Mode & Verzorging / Kleding Leestijd: 4 minuten
Energie besparen is een belangrijk thema, we hebben immers maar één aardbol. Op 10 februari is weer Warmetruiendag, een dag die in het teken staat van energie en CO2 besparen. In dit artikel lees je hoe je je voorbereidt op deze dag, waarop we de verwarming een graadje lager zetten. Lees het artikel

Zo bereid jij je voor op Warmetruiendag 2017: Doe je mee?

Leestijd: 4 minuten

Een versterkt broeikaseffect, opwarming van de aarde, verandering van het klimaat, smelten van de ijskappen en stijgen van de zeespiegel; van het één komt het ander. Het zijn stuk voor stuk gevolgen van het feit dat wij aardbewoners massaal energie verbruiken en hiermee gigantische hoeveelheden CO2 uitstoten. Hoe klein ons eigen kikkerlandje dan mag zijn, ook wij maken ons schuldig aan heel wat energieverspilling per jaar. Hoog tijd om hier een stokje voor te steken. Klimaatverbond Nederland en

groene energieleverancier Green Choice kwamen met een leuk en succesvol idee: Warmetruiendag!

Op 10 februari is het weer zover: de 11e editie van Warmetruiendag. Op deze dag zetten we met z’n allen de verwarming een graadje lager en trekken we een lekker dikke trui aan. Je bespaart al 6% energie -en dus 6% CO2- per graad! Het is een kleine moeite en het maakt een groot verschil. Onder het motto ‘’de groenste energie is de energie die je niet gebruikt’’ ga je deze dag samen met ruim 80.000 andere Nederlanders energieverspilling te lijf. Doe je mee?

Mocht je al overtuigd zijn, dan kun je wellicht wel wat tips gebruiken om deze dag zo comfortabel mogelijk te maken. Niemand heeft immers zin om kou te lijden. Lees snel verder en ontdek hoe jij je zo goed mogelijk voorbereid.

Shop ‘till you drop!

Warmetruiendag is een ontzettend goed excuus voor een flinke shopsessie. Ga lekker een dagje winkelen samen met een vriend of vriendin en scoor een nieuwe wintergarderobe. Comfy sweaters, coltruien, wollen vesten, joggingbroeken, sjaals, mutsen, wanten... Een geschikte outfit voor warmetruiendag is natuurlijk ook goed voor de rest van de winter. Die is momenteel al behoorlijk streng, dus wat extra warme kleding kan geen kwaad! Deze voordelig scoren? Ga dan eens shoppen bij Zalando of HEMA.

Zo houd je het warm in huis

Ben jij thuis op Warmetruiendag? Dan heb je de touwtjes zelf in handen. Draai de verwarming een graadje lager en de voorbereiding kan beginnen! Trek eerst maar eens je warme, winterse outfit aan en vervang sokken door sloffen of schoenen. Loop zeker niet op blote voeten, want via je voeten – en blote lichaamsdelen in het algemeen – gaat veel warmte verloren waardoor je het sneller koud krijgt. Vervolgens sluit  je alle deuren in huis, zodat zo min mogelijk warmte weg kan glippen. Probeer niet te veel stil te zitten, maar ga bijvoorbeeld een grote schoonmaak in huis houden (die je waarschijnlijk toch al een tijdje uitstelt). Deze dag is de uitgelezen kans daarvoor; je blijft actief en dus warm.
Tussendoortje? Ga voor warme dranken zoals thee of koffie, of maak een lekker soepje klaar. Voor wat extra warmte én sfeer steek je een paar kaarsjes aan. Weinig moeite, groot effect.

Ga je op Warmetruiendag werken? Naar school? De stad in? Dan is het al een stuk makkelijker om thuis energie te besparen. Zet de verwarming uit of heel laag en sluit wederom alle deuren goed. Schijnt de zon? Gooi dan gerust de gordijnen open en profiteer van ‘gratis warmte’ door het zonlicht. Als je ’s avonds weer thuiskomt kun je lekker met een deken op de bank gaan zitten, kaarsjes aan, kop thee erbij en genieten maar! Je zult niets merken van dat graadje minder.

Voor meer tips kijk je ook even op www.warmetruiendag.nl. Hier ontdek je hoe je je thermostaat slim instelt zodat je minder energie verbruikt en zet je een businesscase op voor Warmetruiendag op het werk. Ook kun je hier jouw #lievelingstrui delen. Lijkt het je wel wat om zelf een trui te breien? Alle ins en outs hierover vind je onder het kopje ‘Brei mee’. Je kunt zelfs je eigen actie starten op de website, dus heb jij een leuk idee? Schroom niet om ‘m te delen!

Met deze tips wordt het een eitje om Warmetruiendag te doorstaan. Een kleine noot: het heeft natuurlijk weinig zin om de verwarming één dag laag te zetten, om vervolgens de andere 364 dagen nergens rekening mee te houden. Verstandig omgaan met energie is altijd belangrijk. Niet alleen het milieu, ook je portemonnee zal je dankbaar zijn! Zo’n kleine verandering als de verwarming een graadje omlaag scheelt zomaar honderd euro op je energierekening. Dat is de moeite waard, toch?

Meer lezen over energie besparen? Lees ook het artikel over energie besparen in huis!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe bespaar jij energie op Warmetruiendag?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel