Thuis / Binnen Leestijd: 5 minuten
Lekker op vakantie en niet terugkomen in een leeggeroofd huis? Met deze waardevolle tips vertrek je met een gerust hart op reis en kom je bij terugkomst niet voor onaangename verrassingen te staan. Lees het artikel

Geef gespuis geen kans! 4 waardevolle anti-inbraaktips

Leestijd: 5 minuten

‘Doei Nederland, hallo Valencia!’ Fijn toch, om met iedereen je vakantiegeluk op social media te kunnen delen? Iets minder fijn is het als de ‘foute mensen’ (lees: inbrekers) hier van op de hoogte raken. Wil je dus niet terugkomen in een leeggeroofd huis, kijk dan zeker uit met het delen van vakantieberichten op social media.

Check ook zeker de andere 3 zeer bruikbare tips hieronder. Zo kun je met een gerust hart op reis en sta je bij terugkomst in Nederland niet voor onaangename verrassingen.

1. Let op met social media

Lekker familie en vrienden jaloers maken en een fotootje van jou op een tropisch strand delen op Facebook, dat hoort toch ook een beetje bij vakantie, niet? Maar wat nu als ook mensen met iets minder goede bedoelingen dit lezen? Die wrijven in hun handjes; vrij spel om buit te maken. Wees dus voorzichtig met wat je deelt op social media. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het mag best nog een keer gezegd worden.

2. Sociale controle

Je vertrekt toch met een geruster hart van huis als je weet dat iemand een oogje in het zeil houdt. Denk er aan om:

  • Een WhatsApp-groep te starten met je buren.
  • Je aan te melden bij Burgernet.
  • Vrienden of familie post uit te laten halen en je planten of dieren te laten verzorgen. Zo blijft niet alles in leven, maar is er ook regelmatig iemand in huis.
  • Je buren te vragen of ze eventueel hun tweede auto (als ze die hebben) bij jou op de oprit willen zetten.
  • Zelf meteen 112 te bellen als je iets verdachts bij bijvoorbeeld de buren ziet. Zo kunnen inbrekers nog op heterdaad betrapt worden.

3. Maak het ze niet makkelijk

Een ladder die ergens rondslingert in de tuin, een kelderraam dat openstaat, je zegt bijna letterlijk tegen inbrekers ‘kom binnen en neem mee’. Maak het ze niet te gemakkelijk en hou het volgende in de gaten:

  • Zorg dat alle, maar dan ook alle ramen (dus ook die van kelder, zolder, garage…) en deuren gesloten zijn.
  • Haal sleutels van je ‘geheime’ plekjes af. Die sleutel onder de bloempot of boven de voordeur, is nergens voor nodig wanneer je op vakantie bent. Geef eventueel de buren of een vriend/familielid een sleutel zodat ze naar binnen kunnen.
  • Laat nooit de sleutels op een deur staan. Voor een beetje inbreker is het dan zeer gemakkelijk om binnen te geraken. Even ruitje intikken en de rest van het huis is toegankelijk.
  • Bewaar geen grote sommen geld in huis.
  • Zet waardevolle spullen niet vol in het zicht, maar zet het in kasten of in ieder geval een beetje aan de kant.
  • Maak je huis goed zichtbaar vanaf de openbare weg. Hou beplanting laag en investeer in goede buitenverlichting.
  • Zorg ervoor dat iemand je post uithaalt. Een berg brieven en folders op de deurmat betekent voor inbrekers al vaak een uitnodiging. Gordijnen ’s morgens open en ’s avonds dichtdoen wekt de illusie dat er nog iemand aanwezig is. Je gordijnen de hele vakantie gesloten houden, is een duidelijk teken dat er niemand thuis is.
  • Inbrekers hebben een hekel aan vertraging, licht en geluid. Het is dan ook een goed idee om de verlichting op tijdschakelaars te zetten. Doe dat bijvoorbeeld in de keuken, slaapkamer en kamer en stel deze tijdschakelaar verschillend op elkaar af.

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Zelf aan de slag met het beveiligen van je woning? Bekijk het assortiment van 50five eens. Het aanbod aan alarmsystemen en IP-camera’s is zeer uitgebreid, dus er is voor elk wat wils.

 

 

Naar 50five!
 

4. Achter slot en grendel

De echte, professionele inbreker hou je zelfs niet met de beste sloten en beveiliging buiten de deur. Je kunt het ze hiermee echter wel lastiger maken en daardoor bestaat er zeker de kans dat ze de voorkeur aan een ‘makkelijker’ huis geven. Dus voer de inbraaktijd op (van misschien enkele seconden) naar enkele minuten en inbrekers willen mogelijk niet eens meer. Dit is hoe je het zou kunnen aanpakken:

 

Goed hang- en sluitwerk

Bevestig op alle ramen en deuren sloten met SKG-keurmerk. Hang- en sluitwerk dat voldoende inbraakwerend is, mag het keurmerk met sterren dragen. Het aantal sterren geeft de inbraakwerendheid van het sluitwerk aan. 1 ster = standaard inbraakwerend, 2 sterren = zwaar inbraakwerend en drie sterren = extra zwaar inbraakwerend. Extra zwaar inbraakwerend kan tot vijf minuten vertragen. Dat lijkt misschien voor jou wat weinig, voor een inbreker is het daarentegen een eeuwigheid. Zij willen natuurlijk zo snel mogelijk naar binnen komen, zodat ze niet betrapt worden.

PKVW-certificaat behalen

Met een PKVW-certificaat (Politiekeurmerk Veilig Wonen) op zak, weet je zeker dat je huis goed beveiligd is. De woningen hebben tot 90% minder kans op een inbraak. Een certificaat ontvang je nadat een erkend PKVW- bedrijf je woning, volgens alle richtlijnen, beveiligd heeft.

Mooi meegenomen; sommige verzekeraars geven korting op de inboedelverzekering wanneer je woning het Politiekeurmerk draagt.

Spullen registreren

Registreer al je spullen.  Maak foto’s en geef ze een markering. Lukt het dan toch om waardevolle spullen te jatten, dan is de kans groter dat je ze na een inbraak nog terugkrijgt. Het helpt bovendien met het opsporen van de daders. Je kunt je spullen registeren met de Stopheling app van de Rijksoverheid.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat doe jij aan woningbeveiliging? En let je nog ergens extra op wanneer je op vakantie vertrekt?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel