Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
Niemand zit te wachten op de energie- en waterafrekening aan het eind van het jaar. Ontkomen kan helaas niet, maar het kan wel goedkoper! De badkamer speelt hier een grote rol in, lees daarom in dit artikel hoe je in de badkamer bespaart! Lees het artikel

Besparen in je badkamer? Dat is makkelijker dan je denkt!

Leestijd: 4 minuten

Een heerlijke verfrissende douche na het sporten of even ontspannen in een warm bad na een lange dag werken; op sommige momenten is de badkamer onze favoriete plek van het huis. Toch is dit ook een plek waar onbewust veel energie en water verloren gaat. Met een paar kleine veranderingen in je badkamer en je dagelijkse badkamerritueel valt er veel te besparen. Dit scheelt op jaarbasis ook nog eens flink in je portemonnee.

Bespaar water

Water, we kunnen niet zonder: wassen, tanden poetsen, wc doorspoelen, drinken, schoonmaken en ga zo maar door. Zeker in de badkamer gebruiken we veel water. Hier valt dus nog wel het een en ander op te besparen:

Time je douchegebruik

Goedkoper douchen

Hoe heerlijk het ook is om een half uur onder de douche te staan, kost dit ook erg veel water. Per minuut gebruik je gemiddeld namelijk zo’n 11 liter water en met een regendouche maar liefst 22 liter. Daarnaast kost het verwarmen van dit water ook nog eens een hoop energie. Hier valt dus flink op te besparen. Door dagelijks slechts een minuut minder te douchen, bespaar je jaarlijks al €25 op je energierekening. Met een douchetimer kun je eenvoudig de tijd in de gaten houden. Je hebt de keuze uit vele varianten: van een simpele zandloper tot een exemplaar waar je de tijd precies op kan instellen tot een timer die van kleur verandert naar mate de tijd. Een eenvoudige timer heb je al vanaf slechts een paar euro’s, maar je kunt natuurlijk ook altijd gewoon een alarm op je telefoon instellen.

Waterbesparende douchekop

Een andere manier om water te besparen tijdens het douchen is gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Dit kan tot maar liefst 50% schelen in het gebruik van warm water! Zeker de moeite waard dus om de aanschaf hiervan eens te overwegen. Bovendien kan dit kan op jaarbasis tot wel €50 schelen.

Laat de kraan niet stromen

Ben je je tanden aan het poetsen en laat je ondertussen de kraan lopen? Dan is dit ook een punt waarmee je water kan besparen. Een groot deel van de mensen laat het water stromen terwijl ze aan het scheren zijn of hun tanden poetsen. Met een simpele aanpassing in je ochtendroutine kan je je waterverspilling beperken. Ook tijdens het douchen kun je hierop letten. Ben je shampoo in je haar aan het doen of hou je ervan om je lekker in te zepen? Zet dan ondertussen de douche eens eventjes uit, alle kleine beetjes helpen.

Douche versus bad

In een ligbad past al snel 120 liter water. Tijdens een douchebeurt maak je dit lang niet op (tenzij je er dus wel een half uur onder blijft staan!). Gemiddeld gebruik je bij een normale douchebeurt 85 liter water.  Douchen is dus een stuk voordeliger voor je waterverbruik.

Doortrekken van het toilet

Het doortrekken van het toilet is een van de grootste posten als het gaat om waterverbruik. Per dag is dit namelijk zo’n 28% van de totale hoeveelheid water die we gebruiken. Wat kun je hier nu aan doen?

  • Toevoegen van een waterbesparingsknop.
    Met deze knop heb je zelf de keuze hoeveel water je doorspoelt per toiletbeurt i.p.v. de standaard 10 liter uit de spoelbak. Dit kan per jaar tot wel 8000 liter water schelen.
  • Verkleinen van de spoelbak.
    Heb je een standaard spoelbak van 10 liter? Dan kun je deze eenvoudig verkleinen door hier bijvoorbeeld een baksteen of gevulde fles met water in te leggen. Dit scheelt als snel één liter per spoelbeurt.
Gouden tip van Goedkoop.nl

Ben jij benieuwd hoeveel jij maandelijks kan besparen op energie? Ga dan nu naar UnitedConsumers en ontdek wat het voordeligste abonnement is voor energie en gas voor jou. Je kan hiermee tot liefst €340 besparen!

Ja, ik wil besparen!

Bespaar energie

Een ander grote kostenpost is de energierekening. Met verwarmen van water, verwarmen van de badkamer zelf én alle elektrische apparaten ben je al snel veel energiekosten kwijt in de badkamer. Met de volgende tips kun je hier makkelijk wat kleine aanpassingen maken:

Ventileren!

Ventilatie badkamer

Na het douchen is de lucht vaak vochtig in de badkamer en vochtige lucht is lastiger te verwarmen. Door goed te ventileren blijft de lucht fris en droog. Deze lucht wordt eerder warm en dat scheelt dus weer in de stookkosten.

Stekker uit het stopcontact

Besparen op elektrische tandenborstel? Ja dat kan! Veel mensen laten de stekker van hun elektrische tandenborstel continu in het stopcontact zitten. Dit is echter helemaal nergens voor nodig. Wanneer je deze niet oplaadt, kun je beter de stekker uit het stopcontact halen. Zo verbruik je geen onnodige energie. Dit geldt ook op andere apparaten in de badkamer, als bijvoorbeeld een scheerapparaat. Op jaarbasis scheelt dit per apparaat toch weer €8 op de energierekening.

Besparen op je energierekening? Vul je postcode in en ontdek de goedkoopste opties!

Naast dat je met deze tips water, energie en geld bespaart, denk je hiermee ook aan het milieu. Altijd fijn meegenomen! Hoe ga jij besparen in de badkamer?

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe let jij op je waterverbruik?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel