Vrije Tijd / Online Leestijd: 3 minuten
Je merkt dat steeds meer zaken digitaal geregeld worden. Toch is het ook best praktisch om dingen op papier te hebben staan. Er wordt dan ook steeds meer geprint. Printen is handig, maar het levert in totaal een flink kostenplaatje op. Wist je dat een enkele bladzijde gemiddeld 15-20 eurocent kost om te printen? Het is dus best fijn als je daar op kunt besparen. Wij geven je alvast 10 tips! Lees het artikel

Van cartridges tot papier: 10 tips voor goedkoper printen ontdek je hier

Leestijd: 3 minuten

1. Laat inktpatronen navullen

Een eerste stap om te besparen op de printkosten is het besparen op cartridges. Je kunt dit doen door cartridges te laten navullen. Meestal lukt dit alleen bij een bepaald type cartridges: lang niet elke cartridge kan worden nagevuld. En bij toners van laserprinters lukt navullen niet.

2. Koop goedkope cartridges of toners

Zoals gezegd zijn cartridges en toners best duur. Het is dan ook niet zo gek dat er winkels en webshops zijn die hierbij stunten met aanbiedingen. Door goedkoop cartridges of toners te kopen, kun je heel wat besparen op inkt. Dat is toch mooi meegenomen! 

epson

3. Negeer de waarschuwing tot de inkt echt op is

De meeste printers geven al vrij snel een waarschuwing dat de inkt bijna op is. Je kunt dan natuurlijk alvast nieuwe cartridges aanschaffen. Maar… Gebruik ze pas als het printen echt niet meer gaat! Er zit namelijk nog voor heel veel pagina’s aan inkt in een cartridge als de waarschuwing komt.

4. Voordelig papier aanschaffen

Printpapier is niet zo duur. Maar er zijn wel grote verschillen in prijs. Kijk hier dus even goed naar en zoek naar het goedkoopste papier. Printerpapier is meestal van een vaste dikte van 80 grams papier. Dat betekent dat de kwaliteit dus ook heel stabiel is.

5. Print vaker dubbelzijdig

Hoewel de inkt wat duurder is dan het papier, is het toch goed om hierop te besparen. Je kunt met de meeste printers dubbelzijdig printen. Zo bespaar je de helft van het papier, wat in totaal toch best veel verschil maakt als je dat altijd doet.

6. Print in lagere kwaliteit

Vooral bij het printen van tekst staat vaak een veel te hoge kwaliteit ingesteld in de printer. Je kunt bij de printer instellingen kiezen voor ‘concept’. De print gebruikt dan 20-30% minder inkt, terwijl je het net zo goed kunt lezen.

7. Gebruik vooral zwart-wit

Cartridges en toners met zwarte inkt zijn meestal goedkoper dan gekleurde cartridges. Het is ook qua hoeveelheden inkt veel voordeliger om zwarte inkt te gebruiken. Print dus zoveel mogelijk zwart-wit en zo weinig mogelijk in kleuren.

cartridge

8. Voorkom overbodig printen

Vraag je elke keer als je print af of je dit wel nodig hebt. Het zal je verbazen hoe vaak het printen overbodig blijkt te zijn. Kom jij regelmatig al je printjes weer tegen in de papiermand? Dan weet je dat je hier beter op moet letten.

9. Werk meer digitaal

Er wordt steeds meer digitaal gewerkt. Door het gebruik van laptops en tablets kun je heel veel bestanden ook gewoon overal mee naartoe nemen. Voor een vergadering kun je bijvoorbeeld prima je tablet gebruiken en heb je geen prints nodig.

10. Print ergens anders

Soms kun je ergens anders goedkoper printen. Bijvoorbeeld als je kunt printen bij je studie of op je werk. Als je een thuisstudie doet kun je soms ook voordeliger printen. Je betaalt dan bijvoorbeeld maar 5 cent per print.

In totaal kun je heel wat geld besparen door goedkoper te printen. Door minder te printen kun je natuurlijk al heel wat kosten ontwijken. Maar ook door de benodigdheden voordeliger aan te schaffen bespaar je al heel wat. Slim printen kan meer dan 30% van de printkosten besparen. Zo kun je voordelig printen en hou je elke maand weer wat extra geld over. Mooi meegenomen toch?!

Dit artikel werd geschreven door Judith Möhlmann. Judith is zzp'er en thuiswerkende moeder. Al enkele jaren is ze schrijver van de meest uiteenlopende artikelen. Als zuinige Zeeuw is geld besparen er met de paplepel in gegoten. Het is dan ook haar grote uitdaging om zoveel mogelijk manieren te vinden om geld te besparen. Natuurlijk is het wel een voorwaarde dat het leven ook comfortabel en leuk blijft!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips om te besparen op printen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel