Thuis / Klussen Leestijd: 4 minuten
De dagen worden donkerder en buiten wordt het kouder: het najaar staat weer voor de deur! Brrrr… Velen van ons blijven het liefst binnen. Vergeet je echter je tuintje niet winterklaar te maken? Met deze tips is het zo gepiept! Lees het artikel

Van tuinhuis tot snoeischaar, zo maak je je tuin klaar voor het najaar!

Leestijd: 4 minuten

Brrr.. het najaar staat weer voor de deur. Tijd voor warme truien, dekentjes en pluizige sloffen. Ook de verwarming wordt weer een graadje hoger gedraaid, of de kachel aangestoken. Kortom, veel gezelligheid en knusheid binnen.

Vergeet je echter je tuin niet?! Ook deze verdient een voorbereiding op de winter. Hoe jouw tuintje sfeervol de winter overleeft, verklappen we je in dit artikel.

tuinieren

TIP #1 – Verplaats je bomen, planten en struiken

Je tuintje aan een update toe? Wil je al tijden bepaalde bomen, struiken en vaste planten verplaatsen? Dan is dit het moment! Richt je tuin anders in en ga voor een nieuwe look.

Waarom is de herfst het perfecte moment om hiermee aan de gang te gaan? In dit seizoen zijn bomen, struiken en planten in rust. Voedingsstoffen uit de (ondertussen afgevallen) bladeren zijn opgeslagen in stam en takken en de sapstromen zijn afgesloten.

Bomen en planten verplaatsen wordt dus aangeraden in de herfst. Pas op dat je de wortels met het verplanten zo min mogelijk beschadigt. Succes!

TIP #2 – Planten en potten beschutten tegen vorst

Vorst, de een kijkt er naar uit om te gaan schaatsen, de ander baalt dat de wegen glad zijn. Ook je tuintje is niet zo happy met de kou. Om planten die niet tegen vorst kunnen te beschermen, pak je ze in of verplaats je ze naar een beschutte plek.

 

Wellicht had je bovengenoemde zelf al bedacht, maar heb je ook over je potten nagedacht?! Niet vergeten, want jouw mooie aanwinsten kunnen met vorst zomaar scheuren of afbladderen. Als de potgrond erin nat is en bevriest, dan zet het uit en kan dat schade aanbrengen. Dek dus ook je potten af, verplaats ze naar een vorstvrije plek of gebruik noppenfolie aan de binnenkant van je potten.

bladeren

Top #3 – Gras groen houden en onkruid tegengaan

Heb je een gazon? Dan wil je natuurlijk het liefst een mooi, groen veldje. Maai je gras in het najaar daarom nog een keer wanneer het droog en relatief zonnig is. Maai het niet te kort, zorg dat het nog zo’n vijf centimeter lang is, want dan biedt het meer weerstand tegen mos en onkruid.

Verwijder overigens afgevallen bladeren van je gazon om donkere vlekken te voorkomen. Even met de hark erover en klaar. En als je dan toch bezig bent, wied dan meteen het onkruid nog een keer. Bij koude temperaturen groeit dit minder hard, dus het nu nog een keer onder handen nemen resulteert in de lente in stukken minder onkruid.

Tip #4 – Bescherm je vijver en je vissen

Heb je een prachtige vijver of waterval in je tuin? Dan vraag je je misschien af wat je hiermee precies moet doen. Watervallen leg je uiteraard stil wanneer het gaat vriezen. Je wilt immers niet dat de leidingen dichtvriezen.

Maar hoe zit het dan met die vijver? Zorg bij alle vijvers dat je bladafval verwijdert. Dit gaat namelijk rotten en heeft een negatief effect op de waterkwaliteit, hetgeen ook weer slecht is voor waterplanten en vissen. Om bladafval te voorkomen kun je ook een net over je vijver spannen.

Mocht je bang zijn dat je vissen honger lijden… Verminder dan de hoeveelheid voedsel naarmate het kouder wordt. Zo passen de vissen zich aan en kunnen zij gewoon overleven indien de vijver bevroren is. Het beste vraag je voor jouw vissen advies bij je dierenspeciaalzaak, want iedere vis is natuurlijk anders.

tuinhuis tuin

Tip #5 – Leuk je tuin op met een tuinhuis

Zo, als je bovenstaande gevolgd hebt dan heb je al heel wat uurtjes in je tuin doorgebracht. En dat terwijl je heel de winter waarschijnlijk nauwelijks in je tuin te vinden bent. Of toch wel? Wat denk je ervan om je tuin op te leuken met een overdekt zitje of een knus tuinhuis… Erg sfeervol!

Heb je een overkapping? Een warmtelamp doet wonderen en zorgt voor een gezellige sfeer. Bijzonderder is het om een tuinhuis, blokhutje of theehuisje te plaatsen, waarin je warm zit in je eigen tuin. Erg leuk voor de kids om in te overnachten, of voor jezelf een fijne en rustgevende plek om je hobby uit te voeren. Boeken lezen, knutselen, schilderen, een spelletje op de tablet… Het kan allemaal!

Heb je zelf nog leuke tuintips? Wij zijn benieuwd en vinden het leuk als je ze deelt in een reactie onder dit artikel. We wensen je alvast veel succes met je tuin winterklaar maken!

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Ben je ook nog benieuwd naar winterse tips om op een verantwoorde manier vogels en huisdieren de winter door te loodsen? Snuffel dan ook zeker door ons andere artikel: 'Een groot plezier voor vogels én jouw huisdier! 12 onmisbare tips om de winter door te komen!'!

Lees (huis)dier artikel
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb je zelf nog tuintips?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel