Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 6 minuten
Zijn eerdere pogingen om te stoppen met roken helaas mislukt, maar wil je nu toch echt afrekenen met deze verslaving? Lees snel verder, sluit je aan bij de grote groep en zeg voor eens en voor altijd vaarwel tegen sigaretten. Lees het artikel

Spaar je lichaam en portemonnee: samen stoppen met roken

Leestijd: 6 minuten

Al een paar verwoede pogingen gedaan om te stoppen met roken, maar wil het toch steeds weer niet lukken? Misschien is Stoptober dan wel het moment om het nog eens te proberen. Stoptober is samen, met vele andere Nederlanders, stoppen met roken. Bewezen is, samen stoppen vergroot de kans van slagen met factor vijf! Dat lijkt ons reden genoeg om mee te doen, niet? En wie niet waagt, wie niet wint.

Wij helpen u te stoppen met roken

Een duwtje in de rug

Een sigaretje na het eten, er eentje opsteken bij de borrel of fijn even wat stress uitblazen, vaak is het roken van een sigaret allang niet meer een fysieke kwestie, maar ook iets mentaals. Het is een gewenning geworden. Voordat je wilt stoppen met roken, moet je je dus eerst afvragen of je wel echt wilt stoppen. Die mentale knop moet om. Zolang dat niet het geval is, is de

kans van slagen minimaal. Ben je nog niet helemaal overtuigd, wellicht dat deze redenen je net dat duwtje in de rug geven:

 1. Je conditie wordt beter. Door roken krijg je minder zuurstof in je bloed, met als gevolg dat je eerder moe bent. Stop je met dampen, dan merk je dit bijna meteen. Al binnen drie dagen.
 2. Je smaak gaat erop vooruit. Na een maand niet gerookt te hebben, proef en ruik je alles weer veel intenser.
 3. Je ziet er vitaler en frisser uit. Wanneer je namelijk stopt met roken wordt de doorbloeding van je huid beter. Hierdoor is je huid minder grauw en blijven huidplooien en rimpels langer weg.
 4. Geen sigaretten meer betekent ook minder tandplak en dus een gezonder gebit.
 5. Ook op je adem heeft het stoppen met roken invloed; deze ruikt frisser.
 6. Je bespaart heel wat eurootjes. Een pakje sigaretten kost toch al snel tussen de €6 en €7 euro. Rook je een pakje per week, dan bespaar je al weer een mooie €24 tot €30 per maand. Reken maar uit wat dat betekent als je meer dan één pakje per week rookt. Met bijvoorbeeld de Quit Buddy app houd je onder andere bij wat je bespaard hebt.
 7. Je seksleven wordt wellicht beter. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat door roken de zin in seks kan afnemen. Mannen die roken hebben ook vaker erectieproblemen.
 8. Bij vrouwen, maar ook bij mannen die roken, is de vruchtbaarheid minder. Het kan dus langer duren voordat je zwanger raakt. Stop je met roken, dan is de kans aanwezig dat het eerder lukt om zwanger te raken.
 9. Uit laatste onderzoeken is gebleken dat de levensverwachting van een zware roker met 13 jaar vermindert. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen ongeveer negen levensjaren en voor lichte rokers (niet dagelijks roken) is dat vijf jaar.
 10. In steeds meer openbare gelegenheden mag niet meer gerookt worden. Nu je vaker voor een sigaretje naar buiten moet en het deze maanden buiten weer kouder wordt, is het een mooi moment om te stoppen.

Waar te beginnen?

De wil om te stoppen is er, maar waar te beginnen? Hoe ga je het aanpakken? Ga je een grote voorraad nicotinepleisters inslaan of lukt het je wel zonder de nodige ‘hulpmiddelen’. Misschien is het een idee om samen te stoppen met roken.

Schrijf je in op Stoptober.nl. Vanaf 1 oktober stop je, samen met vele andere Nederlanders, (sowieso) 28 dagen met roken. Waarom je inschrijven? Omdat, zoals ik eerder al noemde, samen stoppen de kans van slagen vergroot met een factor vijf!

Geef je e-mailadres door op Stoptober.nl en ontvang een bewijs van deelname. Met dit bewijs kun je bij een Kruidvat in jouw omgeving een gratis Stoptober Magazine ophalen. Dit is wel zolang de voorraad strekt, dus wacht zeker niet te lang.

Vergeet ook zeker niet de Stoptober app te downloaden. Via deze app ontvang je elke dag positieve berichten die je aanmoedigen en het allemaal helpen vol te houden. Ook biedt de app afleiding in de vorm van spelletjes en puzzels. Afleiding kun je wel gebruiken, dus de moeite waard om je in te schrijven.

Wat nog meer kan helpen

Nicotinepleister

Zweten, onrustige nachten, moeilijke momenten, het is niet altijd even eenvoudig. Wat kan nog meer helpen bij je proces?

 • Een boek lezen voordat je aan het hele proces begint: Verschillende ex-rokers zweren bij het boek van Allen Carr ‘Stoppen met roken’. Het boek laat je, kort gezegd, anders kijken naar je rookverslaving. Bekijk je jouw rookverslaving vanuit een ander oogpunt, dan is het misschien ook eenvoudiger om sigaretten gedag te zeggen.
 • Nicotinepleisters en nicotinekauwgom: Nicotinepleisters en nicotinekauwgom zorgen ervoor dat je toch nog een bepaalde hoeveelheid nicotine (de verslavende stof van de sigaret) in je bloed krijgt, alleen dan in mindere mate. Zo kick je langzaamaan af. Via een zorgverzekeraar kunnen de pleisters en kauwgom vergoed worden. Let wel, vaak is dan de nodige begeleiding, zoals een gesprek met een psycholoog of het volgen van ‘stoppen-met-rokenprogramma’ een vereiste. Check altijd nog even bij je eigen zorgverzekeraar of en hoe deze hulpmiddelen vergoed worden.
 • Acupunctuur: Acupunctuur kan helpen om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. De acupuncturist plaats meerdere naaldjes in bijvoorbeeld je oorschelp. Hierdoor worden bepaalde energieën gestimuleerd of afgeremd. Sommige verzekeraars vergoeden zulke behandelingen in een aanvullend pakket. Neem ook in dit geval eerst even contact op met je zorgverzekeraar. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Een paar extra tips

Ten slotte geven we je graag nog een paar bruikbare tips mee om het je allemaal nog wat gemakkelijker te maken:

 • Zorg dat alles wat met roken te maken heeft uit huis, of in ieder geval uit de buurt is. Sigaretten en asbak, verwijder alles.
 • Probeer tijdens de eerste weken alcohol en cafeïne zoveel mogelijk te mijden. Alcohol en cafeïne doen de trek in een sigaret namelijk toenemen.
 • Zorg dat je omgeving op de hoogte is van je poging tot stoppen. Zo brengen zij je ook niet stiekem in de verleiding, maar kunnen ze je juist steunen.
 • Zorg dat je altijd voldoende te doen hebt. Op momenten waarop je niks te doen hebt, is de verleiding groot om toch even een sigaretje op te steken. Ga lekker sporten, een rondje wandelen, poetsen of neem in plaats van een sigaretje een stukje fruitje, een kopje thee of iets dergelijks.
10 Reacties
 1. Eric Eric

  ik wil stoppen

  1. Christel Christel

   Doe het dan. En geen excuses meer. Leer evt uit eerdere stoppogingen. En ga ervoor is mij ook gelukt na 36 jaar gerookt te hebben. Als je echt wil doe je het anders zoek je excuses. Succes

 2. Mariet verblackt Mariet verblackt

  Ik wil z graag stoppen

 3. Margarita Margarita

  Ik wil zo graag stoppen !!! Ben zo vaak ziek en heb Copd ect , heb echt een steuntje in de rug nodig en met zijn allen een gezondere toekomst opbouwen !!

  1. Christel Christel

   Margarita,,
   Met copd en dan nog roken pppffff je tekent je doodvonnis. Ik heb stembandkanker gehad in 2014 en heb 4 jaar vele mislukte stoppogingen gehad. En nu eindelijk is de knop om bij me . Heb geleerd uit mijn excuses en ken mijn valkuilen nu. Doe het voor jezelf . Succes

 4. Sophiepisters Sophiepisters

  Heb al verschillende pogingen gedaan ook dit jaar met pleisters maar ben er zo ziek van geworden dat ik weer 4 sigaretten pd rook ook tegen stress moet 2 operaties ondergaan en ben diabetici

  1. Christel Christel

   Dan heb je waarschijnlijk een nicotine vergiftiging. Dan moet je een lichtere stap proberen. Ik ben bij stap 1 begonnen en rookte heel veel dus werkt geweldig nu nog 4 weken en dan naar stap 2. Niet opgeven

  2. Christel Christel

   Allemaal excuses. Heb ook oooo zo veel verzonnen en excuses gemaakt. Stoppen met roken heeft niks met andere zaken te maken ben ik nu na 4 jaar achter. Leer eniet maak keuzes. Maar hou je zelf niet voor de gek

 5. Sophiepisters Sophiepisters

  Heb al verschillende pogingen gedaan ook dit jaar met pleisters maar ben er zo ziek van geworden dat ik weer 4 sigaretten pd rook ook tegen stress moet 2 operaties ondergaan en ben diabetici

 6. Christel Christel

  Ik ben net gestopt op 24 september 2018. Heb er 4 jaar over gedaan om eindelijk op dit punt te komen. Had stembandkanker in 2014 verschillende pogingen mislukte. Maar nu weet ik waarom. Je hebt die mislukkingen nodig om van te leren en een betere kijk in je zelf te krijgen. Nu weet ik mijn valkuilen en de echte reden om te stoppen met roken. Ieder maak je fouten maar leer ervan en dan komt het goed en zeg je zoals ik nu gedaan met excuses zoeken gewoon doen. En voel me na 2 weken al stukken beter

Reageer ook op dit artikel