Joost
Vakantie / Vervoer Leestijd: 4 minuten
Voordeliger én milieubewuster autorijden is veel gemakkelijker dan je misschien beseft. In dit artikel leggen we je daarom uit hoe dit moet en waar je op moet letten. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar hiermee kan je ook nog eens veel geld besparen! Lees het artikel

Milieuvriendelijk rijden, hoe doe je dat?

Leestijd: 4 minuten

Global warming dreigt een van de grootste milieuproblemen sinds het begin van de mensheid te worden. Het bewust worden van deze problematiek zorgt ervoor dat de term ‘ecologische voetafdruk’ een stilaan goed ingeburgerd begrip is geworden. Milieuvriendelijk leven is een must geworden in onze huidige samenleving, maar hoe doe je dat wanneer je zo makkelijk vervuilt door het vaak gebruiken van je auto? We geven je enkele tips hoe je zo milieuvriendelijk mogelijk kan rijden.

Tip 1: Koop een milieuvriendelijke auto

De makkelijkste manier om je op een ecologisch verantwoorde manier te verplaatsen met een voertuig, is een auto te kopen die minder vervuilt. Vandaag de dag heb je de keuze uit hybride auto’s tot zelfs volledig elektrische voertuigen. Deze zijn vaak nog erg duur in aankoop, maar daar blijft het dan ook bij, want een hybride of een elektrische wagen is veruit de goedkoopste auto om mee te rijden.

Behoort een hybride of elektrische wagen niet tot de mogelijkheden, dan kan je nog op zoek gaan naar een wagen met een lage CO2-uitstoot.

Toch een tweedehands auto kopen? Tips om even rekening mee te houden:
  • Hou rekening met de ecoscore van de auto. Dit is de score die de wagen krijgt in de mate dat hij vervuilend is; 
  • Zorg ook dat de auto over een roetfilter beschikt. 

Erg vervuilende wagens zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar binnenkort kun je er ook de meeste grote steden niet meer mee binnen rijden. In Utrecht en Rotterdam kan dit zelfs al niet meer!

Gouden tip van Goedkoop.nl

Gebruik je slechts sporadisch een auto? Dan kan het voordeliger zijn om af en toe een auto te huren, in plaats van er een te kopen. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of op familiebezoek gaat aan de andere kant van het land. Goedkoop een auto huren kan bij Hertz.

Naar Hertz

Tip 2: Maak je auto zo licht mogelijk

Ook wanneer je nog niet aan het rijden bent, kun je al enkele stappen ondernemen zodat je op een ecologische manier omgaat met je wagen. Zorg dat er zo weinig mogelijk gewicht in je wagen zit. Haal alles wat je niet nodig hebt uit de auto wanneer je ermee gaat rijden. Meer gewicht betekent immers ook meer verbruik. Ook de aerodynamica van de wagen heeft een grote invloed op het verbruik. Een extra fietsenrek of dakkoffer haal je er dus best af als je het niet gebruikt. 

Tip 3: Vertrek zodra de motor gestart is

Hoe vaak zie je het niet gebeuren. De motor staat te draaien terwijl nog niet iedereen in de auto zit of de chauffeur op iemand aan het wachten is. Ook al gaat het om slechts enkele minuten, het is altijd verstandig om je motor af te zetten als je moet wachten. Dat geldt ook bij een spoorwegovergang of bij de verkeerslichten.

Tip 4: Neem de kortste route

Vermijd dat je te veel kilometers aflegt met je auto door verschillende korte tripjes te combineren in één grote rit. Plan ook zorgvuldig je route op voorhand, zodat je niet verdwaald raakt en grote omwegen moet maken.

Tip 5: Milieubewust rijden

Oké, je auto heeft een bepaald verbruik, maar toch kan je al ecologisch leven door zuinig te rijden. Heel veel van het verbruik hangt immers af van de rijstijl die je hanteert. Daarnaast is defensief rijden niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook een stuk beter voor je portemonnee. Hoe pak je het aan?
  • Traag versnellen;
  • Op een rustige manier remmen wanneer nodig;
  • De wagen voorzichtig laten uitrollen, bijvoorbeeld van een helling;
  • Sneller schakelen (zeker voor 3000 toeren).

Tip 6: Hou je aan de snelheidslimiet

Hoe sneller je rijdt, hoe meer je auto verbruikt. Het kan je niet alleen een bom aan snelheidsboetes kosten, maar ook de brandstofkosten gaan flink de hoogte in als je voortdurend te snel rijdt. De zuinigste manier om te rijden is om een constante snelheid aan te houden waarbij je niet voortdurend moet remmen en versnellen. Dat kan het beste als je je houdt aan de snelheidslimiet.

Tip 7: Houd een ruime remafstand met de auto voor je

Om dezelfde reden als bij tip zes, is het aan te raden een ruime remafstand te houden. Op die manier zal je niet voortdurend moeten remmen en accelereren als de auto voor je dat doet. Het geeft je meer tijd om te anticiperen op de situaties rondom je.

Tip 8: Laat je auto regelmatig controleren

Laat op een regelmatige basis de bandenspanning van je auto meten. Banden die onder de juiste spanning staan, hebben minder weerstand en dus ook minder verbruik. Je olie op tijd laten controleren zorgt er ook voor dat je motor efficiënter werkt. Terwijl de auto toch bij de garage staat, laat je voor de zekerheid ook beter de luchtfilter controleren voor een doeltreffend functioneren van je motor.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat doe jij om milieubewuster en voordeliger auto te rijden?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel