Lan
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Verandering is zo’n beetje de enige constante in onze hedendaagse samenleving en dit geldt zeker ook voor kantooromgevingen. Zo af en toe zie je nog wel eens beelden langskomen van bijvoorbeeld de oude, muffe kantoren uit de jaren 50 die in letterlijk niets meer lijken op waar we nu werken. We bekijken de belangrijkste kenmerken van de moderne werkplek. Lees het artikel

Het kantoor anno 2019

Leestijd: 3 minuten

Flexibel

De tijd dat iedereen een vaste plek had op kantoor is bij veel bedrijven inmiddels wel voorbij. Het toverwoord vandaag de dag is de flexibele werkplek, waarbij meerdere mensen gebruik kunnen maken van één werkplek. Dit bespaart heel wat kantoorruimte omdat er altijd wel afwezigen zijn en je toe kunt met minder werkplekken dan het totaal aantal werknemers. Als je ook nog eens computers deelt, kan dat ook flink schelen in de automatiseringskosten.

Maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Vaak wordt het gebrek aan privacy genoemd en ook het feit dat de werkplek minder persoonlijk is, wordt vaak als minder prettig ervaren. Tenslotte moet je natuurlijk ook zorgen dat iedereen ongeacht de werkplek toegang heeft tot zijn of haar programma’s en bestanden. Gelukkig zijn daarvoor inmiddels heel goede (Cloud-)oplossingen voor handen.

Ook in opkomst vanwege de kostenbesparingen en het gebruiksgemak: BYOD oftewel Bring Your Own Device. Hierbij wordt medewerkers verzocht hun privé-laptop of –smartphone voor het werk te gebruiken. Dit scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten, maar heeft ook als voordeel dat iemand kan werken op een device waar hij of zij helemaal vertrouwd mee is.

Ergonomisch

Modern of niet, bij bureauwerk brengt men vaak vele uren per dag achter een bureau door en omdat daarbij vervelende gezondheidsklachten altijd op de loer liggen is een ergonomisch verantwoorde stoel/bureau-combinatie dan ook onontbeerlijk. Waar dit allemaal aan moet voldoen is zelfs vastgelegd in verschillende ARBO-regels. Zo geldt voor het bureau onder andere:

  1. Het bureau dient in hoogte verstelbaar te zijn en dus aangepast kunnen worden aan de lengte van de gebruiker;
  2. De hoogte moet kunnen worden ingesteld tussen de 62 tot 82 cm boven de vloer;
  3. Het werkblad moet minimaal 129,9 cm breed en 80 cm diep zijn;
  4. Het bureaublad mag niet hinderlijk spiegelen.
Ook voor een ergonomisch verantwoorde bureaustoel zijn heel wat zaken vastgelegd. Zo moeten deze voorzien zijn van:
  1. Een in hoogte instelbare rugleuning;
  2. Een in hoogte instelbare zitting;
  3. Instelbaar armleuningen;
  4. Een in diepte instelbaar zitvlak;
  5. Een instelbare kanteldruk.
Dit zal allemaal best een behoorlijke investering vergen, maar het is de moeite waard om te voorkomen dat een deel van het personeel vaak thuiszit met lichamelijke ongemakken.

Werkomgeving

Het laatste kenmerk van het moderne kantoor dat we hier willen aanstippen is de aankleding van de werkomgeving. Ook dat kan een grote bijdrage leveren aan een fijne, productieve werkplek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanwezig zijn van voldoende daglicht; hoe meer dat aanwezig is in het kantoor, hoe beter iedereen zal werken. Een absolute must voor creativiteit en productiviteit op de werkvloer.

En wat dacht je van planten in de ruimte? Wat je steeds vaker ziet in kantoren is een zogenoemde groenwand. Hiermee breng je een stukje natuur naar binnen en de planten zorgen direct voor meer zuurstof in de ruimte en het zuiveren van de lucht. Maar natuurlijk ziet het er gewoon fijn uit! Zorg dan wel ook voor efficiënte en mooie werkverlichting en sfeerverlichting waarbij TL-balken inmiddels natuurlijk uit den boze zijn!

En tenslotte: breng wat kleur aan! De basis van een moderne kantoorinrichting kan heel neutraal worden gehouden met onder andere grijs- en wittinten, maar een gekleurde wand en/of gekleurde meubels kunnen het kantoor een bijzonder persoonlijk tintje geven waar het fijn werken is!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Ben jij tevreden met jouw huidige kantoor? Wij vertellen je hoe een kantoor anno 2019 zou moeten zijn!    Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel