Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 5 minuten
Het is zomer en het kwik zal nu meer dan eens boven de 25 graden uitstijgen. Warm! En dat betekent zweten geblazen. Wil jij niet met klotsende oksels en stinkvoeten de zomer door? Lees snel verder en ontdek hier hoe je jouw zweetproductie enigszins mindert en fris voor de dag komt! Lees het artikel

Zomer zonder klotsende zweetoksels; zo blijf je fris!

Leestijd: 5 minuten
We hebben het er niet graag over, maar we hebben er allemaal wel eens last van: zweet. Vooral in de zomer kun je er door de hitte veel last van hebben en dat is natuurlijk niet altijd prettig. Gelukkig zijn er veel manieren en handige trucs om minder last te hebben van (overmatig) zweten. Ontdek in dit artikel hoe je ervoor zorgt dat je minder zweet, hoe je zweetvlekken uit je kleding krijgt en hoe je zweetvoeten kunt voorkomen. Lees verder en kijk welke tips jij kunt toepassen!

Bloed, zweet en tranen

Iedereen zweet elke dag, al zijn er mensen die meer zweten dan anderen of zelfs overmatig zweten. Gemiddeld zweten we ongeveer een liter vocht per dag, vandaar dat we minimaal een liter per dag moeten drinken (het liefst zelfs meer), om uitdroging te voorkomen. Per persoon hebben we tussen de twee tot vijf miljoen zweetklieren, al hebben vrouwen er meer dan mannen. De zweetklieren van mannen produceren wel meer en sneller zweet dan die van vrouwen. Zweten is belangrijk omdat het onze lichaamstemperatuur op peil houdt en omdat geur die via zweten vrijkomt een communicatiebron is die een belangrijke rol speelt bij de aantrekkingskracht tussen mensen.

Tips om zweten te voorkomen

Als je last hebt van overmatig zweten, wil je daar natuurlijk wel graag iets aan doen. Soms is er een medische oorzaak en kun je er weinig doen, maar zweten kan ook een niet-medische oorzaak hebben.

De consumptie van veel koffie en alcohol zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer gaat zweten, omdat je lichaamstemperatuur stijgt door het drinken van deze dranken.
Je lichaam heeft dan de neiging om zichzelf te koelen door het uitscheiden van zweet. Ook roken zorgt voor een verhoogde bloeddruk en dus een hoge lichaamstemperatuur. Door te minderen met koffie, alcohol en sigaretten kun je dus al veel minder gaan zweten.

Stress is een andere belangrijke oorzaak van overmatig zweten, omdat je lichaamstemperatuur in een stresssituatie stijgt en je lichaam dus reageert door te gaan koelen.

De behandeling van overmatig zweten

Natuurlijk kun je zweten niet volledig voorkomen, want het is nu eenmaal een noodzakelijke functie van ons lichaam. Maar mocht je toch hinder ondervinden van bijvoorbeeld de geur van zweet, zijn er gelukkig veel manieren en middelen die je kunt inzetten.

Ten eerste is het belangrijk om jezelf regelmatig te wassen en daarbij niet teveel zeep te gebruiken.
Als je zeep gebruikt, neem dan bij voorkeur een PH-neutrale variant. Je gaat niet minder zweten door het wassen, maar het voorkomt in ieder geval dat je zweet door bacteriën worden omgezet in geurstoffen.

Draag verder luchtige, goed ventilerende kleding, bijvoorbeeld van katoen, zodat zweet makkelijker kan verdampen. Natuurlijk kun je een deodorant gebruiken, maar dit werkt slechts op een droge en schone huid. En alleen als het antitranspiratiemiddelen zoals aluminiumzouten bevat, vermindert het tijdelijk het zweten op die plek van de huid.

Er zijn via de huisarts ook crèmes met aluminiumzouten verkrijgbaar, indien je echt last hebt van overmatig zweten. Huismiddeltjes zoals citroen, azijn en zuiveringszout kunnen nare geurtjes ook flink verminderen. Azijn werkt trouwens ook goed bij het verwijderen van zweetvlekken in je kleding. Laat je kleding een nachtje weken in azijn en was ze daarna gewoon mee. Je kunt je kleding ook inspuiten met het glansspoelmiddel dat je normaal voor je vaatwasser gebruikt, voordat je de kleding uitwast.

Nog een manier om zweetvlekken te voorkomen in je kleding is door het dragen van zogenoemde okselpads. De okselpads absorberen transpiratievocht waardoor je kleding fris blijft. Bestel hier bij Drogisterij.net je okselpads al vanaf €3,65.

Eerste hulp bij zweetvoeten

Bij zweetvoeten is de belangrijkste remedie het schoon en droog houden van je voeten. Was je voeten één keer per dag, verwijder alle zeepresten, maak je voeten goed droog en trek schone sokken aan. Omdat bacteriën zich vermeerderen bij lage temperaturen, is het belangrijk om je sokken op minimaal 60 graden uit te wassen. Als je last blijft houden van zweetvoeten, maak dan regelmatig een voetenbadje van warm water en zwarte thee (ongeveer vier zakjes). Hierdoor vermindert de groei van bacteriën en vernauwen de poriën van je voeten zich, waardoor je minder last hebt van zweetvoeten. In plaats van thee, kun je ook een scheut azijn in het voetbad doen.

Een zweetgeur in je schoenen kun je verwijderen door je schoenen een nachtje in de vriezer te leggen, of een nacht soda in je schoenen te leggen. Sommige schoenen, zoals bijvoorbeeld sneakers of stoffen ballerina’s, kunnen zelfs in de wasmachine.

Het beste kun je natuurlijk proberen om de zweetgeur in je schoenen te voorkomen. Dit doe je door te kiezen voor schoenen en sokken die van natuurlijke, ademende materialen gemaakt zijn, zoals katoen, wol of bamboe. Verder is het belangrijk om dagelijks van schoenen te wisselen, zodat je schoenen tussendoor kunnen luchten en drogen. Hopelijk hebben deze tips je op weg kunnen en heb jij deze zomer een stuk minder last van nare zweetgeurtjes!

Met deze geurremmende sokken van HEMA, gemaakt van bamboeviscose, zit je deze zomer wel goed. Zeg maar dag tegen stinkvoeten! Bovendien zitten ze nog eens super comfortabel ook. Waar wacht je nog op? Snel bestellen!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog een tip om bijvoorbeeld van zweetschoenen of zweetvlekken in kleding af te komen? Deel het met ons in een reactie hieronder. Wij zijn benieuwd.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel