Elektronica / Huishouden Leestijd: 5 minuten
Tomaten wel of niet in de koelkast? En hoe zit het met eieren of wortelen? Wat is de optimale temperatuur eigenlijk voor een koelkast? Zijn dit vragen waarop jij best wel eens het antwoord wilt weten? Scrol snel verder, ontdek onze coole koelkasttips en haal voortaan het maximale uit je koelkast. Lees het artikel

Trek alles uit de (koel)kast; bespaar met deze coole tips!

Leestijd: 5 minuten

Eten en drinken blijven het langst vers wanneer je alles op de juiste manier bewaart. Maar hoe haal je nu het optimale uit je koelkast? Je gebruikt je koelkast het meest efficiënt wanneer je ieder product op de juiste plek bewaart. De temperaturen verschillen namelijk per plek in de koelkast. Zo is de plank boven de groentelade in de meeste koelkasten bijvoorbeeld het koudste deel. Veel mensen bewaren producten in de koelkast die eigenlijk helemaal niet gekoeld bewaard hoeven worden. Gebruik jij jouw koelkast wel optimaal? Maak snel deze quiz en lees vervolgens de bewaartips. Zo weet je zeker dat je in het vervolg alles uit je koelkast haalt!

Coole koelkastquiz

Waar bewaar jij de volgende producten? Koel (in de voorraadkast) of gekoeld (in de koelkast)?

  1. Geopende sauzen als ketchup en mayonaise
  2. Vruchtgroenten als tomaat, paprika en komkommer
  3. Wintergroenten zoals wortel, knolselderij en ui
  4. Eieren
  5. Appels

De juiste antwoorden

De juiste antwoorden zijn: 1, 4 en 5 wel in de koelkast en de groenten allemaal niet. Allereerst moeten de geopende sauzen natuurlijk in de koelkast omdat deze anders bederven. Sauzen als ketjap en sambal kun je echter, ook wanneer ze geopend zijn, gewoon in de kast bewaren. Deze sauzen bevatten conserveringsmiddelen waardoor ze ook zonder gekoeld te worden vrij lang goed blijven. De bovengenoemde groenten kun je beter niet in de koelkast bewaren. Zo blijven ze langer goed en verliezen ze geen smaak. Eieren en appels zijn echter weer wel het langste houdbaar in de koelkast. Bewaar appels in de groentelade, hier is het doorgaans minder koud en minder vochtig dan in de rest van de koelkast. Hoewel eieren in de supermarkt niet in de koeling worden bewaard, kun je dit thuis wel het beste doen. Bewaar ze met de punt naar beneden, in de kartonnen eierdoos. Op deze manier wordt de luchtkamer niet beschadigd en blijven ze extra lang goed.

Tip: Erger je je dood aan de flessen met sauzen die elke keer omvallen zodra je de koelkastdeur opentrekt? Halveer een eierdoos en zet hier de flessen op z'n kop in. Zo blijven ze netjes staan.

Bewaartips

En… hoe heb je het er vanaf gebracht? Had je meer dan 1 fout tijdens de quiz, dan kun je vast veel leren van de volgende tips. Zoals al eerder gezegd, is de plank boven de groentelade meestal de koudste plek in de koelkast. Bewaar hier de producten die het snelst bederven, zoals vlees en vis. De groentelade kan voor zowel groenten als fruit gebruikt worden. Je hoeft ze niet apart te verpakken en kunt alles gewoon door elkaar gooien. Zorg er ten slotte voor dat je bereide producten, zoals restjes van het avondeten, altijd goed afgekoeld en afgedekt bewaart. Houd ze strikt gescheiden van rauwe producten, om te voorkomen dat er bacteriën op komen.

Koelkast indeling

Kort samengevat: groenten en fruit bewaar je dus in de groentelade en vlees-, vis-, en zuivelproducten op de onderste plank. De middelste plank of rekken in het midden kun je gebruiken voor restjes van maaltijden, goed geconserveerde vleeswaren als worst en broodbeleg, taart/gebak, kaas en boter. De bovenste plank is meestal het minst gekoeld. Hier bewaar je dan ook producten die het langst houdbaar blijven, zoals geopende sauzen, pakken limonade of sap en geopende potten van houdbare conserven zoals augurken of olijven. Deze kun je ook in de deur bewaren.

Tip: De koelkast op de meest effiënte en overzichtelijke manier inrichten? Gebruik de nodige opbergboxen en zogenoemde shelf sliders. Voor minder dan €2 bestel je deze super handige koelkastorganizers al, hier bij AliExpress

De optimale temperatuur

Het is erg belangrijk om je koelkast regelmatig schoon te maken. Doe dit minstens een keer per maand. Je kunt het doen met een schoon vaatdoekje en een sopje, of met kant-en-klare doekjes met allesreiniger. Ook de temperaturen van de koelkast dienen in de gaten gehouden te worden. De temperatuur van de koelkast mag niet boven de 7 graden uit komen. De koudste plek (meestal de plank boven de groentelade) moet tussen de 2 en 4 graden Celsius zijn. Test de temperatuur geregeld met een thermometer om te checken of deze nog oké is. Om temperatuurschommelingen te voorkomen, kun je warme kliekjes van het avondeten het beste eerst laten afkoelen voor je ze in de koelkast plaatst. Nog meer energieverspilling voorkomen? Ontdek in ons artikel 'Bespaar op keukentoestellen: energiezuinig koken & koelen' nog meer slimme tips.

Lijkt je koelkast nu niet meer te koelen zoals het zou moeten? Misschien heeft ie dan toch echt z'n beste tijd gehad en is het tijd voor een nieuwe koelkast. Wil je een nieuwe, goede koelkast, maar wil je er ook weer niet te veel aan uitgeven? Dan is het zeker de moeite waard om hier eens bij MediaMarkt te kijken of er geen koelkastaanbiedingen zijn. Wie weet scoor je een topmerk aan een super scherpe prijs!

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog een slimme koelkasttip die je met ons wilt delen? Laat jouw coole idee onder dit artikel achter in een reactie.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel