Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
Nu het nieuws aangekondigd werd dat de puur op gas gestookte cv-ketel vanaf 2021 moet verdwijnen, is het natuurlijk zoeken naar alternatieven. De warmtepomp is een duurzaam alternatief, maar vraagt wel de nodige investering. Alle voor- en nadelen hebben we even voor je op een rij gezet. Lees het artikel

De warmtepomp: alle voor- en nadelen op een rij

Leestijd: 4 minuten

In het kader van energiezuinig leven besluiten steeds meer mensen om over te gaan op energiebesparende middelen. Zelf ben ik een groot voorstander van energiezuinig leven en doe ik er al jaren alles aan om mijn steentje bij te dragen aan het milieu. Of je dit nu doet om de toekomst van onze aarde te garanderen of om zelf op de kleintjes te letten, er zijn altijd wel manieren om zuiniger te leven. Ik ben de eigenaar van meerdere blogs, waarbij ik continu weer innovatieve ideetjes deel over het besparen van energie.

Tijdens het verbreden van mijn huidige kennis ben ik veel te weten gekomen over de warmtepomp. Deze lijkt steeds meer aan populariteit te winnen en veel mensen verwarmen hun huis nu op deze slimme manier. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zo’n warmtepomp? En wat zijn de nadelen? Is het slim om te investeren hierin?

Voordelen van de warmtepomp

Wat doet een warmtepomp?

Zoals het woord al doet vermoeden zorgt de warmtepomp voor het verwarmen van je huis. Dat is echter niet het enige waar deze pomp goed voor is. Je kan hem tevens gebruiken als boiler, als koelsysteem tijdens de warme zomerdagen en hij kan bovendien bijdragen bij het voeren van een gezonde lucht in huis of op kantoor.

De warmtepomp haalt warme van buiten (uit grondwater, buitenlucht of uit de grond) en geeft deze af aan het CV-water. Een warmtepomp komt pas echt tot zijn recht in een goed geïsoleerd huis dat beschikt over laagtemperatuursverwarming, zoals vloerverwarming. Zo haal jij het hoogste rendement uit de warmtepomp.

Warmtepomp zelf installeren?

Het wordt afgeraden om zelf te gaan sleutelen tijdens de installatie van de warmtepomp. Laat dit altijd doen door een vakkundige installateur. Als de pomp verkeerd wordt aangesloten is je rendement een stuk lager en dat zou zonde zijn.

Combineer met zonnepanelen voor het beste resultaat

Wil je het beste resultaat behalen voor je portemonnee en het milieu? Combineer dan de warmtepomp met zonnepanelen. Dit is natuurlijk een enorme investering, maar verdient zich uiteindelijk wel erg snel terug. Door middel van de warmtepomp kan je een gasloos huis creëren. Hierdoor heb je ook geen vastrecht meer op de gasaansluiting en dat in combinatie met een lage (of het totaal ontbreken van) energierekening zorgt het voor de ideale besparing.

Maak gebruik van subsidies

Vanaf vorig jaar kan je gebruik maken van een forse subsidie op de aankoop van zonnepanelen. Dat maakt de investering direct een stuk aantrekkelijker. Ook met de subsidies is de aanschaf nog steeds niet bepaald kosteloos. Zorg dat je voldoende geld gespaard hebt voor de investering of ga voor een slimme energielening. Wist je dat je door het hoge rendement meer rente ontvangt dan als je het geld simpelweg op de spaarrekening had laten staan?

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

  • Een warmtepomp is alleen maar interessant als je huis aan bepaalde eisen voldoet. Zo is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is, anders doe je alle voordelen van de warmtepomp al gelijk teniet. Als je niet aan deze eisen voldoet zal je weinig tot geen rendement behalen.
  • De kosten van een warmtepomp zijn erg hoog. Hierdoor heb je er pas echt profijt van nadat de terugverdientijd verstreken is. Daarnaast heeft ook niet iedereen zoveel geld liggen. Wil je geld lenen voor de aanschaf van een warmtepomp? Zoek dan een speciale energielening om alsnog te profiteren van verschillende voordelen.
  • In kleine woningen is er simpelweg geen ruimte voor een warmtepomp. Hierdoor is deze niet zo gauw geschikt in flats of appartementen. Wil je toch iets doen voor het milieu? Ga dan over op een energiezuinige levensstijl.

Dit artikel werd geschreven door Marco Rinck. Als jonge ondernemer is hij veel bezig met duurzaamheid en merkte hij dat het kopen van zonnepanelen of een warmtepomp voor de klant vrij lastig is. Er zijn veel verschillende merken in deze branches, echter weet de klant vaak niet wat hij koopt. Dit is vreemd omdat het merk veel invloed kan hebben op de opbrengst. Hier wil hij verandering in brengen.

1 Reactie
  1. RA Leeflang RA Leeflang

    Je kan ook simpelweg electrice platen ophangen,in Noorwegen doen ze niets anders,het is vele malen goedkoper en veel langere levensduur en veel minder materiaal en onderhoud nodig.Ze zijn ook heel makkelijk met een App te bedienen???

Reageer ook op dit artikel