Thuis / Binnen Leestijd: 4 minuten
Als je gezondheid vanwege je leeftijd langzaamaan achteruit gaat, kan thuis blijven wonen soms een hele uitdaging worden. Vroeger betekende dat vaak een ongewilde verhuizing. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel goedkope hulpmiddelen die langer thuis blijven wonen heel goed mogelijk maken. Zelfs voor het traplopen is een goede oplossing! Lees het artikel

Voordelig tot op hoge leeftijd thuis wonen: dat doe je zo!

Leestijd: 4 minuten

Ouderdomsklachten sluipen vaak langzaam je leven binnen. De eerste klachten dienen zich aan door wat sneller buiten adem te raken, lastiger kunnen bukken of pijn in de gewrichten. Ook een (chronische) ziekte kan ervoor zorgen dat handelingen die je normaal gesproken zonder erover na te denken thuis uitvoerde, problematisch worden. Als deze klachten verder verergeren, dan wordt vaak overwogen om te verhuizen naar een gelijkvloerse woning, terwijl je liever juist heel graag in de vertrouwde omgeving wil blijven. Oplossingen om langer thuis te blijven wonen blijken vaak duur, waardoor een verhuizing regelmatig goedkoper uitvalt. Dankzij moderne technologieën en voordelige hulpmiddelen kan een verhuizing gelukkig meestal voorkomen worden.

Vermijd handelingen die klachten veroorzaken of verergeren

“Hee, als ik dit doe, voel ik daar pijn!”, waarna iemand als antwoord krijgt: “Doe dat dan gewoon niet!”. Heb je een dergelijk gesprek ook weleens opgevangen? Het is meteen de strekking van dit verhaal. Heb je last van je knie? Voorkom simpelweg de handelingen die pijn in je knie veroorzaken. Als je pijn hebt bij het bukken, probeer dan het bukken zoveel mogelijk te voorkomen. Dat kan op een goedkope manier, door je onderste schappen in kasten niet meer te gebruiken, of de planken te vervangen door lades zodat je minder ver hoeft te reiken. Ga voor jezelf na welke handelingen in huis pijnlijk zijn of veel moeite kosten en probeer er een eenvoudige oplossing voor te zoeken, zodat je deze beweging niet meer hoeft te maken.

Er zijn daarnaast veel goedkope hulpmiddelen die het leven met gezondheidsklachten of pijn aanzienlijk kunnen verlichten. Denk hierbij aan het plaatsen van een in de hoogte verstelbare douchekop, een douchekrukje, een verhoogde toiletzitting of een verlengde schoenlepel voor het aantrekken van schoenen. Voor ieder lichamelijk ongemak is meestal wel een goedkope oplossing te vinden.

Voorkom vallen en verklein het risico op ongelukken

Een val kan grote gevolgen hebben, zeker op het moment dat je ouder wordt. De botdichtheid neemt af en er is daardoor minder kracht nodig om een heup, been of arm te breken. Hoe ouder je wordt, des te sneller je dus iets breekt.

Natte ruimtes zoals de badkamer worden daarom voorzien van antislipmatten of een antislipvloer, drempels worden zoveel mogelijk weggenomen en losliggende snoeren verwijderd. Ook kan het aanschaffen van fellere verlichting een goede preventieve oplossing zijn. Als je immers ziet waar je loopt, dan neemt het risico op vallen al aanzienlijk af. Kranen worden vervangen door thermostatische varianten, die een instelbare maximumtemperatuur hebben. Hier wordt verbranding mee voorkomen. Indien het budget het toelaat is koken op inductie in plaats van gas of een hete elektrische kookplaat een aanrader.

 

Een goedkope traplift kopen

Als ook traplopen problematisch wordt, is de aanschaf van een traplift soms de enige oplossing. Tot voor kort betekende dat een uitgave waarvoor diep in de buidel getast moest worden. De tijd dat een traplift tot wel 10.000 euro of meer moest kosten is gelukkig voorbij. Het geheim? Volledig gereviseerde gebruikte trapliften. Zo’n tweedehands traplift is vaak nog maar enkele jaren oud, zo goed als nieuw en al verkrijgbaar vanaf slechts 1.690 euro! In een woning waarbij de bovenverdieping niet meer bereikbaar is,  is een traplift kopen een goede uitkomst. Ook een gebruikte traplift brengt je probleemloos naar boven en beneden en vermindert bovendien het risico op een onaangename val.

Zo zie je maar, heel wat makkelijke tips voorkomen al heel wat ongemakken. 

Dit artikel werd geschreven door Thomas Perik. Als medeoprichter van het het digitale platform langerthuisinhuis.nl vindt hij het belangrijk om het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken om tot op hoge leeftijd in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Het liefst door middel van betaalbare en ook duurzame  oplossingen, zoals het installeren van gebruikte trapliften en het nemen van preventieve maatregelen die vallen helpen voorkomen. Hij volgt technologische ontwikkelingen op het gebied van e-health, domotica en robotica op de voet.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog meer tips om hieraan toe te voegen? Deel ze met ons!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel