Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 5 minuten
Moeite om voldoende groente en fruit binnen te krijgen? Heb je weinig tijd, maar wil je wel op de gezonde tour? Een smoothie is dan een prima optie. Hoe je zowel gezonde als lekkere smoothies maakt, daar lees je hier alles over! Lees het artikel

Van spinazie tot banaan; met een gezonde én lekkere smoothie kun je er tegenaan!

Leestijd: 5 minuten
Voor veel mensen maken smoothies regelmatig onderdeel uit van hun eetpatroon. We maken ze zelf thuis, bestellen ze in lunchtentjes of kopen kant-en-klare varianten in supermarkten of bij kiosken. Het lijkt de ideale manier te zijn om snel veel vitaminen binnen te krijgen, ook als je onderweg bent. Maar zijn smoothies eigenlijk wel zo gezond, of zijn er ook minder gezonde varianten? En hoe maak je dan de juiste keuze? Hieronder vind je alles wat je moet weten over smoothies.

De basis 

smoothie

De basis van een smoothie bestaat uit gepureerde groente- en fruitsoorten. Deze basis kan worden verdund met water, ijs, melk of yoghurt en eventueel worden aangevuld met ingrediënten zoals noten, pitten, granen, kokosrasp, tarwegras, honing, gedroogd fruit, munt, gember of kaneel. Je kunt er eindeloos mee variëren en tot heerlijke smaakcombinaties komen, het internet staat dan ook bomvol recepten voor groene smoothies, kruiden smoothies, gezonde en dieet smoothies. Maar of ze nu echt zo gezond zijn, daarover zijn de meningen enigszins verdeeld.

Suikers en vezels

Volgens het Diabetes Fonds bijvoorbeeld zijn smoothies niet per definitie gezond of ongezond, maar hangt het af van de ingrediënten in de smoothie en de manier waarop hij gemaakt is. Pureer je groenten en fruit in een blender, dan behoud je meer vezels dan wanneer je een sapcentrifuge gebruikt. Toch raak je ook van het drinken van een smoothie minder snel verzadigd dan wanneer je diezelfde groenten en fruit zou opeten. Er gaan namelijk wel vezels verloren door het pureren en doordat je niet hoeft te kauwen op je smoothie ben je minder snel verzadigd.

Ook het Voedingscentrum is kritisch en benadrukt dat er vaak veel suikers in een smoothie zitten. In een glas fruit smoothie van 250 milliliter zitten algauw zeven suikerklontjes! Bovendien is nog niet aangetoond dat de gezondheidseffecten van smoothies hetzelfde zijn als voor los fruit. Er zitten dan misschien wel veel vezels, vitaminen en mineralen in smoothies, maar die krijg je ook voldoende binnen wanneer je twee porties fruit en 250 gram groente per dag eet. Het advies van het voedingscentrum is dan ook om groente en fruit gewoon te eten en niet te drinken.

Vitaminen en mineralen

Toch is het zonde om nu meteen te denken dat het ongezond is om smoothies te drinken. Smoothies waar alleen fruit in zit zijn dan misschien bronnen van suikers, maar wanneer je als stelregel voor een gezonde smoothie neemt om er meer groenten dan fruit in te doen, dan is het al een heel ander verhaal. Bovendien kun je veel gezonde ingrediënten toevoegen, denk aan een algenpoeder als spirulina, gezonde noten en zaden of verse kruiden zoals munt of gember. Wanneer je zelf je smoothie maakt, heb je dus heel erg zelf in de hand hoe gezond je smoothie is. Het beste kun je je verdiepen in de eigenschappen van de ingrediënten die je wilt gebruiken, om zo tot een lekkere en gezonde combinatie te komen. Wanneer je kant-en-klare smoothies koopt is dit natuurlijk lastiger. Kijk dan goed naar het etiket voor de hoeveelheid suikers en de ingrediënten van de smoothie.

Smoothies zijn hoe dan ook een uitkomst voor mensen die normaal moeite hebben met het eten van groente en fruit. De drankjes zijn dan een leuke en lekkere manier zijn om toch voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Ook veel kinderen die normaal gruwelen van spinazie of broccoli, lusten deze groenten wel als ze verwerkt zijn in een smoothie met bijvoorbeeld appel of sinaasappel om te smaak wat te verdoezelen.

Benieuwd naar smoothierecepten? Sla dan voordelig je receptenboek in bij Bookspot. Keuze genoeg!

Praktische tips

Als je regelmatig zelf smoothies maakt, wil je natuurlijk weten hoe je ze het beste kunt maken en bewaren. Allereerst is een goede blender heel belangrijk. Die heeft namelijk genoeg energie om harde stukken groenten, noten, ijs en diepvriesfruit te blenden. Bovendien zou een sterke blender, volgens voedingsexperts, de celwandstructuren in groenten en fruit beter openen, waardoor er meer voedingsstoffen vrijkomen.

Heb je een nieuwe blender nodig? Bij Blokker vind je ze in diverse prijsklassen, dus snuffel hier eens rond.

Het is verder goed om te weten dat er qua gezondheid praktisch geen verschil is tussen ingevroren of verse groenten en fruit. Zo kun je handig gebruik maken van aanbiedingen in de supermarkt door een grotere portie kopen en een deel in te vriezen. Het is ook juist lekker om bijvoorbeeld stukken banaan in te vriezen en er heerlijk ijskoude smoothies mee te maken! Je kunt je smoothie het beste zo snel mogelijk na het maken drinken, maar je kunt ze ook goed een dag of twee bewaren in de koelkast mits ze in een schone, afgesloten verpakking bewaard worden.

Smoothies maken is heel eenvoudig en iedereen kan het. Laat je dus niet ontmoedigen en ga vandaag nog aan de slag met je blender en een lekker combinatie van groente en fruit. Zo geniet jij binnen de kortste keren van je eigen, overheerlijke smoothie creaties!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Ken jij nog een geweldig smoothie recept dat je met andere lezers wilt delen? Plaats jouw recept hier onder dit artikel! Wij zijn benieuwd.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel