Mode & Verzorging / Kleding Leestijd: 4 minuten
Duurzaamheid, het is een hot topic tegenwoordig. Je hoeft het echter niet meteen in grote investeringen als zonnepanelen te zoeken. Ook met kleine beslissingen, zoals bewust kiezen voor duurzaam ondergoed, maak je al het verschil. Ontdek nu in 5 slimme tips hoe je voor duurzaam ondergoed kiest. Lees het artikel

Kies voor duurzaam (w)ondergoed in 5 slimme tips

Leestijd: 4 minuten

De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat onze kleding niet duurzaam is. Sterker nog: katoenen kleding is juist bijzonder schadelijk voor het milieu! Toch is het nog niet zo bekend dat je met de juiste kledingkeuze veel kunt doen voor het milieu. Er bestaan namelijk prima alternatieven voor je kleding. Met name als het gaat om ondergoed en sokken worden grote stappen genomen bij het ontwikkelen van duurzame varianten. Ben jij milieubewust en ben je op zoek naar duurzaam ondergoed? Deze tips voor duurzaam ondergoed helpen jou om beter te leven - en het is ook nog eens comfortabel!

Tip 1. Biologisch katoen is minder duurzaam dan het lijkt

Biologisch katoen klinkt heel fijn. Je ziet het dan ook op steeds meer plaatsen opduiken. En natuurlijk is het een stuk beter voor het milieu dat er geen pesticiden gebruikt worden tijdens de productie. Echter, de schadelijkheid van katoen zit voor een groot gedeelte in het enorme waterverbruik. Plus dat ook biologisch katoen aan het eind van de lijn gewoon geverfd kan worden met slechte verf. Het biologisch katoen is dus minder duurzaam dan het lijkt. Je kunt beter kijken voor andere materialen.

Tip 2. Hout en bamboe zijn wél duurzame alternatieven

De beste alternatieven zijn momenteel hout en bamboe. Wil je dat als ondergoed? Voordat je jezelf ziet met een paar houten plankjes om je lijf, kun je beter even gas terugnemen. Hout en bamboe bestaan namelijk uit vezels. Deze vezels kunnen erg fijn worden gemaakt. Ze vormen een zachte stof die weer geweven kan worden. Met name bamboe boxershorts en ander ondergoed zijn snel bekendheid aan het krijgen. De stof is heerlijk zacht en draagt comfortabeler dan katoen. Bovendien kan bamboe ontzettend snel groeien, zonder mest of water. Het is dus een zeer productieve plant die veel minder milieuschade veroorzaakt dan katoen.

Tip 3. Let op absorptie

We houden van katoen omdat dat vrij goed absorbeert. Vocht wordt goed opgenomen, waardoor je niet drijfnat bent als je even zweet. Maar houtvezel absorbeert zo’n 30% meer vocht dan katoen. En bamboe haalt zelfs ruim 70% meer absorptievermogen! Dat betekent dat je met je duurzame ondergoed veel minder last hebt van natte kleren en zweetplekken als je bijvoorbeeld aan het sporten bent.

Tip 4. Afbreekbaarheid van de stof

Wat gebeurt er als je een katoenen shirt weggooit? Het vergaat heel langzaam tot compost. Dat is een jarenlang proces. Er is onderzoek gedaan naar de afbreekbaarheid van stoffen in de natuur. Vooral de dikkere katoenen stoffen breken langzaam af, zoals spijkerstof bijvoorbeeld. En de chemicaliën die in de stoffen opgesloten zitten, komen in het milieu terecht en vergaan helemaal niet. Dat is anders met kleding en ondergoed van bamboe. Dit is biologisch afbreekbaar en kan volledig tot compost vergaan. Zolang je kleren droog in een kast liggen, gebeurt er niets en blijven ze in principe altijd goed. Maar zou je een bamboe shirt in de tuin begraven, dan is er na een paar jaar weinig meer van over. En omdat er geen chemicaliën in zitten, zou je ze in theorie kunnen gebruiken als compost - zelfs voor je moestuin.

Tip 5. Het wassen van duurzaam ondergoed

Heb jij duurzaam ondergoed gekocht? Check dan even de labels. Want duurzaamheid geldt niet alleen tijdens het maken van een product, maar ook tijdens het dragen. Het zou niet erg duurzaam zijn als je je ondergoed dagelijks op 90 graden moet wassen… Bamboe ondergoed wordt bijvoorbeeld het beste schoon als je het op 30 graden wast. En je doet het niet in de wasdroger, maar hangt het aan de waslijn. De stof absorbeert goed, maar droogt ook heel snel. En meestal is strijken ook overbodig, want de stof kreukt niet of nauwelijks.

Bij duurzaam ondergoed komt nog heel wat kijken, zoals je wel hebt gemerkt. Van het maken van het product tot het dragen ervan: elk aspect moet duurzaam zijn. Vaak is dat met stoffen als katoen gewoon niet mogelijk. Alternatieven, zoals houtvezel en bamboevezel, zijn een veel betere keus. Denk jij dat je met zonnepanelen goed bezig bent? Duurzaam ondergoed levert minstens net zoveel op voor het milieu. Zowel voor nu als voor de toekomst.

Dit artikel werd geschreven door Judith Möhlmann, zzp'er en thuiswerkende moeder. Al enkele jaren is ze schrijver van de meest uiteenlopende artikelen. Als zuinige Zeeuw is geld besparen er met de paplepel in gegoten. Het is dan ook haar grote uitdaging om zoveel mogelijk manieren te vinden om geld te besparen. Natuurlijk is het wel een voorwaarde dat het leven ook comfortabel en leuk blijft!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij al wel eens gekozen voor ondergoed uit bamboe?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel