Thuis / Buiten Leestijd: 4 minuten
Als Nederlanders fietsen we heel wat kilometers, zo ook de middelbare scholieren. Benieuwd met welke fiets je jouw kids het beste naar de middelbare school stuurt? Lees snel verder en laat je alvast de weg op helpen! Lees het artikel

Nieuw schooljaar, nieuwe fiets: met deze tips koop je de beste tweewieler!

Leestijd: 4 minuten

Het schooljaar is alweer in zicht. Gaat een van jouw kinderen voor het eerst naar de middelbare school en is dit wel een stukje fietsen? Dan is het vaak een wijze keuze om een goede fiets aan te schaffen. Maar wat is nu een goede fiets? Waar moet je op letten en kan je een degelijke fiets  ook kopen voor een schappelijke prijs? We zochten het voor je uit.

 

De essentials 

 

Middelbare scholieren fietsen heel wat kilometers af, het aanschaffen van een goede schoolfiets is dus van belang. Ondanks dat de kids veel waarde hechten aan de looks van hun nieuwe fiets, zijn er een aantal functionele aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een schoolfiets. Denk hierbij aan de juiste framemaat, goede verlichting, een goedgekeurd slot en een sterke bagagedrager om alle schoolboeken te dragen. Staat de fiets vooral buiten gestald, let dan op dat er geen kwetsbare onderdelen loshangen.

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Hou er rekening mee dat de fietsenstallingen op de middelbare school vaak volgepropt staan en de meeste pubers hun fiets snel uit de rekken willen halen. Een grote mand of krat plaatsen op de voordrager kan hierbij voor wat problemen zorgen. Bekijk het gehele assortiment online van bijvoorbeeld Decathlon, voor een ruime keus!

Bekijk alle fietsen van Decathlon

Welk type fietsen zijn er?

Er zijn verschillende fietsen, in allerlei soorten, maten met allerlei toeters en bellen. We zetten de drie meest voorkomende fietsen voor de middelbare scholier op een rij.

Stadsfietsen

Cruiser fiets

De simpele stadsfiets is perfect voor dagelijkse, korte ritjes naar bijvoorbeeld school of de supermarkt. Deze fiets is zeer comfortabel voor korte afstanden, denk bijvoorbeeld aan de hippe omafiets. Nog zo’n trendy stadsfiets is de beach cruiser.

Toerfietsen

De toerfiets is de sportieve variant van de stadsfiets, uiterst geschikt voor lange afstanden. De toerfiets is perfect voor de recreatieve fietser, hij is licht, maar toch ook duurzaam. Deze fiets biedt je een comfortabele houding, waardoor lange afstanden goed te doen zijn.

Sportfietsen

Misschien wel de meeste sportieve fiets is, zoals de naam natuurlijk zegt, de sportfiets. Deze fiets is vooral bedoeld voor onverharde wegen, maar wordt door kids ook gebruikt voor de wat langere afstanden. Dankzij de sportieve houding die je aanneemt op de fiets, vang je weinig wind.

Framemaat fiets bepalen

Om comfortabel te kunnen fietsen mag je de maat van de fiets niet onderschatten. Het onderscheid bij volwassen fietsen zit hem in de framematen. De framemaat bepaalt de hoogte van je fiets. Het is de afstand van de trapas tot de zadelbuis van de fiets en wordt gemeten in centimeters. Je framemaat kan je zelf eenvoudig berekenen, klik hiervoor snel door naar Matrabike. Een passend framemaat voorkomt vervelende pijntjes zoals zadelpijn of rugpijn.

Bespaar met een tweedehandsfiets!

Man inspecteert fiets

Is de aanschaf van een nieuwe fiets voor jou een te grote uitgave? Kijk dan eens naar een tweedehands fiets. Als je goed oplet en belangrijke zaken niet uit het oog verliest, scoor je wellicht een mooie tweedehands deal! Let vooral op dat je geen gestolen fiets koopt. Wanneer een advertentie te mooi lijkt om waar te zijn, check je even op Stopheling.nl of de fiets niet gestolen is. Een paar andere punten waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands fiets zijn:

  • Frame: zitten er beschadigingen, zoals deukjes of scheurtjes, op het frame of hoor je gekraak als er druk op het frame komt te staan? Dan kan je deze fiets beter laten staan.
  • Banden: is het profiel helemaal afgesleten en voelt de band te glad of wordt de anti-leklaag zichtbaar? Ook deze fiets is dan niet geschikt.
  • Tandwiel: kijk of de tandwielen versleten zijn. Hoe scherper de tandwielen zijn, des te slechter de kwaliteit. Met versleten tandwielen heb je een grotere kans op een ketting die eraf gaat.
  • Remmen: zijn de remmen versleten of hebben ze beschadigingen, dan zullen ze niet meer goed werken. Probeer wat van de prijs af te krijgen!

Bij alle fietsen geldt, nieuw of tweedehands, maak een testritje en kijk of hij comfortabel fietst!

1 Reactie
  1. Jan Dijkstra Jan Dijkstra

    Mijn zoon is weer begonnen met school en heeft nu alweer zijn fiets kapot gemaakt. Dat maakt niet uit, want de fiets was ook erg oud, maar we hebben nu wel een nieuwe nodig en we willen graag weten wat we nodig hebben. Een sportfiets lijkt ons het beste, omdat mijn zoon tien kilometer naar school moet fietsen. Daarmee kan hij dan lekker snel fietsen.

Reageer ook op dit artikel