Thuis / Binnen Leestijd: 6 minuten
Duurzaam wonen is goed voor het milieu, maar ook zeker voor jouw portemonnee. Bovendien is duurzaam wonen niet zo moeilijk toe te passen als je wellicht zou denken. Recyclen, isoleren, upcycling, zonnepanelen... Scrol snel verder en geef aan de hand van onze tips jouw woning een milieuvriendelijke en besparende update. Lees het artikel

Duurzaam wonen in stijl: tips voor een mooi en milieuvriendelijk interieur

Leestijd: 6 minuten

Anno 2018 is het duidelijk hoezeer ons consumptiegedrag een vernietigende werking heeft op onze planeet. Steeds meer mensen zien gelukkig in dat we zuinig moeten zijn op die mooie aarde van ons, we hebben er tenslotte maar één. 

Ook jij wil maar wat graag een steentje bijdragen, maar vindt het soms moeilijk om dit in de praktijk te brengen. Je houdt nu eenmaal van mooie spulletjes en van enige luxe. Sowieso ben je vrij nuchter ingesteld, dus je wil jezelf het liefst niet in al te gekke bochten moeten wringen om maar duurzaam bezig te zijn. Kan dat? Ja! In dit artikel vind je tips waarmee jij op een eenvoudige manier ecologisch verantwoord bezig kunt zijn en tegelijkertijd je huis een prachtige uitstraling geeft: duurzaam en design gaan echt wel samen!

The circle of life

Wist je dat kringloopwinkels de laatste jaren een sterke opmars hebben gemaakt? Niet alleen krijgen ze veel meer spullen aangeleverd, maar er wordt ook veel meer gekocht. En op sociaal vlak zijn ze een regelrecht succes: je kunt in steeds meer kringloopwinkels lekker lunchen, een bakje koffie doen of activiteiten, zoals modeshows, bezoeken.

Natuurlijk wist jij dit al lang, want jij komt al jaren in de kringloop en kent er de medewerkers bij naam. Zo niet, laat dan als de wiedeweerga je gezicht vaker in deze winkels zien! En neem dan meteen de spullen mee die je niet meer nodig hebt. Dat geeft pas een fijn gevoel: je huis is weer wat lichter, je maakt andere mensen blij én je hoeft je overbodige spullen niet af te danken, wat natuurlijk goed is voor het milieu. Zo kun je daarna met een gerust hart gaan ‘schatzoeken’ in de kringloopwinkel. Ga bijvoorbeeld op zoek naar unieke pronkstukken voor aan de muur, of vul je servies aan met excentrieke exemplaren.

Het oogt vaak het mooist als je in je interieur een balans weet te creëren tussen nieuwe en tweedehands spullen. Zo kun jij je huis in no time en voor een prikkie opleuken met heuse antieke stukken: oerdegelijk spul en het ziet er ook nog eens prachtig uit! En onthoud: alles wat ooit in de mode is geweest, komt weer terug. It’s the circle of life…

Niet geslaagd in de kringloopwinkel en toch besparen op je nieuwe meubeltjes en woonaccessoires. Kijk eens bij winkels zoals Woonexpress of Home24. Zeer regelmatig stunten ze hier met flinke kortingen op interieurartikelen. Je nieuwe bank, eetkamertafelstoelen of fotolijsten haal je dan toch nog voor een vriendelijk prijsje in huis.

Energie voor tien

Oké, het is niet écht leuk om hier geld aan uit te geven (want je ziet het niet), maar het loont zich absoluut, zeker als je een huis hebt dat meer dan 50 jaar geleden werd gebouwd: isoleren.

Er bestaan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het na-isoleren van oude woningen. Ze vullen de spouwmuur op met bijvoorbeeld parels, glas- of steenwol. Vooral gerecyclede glaswol is een goed product omdat het waterafstotend, anti-allergeen, geluiddempend en milieuvriendelijk is. Hier ben je dan één keer wat geld aan kwijt, maar vanaf dan zal je elk jaar blij worden van je energierekening! Al die stookkosten die je nu niet meer maakt, zijn natuurlijk ook goed voor het milieu.

Zit je even wat krapper bij kas en laat je budget het nu niet toe om te isoleren? Klik meteen door en ontdek hier hoe je toch eenvoudig op energie in huis kunt besparen. Leef je enkele van deze tips na, dan heb je binnenkort snel weer budget voor een goede isolatie.

En wist je dat er in sommige gemeentes zelfs subsidies te krijgen zijn voor het (na)isoleren van je woning? Via de website van Milieu Centraal kun je precies zien welke potjes er zijn voor duurzame ingrepen in- en rondom het huis. Dus als je klaar bent met isoleren, overweeg dan ook eens het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Met zonnepanelen kun je ál je energie zelf opwekken en met een warmtepomp heb je geen gas meer nodig. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat jouw vaste lasten blijvend omlaag zullen gaan en dat het milieu een hele hoop ellende bespaard blijft. En daar zijn dus ook nog subsidies voor te krijgen. Waar wacht je eigenlijk nog op?

Isoleren, zonnepanelen, een warmtepomp... Ga je binnenkort een kleine verbouwing tegemoet? Een goed begin is het halve werk. Lees hier in het artikel 'Neem je huis voordelig onder handen met deze 13 tips', hoe je het beste aanpakt en op wat voor een zaken je allemaal kunt besparen.

Crea-bea

Tegenwoordig hoef je niet meer creatief te zijn om creatief te zijn. ‘Huh? Ja, je hebt het goed gelezen: via verschillende websites kun je namelijk super eenvoudig oneindig veel inspiratie vinden voor het opleuken van je huis. Zo kom je op ideeën die je anders nooit had bedacht: het was nog nooit zo gemakkelijk om creatief te zijn! Zoek eens op termen als ‘eco’, ‘design’, ‘diy’ of ‘recycling’ en je wordt overspoeld met toffe ideeën om oude spullen een nieuw leven te geven en te hergebruiken. Jij wordt hier vrolijk van, je huis wordt er mooier van, je bespaart geld door zelf dingen te maken en het is duurzaam doordat je oude materialen opnieuw gebruikt. Beter kan niet, toch?!

Wil je de tuin onder handen nemen en ben je creatief en/of handig? Dan mag je de tips uit ons artikel 'Recyclen doe je gewoon in je tuin: goedkoop én uniek!' zeker niet missen.

Ten slotte nog een laatste tip: ga geregeld de natuur in om even heerlijk uit te waaien en kijk daarbij ook goed om je heen. Je vindt vaak zoveel mooie dingen: schelpen en aangespoeld drijfhout als je langs de zee of het water woont, mooie boomstammen of stenen in het bos, gevonden voorwerpen langs wandelpaden… Als je abstract kijkt naar de kleuren en composities van deze voorwerpen zal je er al snel de schoonheid van inzien. Zo’n wandeling is meteen goed voor je gezondheid, het kost je helemaal niets, het is ecologisch verantwoorde recreatie en je krijgt er waarschijnlijk een enorme energie- en inspiratieboost van. Heerlijk toch? Kun je daarna meteen actief aan de slag met je gevonden schatten. Veel plezier!

Zelf aan de slag om oude artikelen nieuw leven in te blazen. Bij doe-het-zelfzaak Praxis bestel je niet alleen voordelig het gewenste gereedschap en de klusmaterialen, maar doe je ook inspiratie op! Hoe handig is dat?! Klik hier door naar Praxis, bestel je benodigdheden en ga direct aan de slag!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips voor een milieuvriendelijk interieur of het duurzaam wonen? Wij zijn benieuwd? Deel gerust in een reactie hieronder!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel