Lan
Geldzaken / Sparen Leestijd: 3 minuten
Als je geld wilt besparen, zijn de autokosten een goed punt om mee te beginnen. Dit zijn in totaal heel wat kosten, waar je dus ook veel geld mee kunt besparen. Sommige dingen staan vast, zoals de wegenbelasting. De enige manier waarop je deze kosten kunt veranderen is door een andere auto te kopen. Maar andere kosten kun je wel zelf veranderen. Dit zijn 5 tips om te besparen op je autokosten. Lees het artikel

Besparen op je autokosten: 5 tips

Leestijd: 3 minuten

1. Besparen op de verzekering

De autoverzekering is lang niet bij elke verzekeraar even duur. Er zijn eigenlijk drie ‘soorten’ verzekeraars:

  • Verzekeraars die beweren dat ze korting geven, maar die in feite nog steeds best duur zijn
  • Verzekeraars die het eerste jaar goedkoop zijn, maar in het tweede of derde jaar ineens hun tarieven fors verhogen
  • Verzekeraars die werkelijk goedkoop een auto verzekeren

Het is natuurlijk de kunst om vooral die laatste verzekeraar te vinden: die ene verzekeraar die jouw auto in jouw situatie het goedkoopst kan verzekeren. Vaak hangt dit samen met je leeftijd, je schadevrije jaren en het type auto dat je hebt.

2. Pechhulp

Pechhulp is heel erg praktisch om te hebben. Dit is persoonsgebonden en geldt dus niet voor een specifieke auto. Je kunt besparen op de kosten voor pechhulp als je het slim aanpakt. Check eerst welke dekking je hebt. De basisdekking is meestal voldoende. Je krijgt dan hulp bij kleine reparaties of je wordt naar de dichtstbijzijnde garage gebracht. De overige dekkingen zijn behoorlijk duur en meestal overbodig. Ben je met meerdere gezinsleden? Dan kun je gezinsleden (partner, kinderen) vaak goedkoper voorzien van pechhulp.

3. Reparatiekosten

De auto moet nu eenmaal af en toe gerepareerd worden. Doorgaans is de vuistregel: hoe duurder de auto, hoe duurder de reparaties. Maar veel hangt af van de garage en het uurloon van de reparateur. Dat is iets waar je echt op moet letten. Tegelijkertijd moet je ook de kwaliteit van de reparaties in gedachten houden. Soms is het verstandig om iets meer te betalen voor reparaties aan de auto, om te voorkomen dat je al heel snel weer met nieuwe problemen zit.

4. Brandstofkosten

Je kunt doorgaans meer op brandstofkosten besparen dan je denkt. Zoek uit of er in je woonplaats of dicht bij je werk een goedkoop tankstation zit. Wijk niet te ver van je gewone route af, want dan is het omrijden duurder dan wat je bespaart. Misschien denk jij dat een besparing van 2 cent per liter niet zoveel is. Maar als je een heel jaar lang bij het goedkoopste tankstation tankt, kan de besparing op jaarbasis makkelijk meer dan 100 euro opleveren!

5. Zuinig rijden

De autokosten kunnen ook worden verlaagd door je eigen gedrag. Hoe vaker je met een alternatief vervoermiddel ergens heen gaat, hoe minder je betaalt aan autokosten. Je bespaart dan niet alleen brandstof, maar ook slijtage aan de auto. Een andere manier van besparen is zuinig rijden. Door een rustige rijstijl kun je tot 10% van je brandstofkosten besparen. Op langere termijn is dat een flink bedrag. Ook gaat de slijtage van de motoronderdelen minder hard, waardoor je ook aan reparaties minder kosten hebt.

Als je een auto hebt, zijn daar best veel kosten aan verbonden. Zelfs een klein autootje is nu eenmaal niet gratis. Maar afgezien van de wegenbelasting, kun je aan de meeste kostenposten wel iets doen. Door slimme keuzes te maken bij het regelen van je verzekering bijvoorbeeld, maar ook door je rijgedrag aan te passen. Zo bespaar je veel geld op de autokosten!
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog een goede bespaartip?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel