Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
We kunnen er stilaan niet meer omheen. We verbruiken veel energie, maar de fossiele grondstoffen raken tegelijk stilaan uitgeput. Met zonnepanelen profiteren we simpelweg van de zonneschijn. Waarom je het zeker moet doen (of toch niet), dat lees je hier! Lees het artikel

Zonnepanelen? Voor- en nadelen in een notendop!

Leestijd: 4 minuten

Steeds meer mensen besluiten zich te wagen aan de aanschaf van zonnepanelen. Toch vinden ze het lastig om het juiste moment te kiezen. Zonnepanelen vergelijken kan al de eerste optie zijn om de beste prijs en het juiste moment uit te kiezen. Toch kan je door het wachten op het juiste moment veel voordelen mislopen. Zelf richt ik mij al jaren op het besparen van energie en het verbreden van mijn kennis om zo duurzaam mogelijk te leven. Mede door deze interesse heb ik een tijdje terug een blog opgericht om mensen te informeren over energiebesparende levensstijlen en producten die hierbij kunnen helpen. In dit artikel neem ik jullie mee in de voordelen van zonnepanelen en het antwoord op die ene brandende vraag: ‘zonnepanelen aanschaffen: wel of niet doen?’.

Zonnepanelen dragen bij aan zekerheid

Zonnepanelen zijn een constante factor en dragen continu bij aan het verlagen of geheel doen verdwijnen van je energierekening. De energieprijzen zijn daarentegen bijna elk jaar weer verschillend. Zonnepanelen zijn de ideale oplossing tegen de stijgende energieprijzen.

Ga voor een beter milieu

We proberen steeds beter voor het milieu te zorgen, maar de vraag is of we de huidige staat van onze aarde nog kunnen verbeteren. Onze fossiele grondstoffen raken langzaam uitgeput en als we op deze voet blijven doorgaan, bestaat de kans dat we over een aantal jaar zonder energie komen te zitten. Het aanschaffen van zonnepanelen lijkt dan ook nog maar de enige mogelijkheid om gegarandeerd te zijn van energie in de toekomst.

Wat kan je nu doen? Door zonnepanelen te plaatsen, draag jij al je steentje bij in het heden. Je zorgt dat onze grondstoffen niet verder uitgeput raken en je maakt enkel gebruikt van pure groene energie. Hierdoor verlaag je tevens de CO2-uitstoot van je woning.

Bespaar op je energierekening

De eerste jaren na de aanschaf van zonnepanelen ben je vooral bezig met het terugverdienen van deze relatief grote investering. Door het hoge rendement zal je de investering binnen tien jaar terugverdienen. Vanaf dan pluk je alleen nog maar de vruchten van de aanschaf. Je energierekening kan gemiddeld wel 70% dalen en als je slim omgaat met de panelen lukt het je misschien wel helemaal zonder de ‘grijze’ energie van je energieleverancier. Dat scheelt je al gauw honderden euro’s per jaar.

Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee, genoeg tijd dus om je investering zo interessant mogelijk te maken. Op langere termijn is een investering in zonnepanelen gunstiger dan het geld op een spaarrekening te zetten. Hoe je nog meer energie bespaart, leggen we graag uit!

Verhoog de waarde van je huis

Als je je huis in de nabije toekomst wilt verkopen, zorgen zonnepanelen voor een duidelijke meerwaarde. Doordat de toekomstige kopers kunnen genieten van lagere energieprijzen zal de verkoopprijs hierop aangepast worden. Daarnaast gaat het energielabel van je huis er ook enorm op vooruit. Je kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen mee te verhuizen naar een nieuwe woning.

Hoe zit het met de nadelen van zonnepanelen?

  • Het kopen van zonnepanelen zorgt voor een flinke hap uit je portemonnee. Gemiddeld betaal je zo’n 7.000 euro voor een stel zonnepanelen. Dit geld verdien je in ongeveer 7 tot 10 jaar terug. Je moet het dan ook zien als een investering voor de toekomst.
  • Het is verstandig om de zonnepanelen te laten plaatsen door een specialist. Een goede ligging is essentieel om zoveel mogelijk rendement te behalen. Je moet je zonnepanelen bijvoorbeeld niet plaatsen in de schaduw van bomen of andere huizen. Sommige daken zijn ook niet geschikt voor zonnepanelen. Zorg dat dit allemaal uitgezocht wordt door een vakkundige installateur voordat je de panelen aanschaft.
  • In het verleden kwam je nog in aanmerking voor verschillende premies als je overging op zonnepanelen. Vandaag de dag zijn deze premies echter afgeschaft. Als ondernemer kan je echter nog wel de btw terugvragen aan de Belastingdienst.

Ziezo, voor- en nadelen netjes afgewogen. Nu is de keuze aan jou!

Dit artikel werd geschreven door Marco Rinck. Als jonge ondernemer is hij veel bezig met duurzaamheid en merkte hij dat het kopen van zonnepanelen of een warmtepomp voor de klant vrij lastig is. Er zijn veel verschillende merken in deze branches, echter weet de klant vaak niet wat hij gekocht heeft. Dit is vreemd omdat het merk veel invloed kan hebben op de opbrengst. Hier wil Marco verandering in brengen door correcte informatie te delen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Overweeg jij de aankoop van zonnepanelen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel