Joost
Thuis / Energie Leestijd: 3 minuten
Het lijkt erop dat het vanaf 2021 niet meer mogelijk zal zijn om een cv-ketel te plaatsen, deze wordt vervangen door de hybride warmtepomp. Het plaatsen hiervan is echter allesbehalve goedkoop, moet je je hier zorgen over maken? We leggen het je uit. Lees het artikel

Geen cv-ketel meer vanaf 2021, moet ik me zorgen maken?

Leestijd: 3 minuten

Woensdag 28 maart 2018 werd aangekondigd dat de traditionele cv-ketel vanaf 2021 vervangen zal worden door de duurzamere warmtepomp. Een nieuwe cv-ketel aanschaffen en plaatsen zou hiermee niet meer mogelijk zijn. Moet je je echter al zorgen maken over hoge kosten door deze verandering?

Nog niet definitief

Het manifest is nog niet definitief aangenomen door de Tweede Kamer. De kans dat dit gaat gebeuren, is echter vrij groot. Het grootste gedeelte van de Tweede Kamer lijkt voor te zijn en het wordt daarnaast breed gedragen door instanties als Greenpeace, Essent, GasUnie en UNETO-VNI.

Waarom?

Radiatorkraan met hand

Nederland moet een flinke slag maken om de CO2-uitstoot in te perken, zodat ons land voldoet aan het nieuwe Klimaatakkoord van Parijs. Door vanaf 2021 ongeveer 350.000 cv-ketels per jaar te vervangen door hybride warmtepompen, zou er jaarlijks ongeveer 35% procent aan CO2-uitstoot bespaard worden. Gebouwen gaan hierdoor namelijk veel minder gas verbruiken. Tot 2030 zou dit ongeveer een derde zijn van de totale hoeveelheid CO2-uitstoot die Nederland moet besparen om te voldoen aan de eisen.

Daar komt nog eens bij dat het gas dat cv-ketels gebruiken uit Groningen komt. Zoals bekend zorgt dit echter voor veel problemen in de noordelijke provincie, zoals aardbevingen en schade aan gebouwen en huizen. Ook die problemen zouden door deze maatregel voor een groot deel gereduceerd worden. 

Wat kost het?

Het vervangen van je cv-ketel door een hybride warmtepomp kost momenteel ongeveer €7.000, inclusief installatie. Dat bedrag ligt aanzienlijk hoger dan een nieuwe cv-ketel. Wel zou je door het gebruik van een warmtepomp gemiddeld €240 per jaar besparen aan energiekosten.

Een voorwaarde van het manifest is dat de regeling consumenten niet tot hoge extra kosten mag verplichten. De kans is daarmee groot dat er een financiële regeling zal komen, zoals speciale subsidies, om dit te beperken.

Moet ik me zorgen maken over mijn cv-ketel?

Heb je net een nieuwe cv-ketel geplaatst, wil je binnenkort een nieuwe plaatsen of kan jouw ketel nog wel eventjes mee, maak je dan geen zorgen. Je bent niet verplicht om je ketel te vervangen terwijl deze nog niet aan vervanging toe is. De maatregel zou alleen van toepassing zijn wanneer je cv-ketel ook daadwerkelijk vervangen moet worden vanaf 2021. Vanaf dan is het dan ook simpelweg niet meer mogelijk om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

Daarnaast is het even afwachten of er een financiële regeling komt en wat deze gaat betekenen. Vooralsnog hoef je je dus nog geen zorgen te maken over hoge kosten en is het vooral de ontwikkelingen afwachten.

Je leest hier meer over voor- en nadelen van de warmtepomp.
5 Reacties
 1. Niek Niek

  Hybride warmtepomp werkt toch samen met een cv ketel wat als de cv er daniet meer is

  1. Rene Rene

   Halen we een ketel bij onze buren Duitsland of België die verkopen gewoon leuk door

 2. Jos Jos

  Minder co2 met een warmtepomp? Die werkt toch op electriciteit en dat wordt toch grotendeels opgewekt met gas en kolen centrales. Die stoten ook co2 uit, daar hoor ik niemand over. We zijn nog niet zover dat we dag en nacht wind- of zonneenergie hebben voor heel Nederland.

 3. Clemens van Druenen Clemens van Druenen

  Wat ik altijd mis bij deze “deskundigen” is de complete lijst van alternatieven. Het is de warmtepomp lobby die u wijs maakt dat dat het enige echte alternatief is. De massieve speksteenkachel staat nooit op de lijst. Waarlijk het product met de laagste CO2 uitstoot, zowel qua werking alsook in de productie...de voetafdruk..... de natuur zelf heeft hier voor gezorgd. Schone verbranding en maximaal rendement. Ja ook ik ben enigzins opportunist maar wel met een beter verhaal dan het eenzijdig randstad denken...

 4. Jan Dijkstra Jan Dijkstra

  Het is inderdaad belangrijk dat we allemaal meewerken aan duurzaamheid. Daarom snap ik dit besluit wel. Ik heb recent een zeer energiezuinige cv-ketel aangeschaft. Fijn om te lezen dat ik die niet in 2021 hoef te vervangen.

Reageer ook op dit artikel