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel