Vrije Tijd / Ontspanning Leestijd: 5 minuten
Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat we heel binnenkort dit jaar letterlijk knallend afsluiten. Voor veel mensen is vuurwerk mooi, maar voor diegenen die thuis met een angstig huisdier zitten, is het iets minder leuk allemaal. Wat kun je doen om deze angst iets te verminderen? Wij geven je hier alvast enkele tips & tricks! Lees het artikel

Oud & Nieuw knallend vieren? Zo verminder je vuurwerkangst bij dieren!

Leestijd: 5 minuten
Voor ons is Oud en Nieuw ieder jaar weer een feestje. Gezellig dineren met vrienden en familie en om precies 12 uur genieten van oliebollen, champagne en spectaculair vuurwerk. Helaas maakt dit laatste de jaarwisseling vaak een stuk minder prettig voor onze huisdieren. Honden en katten snappen niets van al die knallen en raken in sommige gevallen volledig van de kaart. Verstoppen, hard blaffen of angstig troost zoeken bij de baas, voor onze geliefde huisdieren kan vuurwerk behoorlijk stressvol zijn. Natuurlijk wil jij deze feestelijke avond ook voor je hond of kat aangenaam maken. Wat kun jij als baasje doen om de vuurwerkangst van jouw huisdier aan te pakken? In dit artikel vind je een paar nuttige tips.

Gedragstherapie

Als jouw hond of kat ook gestrest raakt van harde, onverwachte geluiden kan het een goed idee zijn om dit probleem aan te pakken met gedragstherapie. Hierbij leer je het dier wennen aan harde geluiden in een veilige, vertrouwde omgeving. Het ongevoelig laten worden voor geluiden wordt ook wel geluids desensibilisatie genoemd. Eerst stel je het dier bloot aan harde

geluiden (bijvoorbeeld een speciale vuurwerk CD), waarna je dit opvolgt met iets leuks, zoals eten of speelgoed. Hierdoor wordt de negatieve associatie die het dier heeft met harde geluiden omgezet tot een meer positieve associatie. Hij of zij leert op deze manier dat een hard geluid niet per se iets slechts hoeft te zijn. Het voordeel van deze methode is dat het dier hier ook tijdens het dagelijks leven veel baat bij kan hebben. Hij of zij zal minder stress ervaren, ook buiten Oud en Nieuw om. Het nadeel is echter dat het wennen aan geluiden behoorlijk wat tijd en geduld vergt. Gedragstherapie moet heel vaak herhaald worden om effect te hebben. Je moet hier dus ruim voor de jaarwisseling mee beginnen wil je op tijd zijn. Wellicht dus een goed idee voor een volgende jaarwisseling.

Gordijnen dicht, muziekje aan

Behalve gedragstherapie zijn er nog meer dingen die je kunt doen om het jouw hond of kat zo comfortabel mogelijk te maken. Zo kun je de geluiden van buitenaf enigszins dempen door een muziekje aan te zetten en de gordijnen stevig dicht te doen. Blijf tijdens het vuurwerk bij het dier, maar probeer je niet anders te gedragen dan normaal. Natuurlijk heb je de neiging om hem of haar te troosten en te aaien, maar dit is niet aan te raden. Juist door hem extra aandacht te geven ‘beloon’ je het angstige gedrag en versterk je dit onbewust. Zorg dat de hond of kat zich in een veilige omgeving bevindt waar hij of zij zich comfortabel voelt en zich lekker kan verstoppen. Ook kan het helpen om bijvoorbeeld een Adaptil of Feliway spray in de mand van het dier te sprayen. Deze heeft een ontspannende werking dankzij de feromonen die erin verwerkt zijn. Adaptil en Feliway zijn natuurlijke anti-stress middelen voor kat en hond en zijn hier bij onder andere Pets Place in meerdere varianten verkrijgbaar. Zoals bijvoorbeeld sprays, verdampers en halsbanden. 

Tip: ook een anti-stress shirt (thundershirt) wil bij sommige honden de angst doen verminderen. Door de bepaalde zwacheltechniek die een lichte en constante druk uitvoert op de hond, wordt je viervoeter kalmer in stressvolle situaties. Hier bij Zooplus bestel je zo'n anti-stress shirt.

Rustgevende voedingssupplementen

Ter ondersteuning van de gedragstherapie kun je jouw hond of kat rustgevende voedingssupplementen geven om hem of haar te helpen ontspannen. Van bepaalde voedingsstoffen is het aangetoond dat zij een rustgevende werking hebben op de gemoedstoestand. Anders dan heftige medicijnen zijn de voedingssupplementen in de meeste gevallen natuurlijk en hebben zij geen bijwerkingen. Ze helpen op een milde en natuurlijke manier stress-symptomen te verlichten. Om optimaal effect te hebben is het aan te raden al enkele weken voor de jaarwisseling te beginnen met het geven van supplementen. Veel producten werken pas echt goed na enkele weken gebruik. Voorbeelden van voedingssupplementen die stress bij dieren kunnen verminderen zijn: Telizen, Bach Rescue Remedy, Vetplus Calmex, Zylkène en Adaptil.

Medicijnen

Ben je te laat voor gedragstherapie of lukt het écht niet om jouw hond of kat rustig te krijgen bij harde knallen? Dan is medicatie misschien wel het laatste redmiddel. In het verleden werden er regelmatig middelen voorgeschreven op basis van Acepromazine. Het bekendste middel dat deze stof bevatte was Vetranquil. Inmiddels is echter bekend geworden dat middelen met Acepromazine een sedatieve werking hebben. Dit betekent dat het lichaam van het dier verslapt, waardoor hij of zij versuft lijkt. Het dier ervaart hierbij echter nog steeds angst, alleen kan hij dit niet meer uiten dankzij de spierverslappende werking. Om deze reden wordt er nu door veel dierenartsen gewaarschuwd tegen deze dieronvriendelijke middelen. Gelukkig zijn er behalve Acepromazine nog genoeg andere medicijnen op de markt die jouw hond of kat wel op een diervriendelijke manier tot rust kunnen brengen. Het is belangrijk om, voor je jouw huisdier medicatie toedient, eerst contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan jou adviseren over het juiste middel.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij ook ervaring met een huisdier dat bang is voor vuurwerk? Heb je nog goede tips voor de andere lezers? Deel jouw tip hier onder dit artikel.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel