Lianne
Vakantie / Reizen Leestijd: 5 minuten
Velen kijken het hele jaar uit naar de wintersportvakantie. Helaas is die vakantie vaak niet goedkoop, daarom hebben we in dit artikel een aantal bespaartips voor je verzameld! Zo sta je voordeliger op de piste! Lees het artikel

Voordelig op wintersportvakantie? Zo doe je dat!

Leestijd: 5 minuten

Skibril op en gaan! Is dat jouw levensmotto in de wintermaanden? Voor vele wintersportliefhebbers is de skivakantie hét moment van het jaar en ze hebben hier alles voor over. Nouja alles? Dat prijskaartje mag natuurlijk wel het liefst zo laag mogelijk blijven. Overnachting, vervoer, materiaalhuur en après-skiën kunnen flink in de kosten lopen. Zeker als je het wintersportvirus nog niet te pakken hebt, is dit een behoorlijke overweging. Geld blijft het natuurlijk wel kosten, maar met de onderstaande tips wordt je wintersportvakantie een heel stuk voordeliger.

Voordelige bestemming

Een belangrijke rol in de kosten van je vakantieverblijf speelt de bestemming. Het is natuurlijk super gaaf om een huisje huren waar je direct uitkijkt op de pistes, de deur uit gaat en je ski’s kan aandoen. Logisch dat zo’n A-locatie wat meer kost, maar slimmer is het dus om net wat verderop te gaan zitten. In een nabijgelegen dal kun de prijzen al snel 100 euro lager zijn. Over de reis naar de piste hoef je je meestal niet druk te maken; vanaf vakantieplaatsen die in de buurt liggen, is vaak vervoer als een pendelbus naar het skigebied geregeld. 

Kijk bij de keuze van je bestemming ook naar de ervaring die je hebt. Ben je een doorgewinterde skiër, dan zoek je meer uitdaging dan de beginnende wintersporter. Voor een starter is een kleiner skigebied met enkele pistes genoeg. Sterker nog bij de heftige zwarte pistes wil je nog niet in de buurt komen. Een kleiner skigebied is ook snel een goedkopere bestemming, ideaal voor je portemonnee. Zo zijn bijvoorbeeld in het Sauerland prima pistes te vinden voor een goede prijs.

Tirol, de Franse alpen en de Zwitserse bergen zijn de bestemmingen waar je gelijk aan denkt bij een wintersportvakantie. Maar wat denk je van landen als Tsjechië, Polen of Bulgarije? Ook hier kan je prima genieten van een heerlijke vakantie en liggen de prijzen een stuk lager.

Besparen op een skipas

Een andere kostenpost tijdens de wintersport is de aanschaf van een skipas. De belangrijkste tip hierbij is om goed op te letten waar je nu eigenlijk voor betaalt. Je kunt bijvoorbeeld een all-inclusive skipas kopen waarmee je van alle pistes gebruik kunt maken. Klinkt makkelijk, maar als je weet dat je de zwarte pistes toch niet af durft, heb je er niks aan. Per lift betalen kan dan voordeliger zijn. Daarnaast kun je vaak bij het boeken van je verblijf gelijk een skipas bestellen. Dit scheelt weer in de totaalprijs van je vakantie.

Verder is het belangrijk om op het weer te letten als je je pas aanschaft. Zijn de voorspellingen heel slecht? Dan bestaat de kans dat de pistes niet alle dagen van je vakantie open zijn. Voor deze dagen wil je dan ook niet betalen om de berg af te gaan. Een dagpas kan dan voordeliger zijn dan eentje die geldig is voor de hele week.

Goedkoop reizen

Naast de verblijfkosten en de aanschaf van een skipas is de reis naar de bestemming ook een grote kostenpost. Ga je bijvoorbeeld naar Duitsland, dan zullen je benzinekosten een stuk lager zijn dan wanneer je bijvoorbeeld helemaal naar Oostenrijk moet rijden. Bovendien bespaar je zo ook nog eens op een vignet. Let er ook op waar je gaat tanken, in Luxemburg is dit bijvoorbeeld wat goedkoper!

De auto is ook lang niet altijd de goedkoopste optie. Afhankelijk van je bestemming en moment van boeken, kan het zeer voordelig zijn om met de trein of bus te reizen of te gaan vliegen.

De juiste outfit voor de beste prijs

Niet het eerste waar je aan denkt bij het boeken van je vakantie, maar wel uitermate belangrijk: een goede skiuitrusting. Met de winterse temperaturen en de felle zon kan een beetje bescherming geen kwaad. Een skibroek en -jas, warme handschoenen, beschermende helm, dikke sokken en een skibril zijn al een hele lijst. Zeker als je voor het eerst op wintersport gaat, is het zonde om al deze attributen nieuw aan te schaffen. Wie weet vind je het helemaal niks en gebruik je het na dit jaar nooit meer. Zonde! Kijk in je omgeving of je deze spullen misschien kan lenen voor een weekje of zoek eens op internet wat je tweedehands kan scoren. 

Wil je toch een nieuwe outfit aanschaffen? Zie ook het artikel Op wintersport? Zo scoor je de leukste skispullen voor de beste prijs voor een aantal handige tips. Kijk daarnaast bijvoorbeeld eens voor een leuke korting bij Zalando.

 

Eten en après-skiën

Voor sommige is de wintersportvakantie een grote feestvakantie. Elk dag direct van de piste gelijk door de kroeg in. Maar let op, hier raak je ongemerkt veel meer geld kwijt dan je zou willen. Eten en drinken bij de pistes is vaak erg duur. Overdag kun dus beter zelf broodjes meenemen dan een hamburger eten in die leuke berghut. Après-skiën is harstikke leuk maar kun je ook beter niet elke dag doen. Kies een of twee avondjes uit waarop je helemaal los gaat en geniet op de andere dagen thuis lekker van een wijntje. Net zo gezellig maar wel een stuk voordeliger!


 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Waar ga jij wintersporten dit jaar?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel