Vrije Tijd / Ontspanning Leestijd: 5 minuten
Deze week is het Nationale Museumweek. Voor ons een mooie gelegenheid om de meest spectaculaire musea die Nederland kent, eens op een rijtje te zetten. Van beeldende kunst tot wetenschap, historie en natuur, ontdek hier welke museums het bezoeken waard zijn en hoe je korting scoort op de entree! Lees het artikel

Nationale Museumweek: voordelig naar Nederlandse musea!

Leestijd: 5 minuten

Van 9 tot en met 15 mei zetten de Nederlandse musea hun pronkstukken in het zonnetje: het is dan namelijk Nationale Museumweek! Dit is natuurlijk hét moment om samen met vrienden, partners en kinderen op ontdekkingstocht te gaan en de schat aan kunstwerken die Nederland rijk is te gaan ervaren. Elk museum organiseert namelijk wel iets speciaals in deze periode. Welke musea zijn de moeite waard en wat valt er allemaal te beleven in deze week? We lichten speciaal voor jou een tipje van de sluier.

Ons Echte Goud

Meer dan 400 musea in Nederland doen mee en zetten hun collecties in de schijnwerpers tijdens deze week. Het thema van dit jaar is ‘Ons Echte Goud’, wat musea aanspoort om hun pronkstukken extra aandacht te geven. Via de website Nationalemuseumweek.nl vind je de mooiste Nederlandse museumpronkstukken. Handig als je niet goed weet naar welk museum je het beste kunt gaan. Je kunt zo namelijk via deze pronkstukken ontdekken wat jij mooi of interessant vindt en vervolgens die musea bezoeken waar ze te zien zijn. Je kunt zelfs op jouw postcode zoeken, zodat je zeker weet dat je niet veel kilometers hoeft te maken om wat moois te aanschouwen.

De mooiste musea van Nederland in noord en zuid

Maar welk museum is nu echt de moeite waard om te bezoeken? Dat hangt natuurlijk af van waar je woont en met wie je gaat. Woon je in het noorden van het land? Dan is het Fries Museum zeker een aanrader. In dit museum wordt veel aandacht besteed aan het Friese platteland en de typische haat-liefdeverhouding met het water, maar je vindt er ook hedendaagse kunst en wisselende tentoonstellingen. Ook voor kinderen is er van alles te doen: zo wordt er eens per maand een kinderkunstclub georganiseerd en worden er geregeld colleges voor kinderen gegeven bij de MuseumJeugdUniversiteit.

In het zuiden van het land kun je als echte kunstliefhebber in Maastricht je hart ophalen in het Bonnefantenmuseum en in Marres. Het Bonnefantenmuseum heeft in haar collectie veel middeleeuwse en religieuze voorwerpen te bieden, maar er zijn ook wisselende tentoonstellingen waar modernere kunst te zien is. Marres daarentegen is echt een huis voor hedendaagse kunst, gericht op de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de beeldende kunst. Je kunt er ook lezingen en filmvertoningen bijwonen.

Via ActievandeDag, VakantieVeilingen en Groupon scoor je flink wat voordeel op je entreetickets voor museums zoals Het Marinemuseum, Ripley’s Believe it of not!, het Tropenmuseum en het Stripmuseum. Zoek een museum uit dat jullie graag willen bezoeken en check dan zeker de deals bij deze aanbieders. Zo wordt je dagje uit nog interessanter!

Het Kröller Müller Museum 

Centraal in Nederland ligt het Kröller Müller Museum: als je hier nog nooit geweest bent, dan moet je daar zeker eens een bezoek aan brengen! Het is één van Europa‘s grootste beeldentuinen en is prachtig gelegen in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Je kunt heerlijk al fietsend of wandelend door het park gaan: ideaal dus voor groot en klein! Het is natuurlijk wel van belang dat het weer een beetje meezit, maar mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan kun je gelukkig ook de binnenruimte van het museum bezoeken. Hier vind je onder andere de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld! Houd er wel rekening mee dat dit museum vrij prijzig is: kijk dus goed van tevoren welke tickets je het beste kunt aanschaffen.

Tip: Met een museumjaarkaart ben je in ieder geval veel voordeliger uit, dus misschien is het verstandig om zo’n kaart aan te schaffen! Hij kost voor volwassenen €59,90 per jaar en je kunt er gratis of met veel korting musea mee bezoeken: vaak heb je de kaart er bij drie museumbezoekjes al uit! Kijk op Museumkaart.nl voor meer informatie. 

Musea in de Randstad

Voor de randstad is het natuurlijk onmogelijk om één museum aan te wijzen als mooiste of leukste museum. Alleen al in Amsterdam zou je je namelijk de hele museumweek kunnen bezighouden met bezoekjes in het Anne Frank Huis, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Ook kinderen zullen zich prima vermaken in Madame Tussauds, het NEMO Science Museum of het Joods Historisch Kindermuseum. Maar misschien ga je liever naar Rotterdam, Utrecht of Den Haag. Hier vind je onder andere Het Mauritshuis, Madurodam, het Museon, Museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam, het Spoorwegmuseum, het Nijntje Museum en de Botanische Tuinen: stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er een schat aan historie, beeldende kunst, natuur, wetenschap en andere interessante wetens- en bezienswaardigheden! Mocht je het nog steeds moeilijk vinden om een keuze te maken, kijk dan eens op de website Whichmuseum.nl. Hier kun je per stad zien welke musea er liggen en of er kortingskaarten te krijgen zijn. Superhandig!

Korting meepikken op je Madame Tussauds tickets, de entree van Body Worlds Amsterdam of een middagje CORPUS? Doe mee met Eurosparen? Hoe dit werkt? Je leest er hier in ons artikel 'Korting pakken op de leukste uitjes' alles over!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat is jouw favoriete museum en mag dus zeker niet op dit lijstje ontbreken? Deel het met ons in een reactie hieronder! Wij zijn benieuwd.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel