Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
Energie besparen is een veelbesproken thema, maar wist je dat je met een paar kleine aanpassingen al veel bespaart? In dit artikel ontdek tips & tricks om dit te doen! Lees het artikel

Eenvoudig energie besparen in huis: tips & tricks

Leestijd: 4 minuten

Wanneer de jaarlijkse energierekening weer op de deurmat valt, maakt je hart wellicht een sprongetje. Valt het mee, valt het tegen…? Het hoort nu eenmaal bij de vaste lasten, maar de hoogte ervan heb je zelf in de hand. Of je nu krap bij kas zit of simpelweg vindt dat de rekening wel wat minder kan… Het is tijd om te besparen op energie in huis! Wij helpen je alvast een eindje op weg met een aantal tips en tricks die jij makkelijk en snel kunt toepassen.

Doordacht wassen en drogen

Op de wasmachine en de droger kun je flink besparen, mits je het slim aanpakt. Het begint al bij de aanschaf ervan, waarbij oog voor detail van belang is. Heb jij wel naar het energielabel gekeken toen je deze apparaten kocht? Een A+++ variant scheelt je op de lange termijn zomaar honderden euro’s. Zo’n energiezuinig apparaat verdient zichzelf dus als het ware terug.

Energiebesparend wassen doe je in een handomdraai. Begin maar eens met het volledig vullen van de wastrommel; kleine wasjes zijn verleden tijd. Witte was, zwarte was, bonte was… Je wast ze gemakkelijk bij elkaar door er een ‘kleurdoekje’ toe te voegen. Was tot slot op een iets lagere temperatuur dan normaal. Je was is nog net zo brandschoon én je bespaart energie.

Het bezuinigen op de droger begint met de frequentie van het gebruik ervan. Gebruik de droger alleen als het echt nodig is en hang de was zoveel mogelijk binnen of buiten op. Daarnaast hoef je de was die je strijkt niet zo lang te laten drogen; kleding strijken gaat namelijk beter als het nog wat vochtig is. Zo bespaar je op je droger én strijkijzer: win-winsituatie!

Besparen op je energierekening? Vul je postcode in en ontdek de goedkoopste opties!

Met de  juiste verlichting naar een lagere factuur

Wist je dat een traditionele gloeilamp ruim 5 keer meer energie verbruikt dan een spaarlamp en verschillende ledlampen? Het is dus zeker de moeite waard om eens na te gaan waar in huis deze energievreters zich nog verstoppen. Halogeenverlichting staat ongeveer gelijk aan een gloeilamp qua energieverbruik en kun je dus ook beter vermijden. Maak er verder een gewoonte van om het licht uit te zetten als je een ruimte verlaat en zet lampen ook niet onnodig aan. Gooi in de plaats de gordijnen open; daglicht is er niet voor niets.

Douchen: hoe korter, hoe beter

Ben jij dol op een warme douche en sta jij er vaak een dik kwartier onder? Denk bij de volgende douchebeurt toch twee keer na… Een normale douchekop gebruikt 12,5 liter per minuut. Met een ruim kwartier douchen verbruik je dus bijna 200 liter water. Dan hebben we nog geen woord vuilgemaakt aan het gasverbruik. Korter douchen is dus de boodschap!

Verder laat je het water beter alleen lopen als het écht nodig is. Het uitdraaien van de kraan voor inzepen en scheren is een kleine moeite. Mocht je van plan zijn om een nieuwe douchekop aan te schaffen, kies dan voor een waterbesparende variant. Ga je doordeweeks wel eens sporten? Douche dan achteraf daar als de mogelijkheid er is. Alle kleine beetjes helpen!

Een graadje minder zonder kou te lijden

Nu het volop winter is, ben je waarschijnlijk geneigd om de verwarming thuis op volle toeren te laten draaien. Hier valt echter ook een hoop te bezuinigen, zonder dat jij kou hoeft te lijden. Begin maar eens met de verwarming uitzetten in ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt. Het toilet, de garage, de hobbykamer… We noemen maar wat. ’s Nachts kun je de verwarming zelfs helemaal uit of heel laag zetten; je ligt immers onder een warme deken.

Als je verder een wat dikkere trui aantrekt, warme sloffen draagt in plaats van sokken en een paar dekentjes op de bank legt voor ’s avonds, kan de verwarming ook een graadje omlaag. Geloof het of niet, maar op jaarbasis scheelt dat ene graadje zomaar honderd euro!

Er valt natuurlijk ook nog een hoop te besparen op keukenapparaten. Welke kookplaat is nu het zuinigst en hoe ga je zo efficiënt mogelijk met je koelkast om? Dat lees je allemaal in het artikel ’Bespaar op keukentoestellen: energiezuinig koken & koelen’.

Volg je deze tips op, dan ben je goed op weg naar een lagere energiefactuur! 

Lijkt het jou trouwens wel wat om een EnergieCadeauXL naar keuze te winnen? Doe dan mee met de winactie van Nuon! Deze energieleverancier geeft maar liefst 14 prijzen weg. Van megakorting op zonnepanelen tot gratis elektronica: jij mag kiezen. 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat is jouw ultieme bespaartip voor energie?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel